A GMO veszélyei 4. – Bt-toxin termelő növények

Azt kár is lenne tagadni, hogy rengeteg féligazság, ferdítés mérgezi a GMO-vitát. Az első típushiba, ami jellemzően megakasztja az eszmecserét az a viszonylagos illetve a tényleges hatások kérdése. Ha például valamilyen Bt-toxint termelő növény környezeti hatására vagyunk kíváncsiak, az első kérdés, amit meg kellene válaszolni, hogy mihez akarjuk hasonlítani? Mondjuk a MON810 kukorica hatását hasonlíthatjuk kezeletlen, permetet sohasem látott kukoricaföldéhez, kukoricát nem tartalmazó gyöngyvirágos-tölgyeséhez vagy éppen rovarirtókkal permetezett kukoricaföldéhez is. Mindhárom összehasonlítás más-más eredményt fog hozni, de az a kérdés, hogy melyiknek van bármi köze a valósághoz?

Miért ilyen fontos ez a szőrszálhasogatás? Két meta-elemzést hoztam ma, amikben éppen erre a kérdésre keresik a választ. Mindkettőben az akkor rendelkezésre álló szakirodalmat tekintették át, arra kerestek választ, hogy a Bt-toxin termelő növények termesztése hogyan hat az ugyanott élő nem célszervezetekre?

nemcelzott01.jpgA régebbi még 2007 -ből származik, ekkor a szerzők is megjegyzik, hogy a szakirodalomban kétféle kontrollt használnak, a Bt-toxin termelő növényeket vagy hasonló, nem-GM, de rovarölőkkel permetezett vagy nem-GM és rovarölőkkel sem permetezett növényekkel hasonlítják össze. A szerzők a vizsgált cikkekből a nem célzott szervezetek gyakoriságát keresték ki, ezeket hasonlították össze, ezt mutatja az első ábra. A negatív értékek a csökkent gyakoriságot jelentik a GM-növény földjén, a pozitív értékek a megemelkedett gyakoriságot.

Az A ábrán a Cry1Ac termelő gyapoton végzett vizsgálatok eredménye látható, a fehér oszlopok a két minta különbségét mutatják, ha a GM-növényt a nem-GM növényhez hasonlították, úgy, hogy egyik táblát sem permetezték. A szürke oszlopok ugyanezt az összehasonlítást mutatják, ha mindkét táblát rovarirtókkal permetezték, a csíkos oszlop pedig ugyanezt mutatja, ha a GM növényeket nem permetezték, a nem-GM növényeket viszont igen. A B és a C ábra ugyanezt mutatja a Cry1Ab és a Cry3Bb termelő kukoricákra (az oszlopok alatti számok a cikkek számát mutatják, zárójelben az összesített adatsorok száma látható).

Itt máris látszik, hogy miért olyan fontos ez a szőrözés azon, hogy mihez is hasonlítjuk a vizsgálni kívánt növényeket: Ha a GM-gyapotot a nem permetezett nem-GM-gyapothoz hasonlítjuk, akkor a GM-gyapot termesztése láthatóan ennél negatívabb hatással van a termőföldön élő jószágokra. Nem meglepő, azért termesztik, hogy a Cry1Ac toxin megvédje a lepkéktől. Viszont ez az összehasonlítás egy olyan, a mezőgazdaságban elég ritka esetet feltételez, amikor a termőföldeket egyáltalán nem permetezik. Ellenben ha megnézzük a másik összehasonlítást, a Bt-toxin termelő gyapot és a nem-GM, de permetezett gyapot között, rögtön látható a különbség, miszerint a Bt-toxin termelő GM-gyapot bizony környezetkímélő technológia, kevésbé terheli a nem célzott szervezeteket, mint a permetezés. Hasonló hatást mértek a Cry1Ab termelő kukoricában is, a Bt-toxin termelő növények kevésbé terhelték a környezetüket, mint a hagyományos mezőgazdaság. Valamiért ezen az ábrán a MON810 -es kukorica esetében semmi különbséget sem láttak a permetezett kontrollhoz képest, sajnos a cikkben nem adnak rá semmilyen magyarázatot sem, hogy miért. A Cry3Bb termelő kukorica esetén valamiért olyan nagy szórást mértek, hogy nem találtak szignifikáns különbséget a kontrollokhoz képest.

nemcelzott03.jpg

A másik cikk valamivel frissebb, de hajszálra ugyanezt találták ők is. Amikor a nem-permetezett táblákhoz hasonlították a Bt-toxin termelő táblákat, találtak valami gyenge negatív hatást, ez látható a második ábrán. Mindhárom vizsgált terményre kb. ugyanez igaz, a gyapotra, a kukoricára és a krumplira is. Külön kiemelik, hogy az élősködők között tapasztalt nagy különbség oka, hogy általában a kukoricamoly egyik élősködőjét szokták ilyenkor mérni, egy Macrocentrus grandii nevű jószágot, amire nyilvánvalóan hatnia kell a GM-kukoricának, hiszen az ő gazdaszervezete a Bt-toxin elsődleges célpontja. Ha ezt a jószágot kivették az elemzésből, a hatás rögtön nem-szignifikánsnak bizonyult.

nemcelzott04.jpg

Ellenben ha a permetezett táblákhoz viszonyították a GM-táblákat (harmadik ábra), azt tapasztalták, hogy a GM-táblákon a legtöbb nem-célszervezet sokkal jobban érezte magát. A két negatívan érintett csoport egyike a mindenevők, ebben az esetben a különbségért teljes egészében a hangyák feleltek. Magyarázatként annyit hoznak fel, hogy a cyfluthrin nevű permet különösen hangyabarátnak bizonyult, így a cyfluthrinhoz viszonyítva látható csak ilyen erős hatás, a többi rovarölő megcsapta a hangyákat is.

Azonban úgy tűnik, a törmelékevőkre valóban valami negatív hatást gyakorol a GM-kukorica termesztése, ezért a hatásért felszíni ugróvillások felelősek. A szerzők megemlítik, hogy ebben az esetben számításba kell venni, hogy ha több ragadozó él egy kukoricásban, az bizony negatívan érinti a zsákmányállatokat is, mert egyszerűen többet esznek meg, ezt sugallja a következő ábra, ami szerint a föld alatt élő törmelékevőket nem különösebben zavarja a GM-kukorica termesztése, ellenben a föld fölött élőket eléggé negatívan érinti. Ha a kukoricatőben található Bt toxin lenne felelős ezért a hatásért, azt várnánk, hogy kb. azonos hatást gyakorol mindkét csoportra.

nemcelzott06.jpg

Ezzel a két cikkel lehánthatunk egy réteget a GMO-vitát körülvevő rejtélyekről. Ugyanis elég érthetetlen, miért állítják szavahihető szakemberek, hogy a Bt-toxin termelő növények kíméletes, környezetbarát technológia, és éppen ennyire szavahihető szakemberek, hogy környezetkárosító. Egyik fél sem hazudik, egyszerűen csak más kontrollcsoportot használnak. A Bt-toxin termelő növények egyértelműen kisebb hatást gyakorolnak a környezetükre, mint a szokásos rovarölős permetezés, de nagyobbat, mint egy kezeletlen tábla ugyanabból a terményből. Nyilván egyik sem egyértelműen hibás kontrollcsoport, de mindkettő más és más következtetés levonására alkalmas.

Nyilván nem titok, hogy én melyik kontrollt tartom használhatónak: Ha nem Bt-toxin termelő kukoricát vetünk a földünkbe, akkor nemzeti parkká nyilvánítjuk, és hagyjuk visszavadulni? Alig hihető, így különösebb értelme nincs bármilyen természeti környezethez hasonlítani egy MON810 kukoricatáblát, mert legföljebb nem-GM-kukoricát vetünk helyette, nem nyilvánítjuk nemzeti parkká. Van értelme permetezetlen táblákhoz hasonlítani a hatását? Nem sok, mivel a kukoricaföldek túlnyomó többségét növényvédőszerekkel kezelik. Az egyetlen értelmes összehasonlítás ha a jelenleg a mezőgazdaságban ténylegesen használt technológiához hasonlítjuk a vizsgált megoldást. Azaz a permetezett kukoricaföldet és a Bt-toxin termelő kukoricaföldet érdemes vizsgálni, mivel ez a két lehetőség, amivel számolhatunk, ami tényleg megvalósulhat az adott területen. Vagyis én ezekből azt a következtetést vonom le, hogy a Bt-toxin termelő növények alkalmazása környezetbarát technológia.


Marvier, M., McCreedy, C., Regetz, J., & Kareiva, P. (2007). A meta-analysis of effects of Bt cotton and maize on nontarget invertebrates. science, 316(5830), 1475-1477.
Wolfenbarger, L. L., Naranjo, S. E., Lundgren, J. G., Bitzer, R. J., & Watrud, L. S. (2008). Bt crop effects on functional guilds of non-target arthropods: a meta-analysis. PLoS One, 3(5), e2118.

2 thoughts on “A GMO veszélyei 4. – Bt-toxin termelő növények

  1. Sexcomb

    @Komavary: Olvastam már én is, hogy Darvas Béla valamiért véleményt változtatott. A probléma ott van, hogy ő nem valami tétlen-vétlen szemlélője a vita elfajulásának, hanem valószínűleg Magyarországon a legbefolyásosabb alakítója és a most általa kritizált hülyeségek legfőbb hangoztatója. Például Darvas Béla méréseit használják minden vitában, mint etalont, pedig éppen a most boncolgatott cikkek világítanak rá a problémára: Mihez hasonlították a MON810 virágporának a hatását? Egyszeri Dipel permetezéséhez. Itt maga írja le, hogy ő kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a növényvédelem területén és szinte minden növényvédőszerrel dolgozott már. Nagyszerű, akkor biztosan tudja, hogy hány hektár kukoricán alkalmaznak egyszeri DIpel permetezést növényvédelemként és hány hektárat szórnak be egyéb, némileg veszélyesebb rovarölőkkel. Akkor miért is a Dipelhez hasonlította?

    De úgy látom, valahogy a GMOk számát is folyton túlbecsüli. Ez egy friss cikk, mégis leírja benne, hogy az EU-ban tíz GMOt engedélyeztek. Nem teszi hozzá, hogy a tízből hét szegfű, abból is háromnak 2008 -ban lejárt az engedélye, a maradék háromból az Amflora engedélyét 2012 -ben visszavonták.

    Meg leír ilyeneket is, hogy aszondja: “Tény ennek ellenére, hogy napjainkban jelentősen felgyorsult az engedélyezés folyamata”

    Az Amflora krumpli engedélyezése 1996 -ban kezdődött, és 2010 -ben kapott termesztési engedélyt. Laza tizennégy év alatt. Ezt az engedélyt vissza is vonták még 2012 -ben arra hivatkozva, hogy az engedélyezés folyamatában a hivatal hibát vétett, a cég mindent törvényesen csinált, mégis legyen szíves előről kezdeni a tizennégy éves engedélyezési folyamatot. Engem érdekelne, hol látja ezt a bizonyos rövidülést. Valóban nagyon sok engedélykérelmet adtak már be, de ettől semmivel sem gyorsult fel a folyamat, sőt!

    “Arra persze joga és kötelessége van a minősítőnek, hogy a jelenben szigorúan vizsgálja a felkínált új technológiákat, s azokat mindenféle szempontból vesse össze a már meglévőkkel, majd előny/hátrány, továbbá veszély és kockázat mérlegelése után döntsön.”

    Érdekes, ezt miért nem sikerült akkor megtenni a MOn810 kukoricával, amit épp Darvas Béla vizsgált be?
    De komolyan, valaha összevetette már bármilyen, a növénytermesztésben ténylegesen használt szerrel? Az egyszeri Dipel permetezés nem a leggyakoribb növényvédelmi módszer Magyarországon.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.