Monthly Archives: december 2015

Tíz éves az optogenetika – de ismerjük-e a korlátait?

A Fény Ünnepe, a Fény Évében – keresve se találhatnánk jobb időpontot, hogy egy kicsit az elmúlt évek egy másik nagy biológiai forradalmával, az optogenetikával foglalkozzunk. Az emberek esetében a… Read more »

Ismeretterjesztés és szociális média (cb10)

Szülinapi bulink leghosszabb programján Fábri Györggyel (ELTE), Stöckert Gáborral (index.hu) és Zsiros Lászlóval (Szertár) beszélgettünk arról, hogy tíz éve hogyan láttuk a tudományos ismeretterjesztést, ma hogyan látjuk, és mit gondolunk a… Read more »

Köztudatmérgező toxikológia (cb10)

Tízéves szülinapi bulink utolsó előadója, Györgyey János (MTA-SZBK Növénybiológiai Intézet), arról beszélt, hogy rosszul tervezett kísérletek, értelmezhetetlen eredményei miként mérgezik a közbeszédet hosszú időn keresztül. (Köszönet Tóth Andrásnak a videóért.)

Nem csak egyedek, de egész fajok genomját átírhatjuk

Nagyon sokan félnek attól, hogy a legújabb genomszerkesztési technológiákkal visszafordíthatatlan változások jönnek az emberi örökítő anyagban. Ez ugyan nem alaptalan, de van ennél sokkal közelebbi, közvetlenebb kockázat. Ugyanazok a technológiák,… Read more »

Mennyire írjuk át az emberi genomot?

A tudományos világ szempontjából a genomszerkesztés kérdése az év egyik legizgalmasabb és legsürgetőbb kérdésévé nőtte ki magát. Amikor márciusban írtam arról, hogy tulajdonképpen már csak idő kérdése, hogy az első… Read more »