A mexikói vaklazac (Astyanax mexicanus) mindig hálás téma, ha evo-devo témakörben írogatunk, most pedig a szokásost még egy kis viselkedés-biológiával is kiszínezhetjük. A felszíni vizekben látó, pigmentált, a Mexikóban gyakori… Read more »
Ma nézzük meg egy kicsit közelebbről a baktériumok flagellumfehérjéinek exportját végző fehérjéket is, amelyek, mint tudjuk, még sokkal erősebb érvek az értelmes tervezés mellett, hiszen “Hiszen ahhoz, hogy egy ostor… Read more »
Amíg Szkeptikusék avítt materialista nézetek népszerűsítésével töltik az időt, máshol komoly dolgok vannak készülőben!
A “Kutatók éjszakája” programsorozat keretében először kerül sor a kutatói blogok és weboldalak találkozójára is a Millenáris “B” csarnokában. Mi sajnos nem lehetünk jelen, de mindenkit, aki tud, arra biztatunk,… Read more »
Újra flagellumfehérjékkel foglalkozunk, ezúttal az Escherichia coli és a Salmonella enterica baktériumok flagellin fehérjéit vesszük górcső alá.
Továbbra is a baktérium ostorok evolúciójáról szóló cikkekből szemezgetünk. Az mai mű címe magáért beszél: A baktérium ostor lépésenkénti kialakulása. A szerzők nem kevesebbre vállakoztak, mint hogy minden hozzáférhető baktérium… Read more »
Japán kutatók és egér-patkány kimérát hoztak létre és szakmai szempontból még csak nem is ez a legérdekesebb pontja a cikküknek. Ennél sokkal fontosabbnak tűnik, az úgynevezett “blasztociszta-komplementáció”, amit előbb csak… Read more »
A bolgyóideg emlősökben különös utat bejáró egyik ágáról, az alsó gége idegről már írtam korábban: a direkt út helyett kiindulási és végpontja közt egy hatalmas kanyart ír le, amit “tervezési”… Read more »
Az altruizmus, vagyis a másokon való, személyes hasznot nem hajtó segítés, tipikusan olyan tulajdonságnak tűnhet, amihez minimum komplex idegrendszerre, vagy akár valamilyen morál-tudatra van szükség. A múlt héten megjelent Nature… Read more »
Állandó vád, hogy “a baktérium ostor” evolúciójáról nincsenek adatok. Ez a tévedés egyszerűen onnan ered, hogy a mi nagy bölcs vezérünk megírta 1995 –ben, bár ez már akkor sem fedte a… Read more »