Kategória: környezetvédelem

Húsvét-sziget a galaxis tengerében: az emberi civilizáció vége

A Húsvét-sziget rejtélye A Húsvét-sziget (’Rapa Nui’) polinéz őslakosainak történelme egy érdekes tanmese. Az első betelepülők nagyjából Kr. u. 400-800 környékén jelenhettek meg a szigeten. Büszke hajózó nemzet lévén szorgos… Read more »

A GMO veszélyei 4. – Bt-toxin termelő növények

Azt kár is lenne tagadni, hogy rengeteg féligazság, ferdítés mérgezi a GMO-vitát. Az első típushiba, ami jellemzően megakasztja az eszmecserét az a viszonylagos illetve a tényleges hatások kérdése. Ha például… Read more »

GMO párbeszéd (remélem sorozat lesz…)

Felkérést kaptunk, hogy véleményezzünk egy blogbejegyzést, aminek nagyon örültem, hiszen ez talán valódi párbeszéd kezdetét jelentheti, ami a legjobban hiányzik a GMO vitából. Az “Így nevelj szuperhernyót” a Dinamó blogon… Read more »

A GM-termények környezeti hatásai

Természetes, hogy környezetvédelmi kérdések is felmerülnek, ha génmódosításra terelődik a szó, de kérdés, hogy valójában milyen hatást gyakorolnak a célszervezeteken kívüli élőlényekre? Nyilván a legegyszerűbb ezt megmérni, erre is akad… Read more »

Mire jó a GMO? 12. – Az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavak az utóbbi időben jöttek divatba, a legtöbb helyen az örök élet zálogaként tekintenek rájuk, ennek következtében a kereslet is hirtelen megugrott irántuk. Viszont… Read more »

Mert ez műanyag!

      3 hozzászólás Mert ez műanyag! című bejegyzéshez

Egy 16 éves isztambuli lány, Elif Bilgin nyerte a Scientific American 2013-as, ötvenezer dollárral járó Science in Action (a tudomány akcióban) díját találmányáért. Elif kidolgozott egy eljárást, amellyel banánhéjból állítható… Read more »