Monthly Archives: január 2014

Mire jó a GMO? 6. – Az Enviropig

Az állattenyésztés az emberi környezetszennyezés egyik fő oka, hihetetlen mennyiségű takarmányt használunk fel a haszonállatok táplálására, így minden olyan találmány óriási hatást gyakorol a környezetünkre, ami az állattenyésztés hatékonyságát javítja…. Read more »

Mire jó a GMO? 5. – A Crohn-betegség

A gyulladásos bélbetegségek (IBD – Inflammatory Bowel Disease) elég kellemetlen állapotot jelentenek, többek között ide tartozik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás is.  Nem túl gyakoriak, a nyugati világban ezer… Read more »

Coursera: Human Evolution – Past and Future

A héten indul a Courserán az antropológia blogjáról jól ismert (és általunk is nagyra becsült) John Hawks kurzusa az emberi evolúcióról. Lesznek benne fosszíliák, genomika, rengeteg interjú szakértőkkel és helyszíni… Read more »

Biodizájn – élőlények az építőiparban

A biodizájnról pár hónapja már volt szó a polisztirolt potenciálisan kiváltó, gombafonalakból készült csomagolóanyag kapcsán, most lássunk néhány példát élőlények építőipari felhasználására. Nem kell különösen otthonosan mozogni a különböző nagyipari… Read more »

A hagyományos növénytermesztés veszélyei 6. – Jogvédett növényfajták

Ugye milyen szörnyű lenne, ha minden növényfajtát szabadalommal lehetne védeni? Egy nagy, gonosz cég létrehozna egy új búzafajtát és ahelyett, hogy emberbaráti szeretetből ingyen adna mindenkinek vetőmagot, pénzt kérne érte…. Read more »