Monthly Archives: szeptember 2014

Azok a csodálatos gombák – a gombák emesztésére alapuló iparágak

A gombák anyagcseréjéről  A gombák, mint a növények, a tápanyagokat oldott állapotban veszik fel a sejtfalukon keresztül. A növényekkel ellentétben viszont fotoszintézisre nem képesek, vagyis a növekedésükhoz és szaporodásukhoz szükséges… Read more »

A hagyományos növénytermesztés veszélyei 9. – A banán vírusai

Feltételezem, hogy mindenki evett már banánt, ám a genetikája kevéssé közismert. Az étkezési célokra használt banán, amit mi a boltban veszünk triploid, azaz minden egyes kromoszómájából három példányt tartalmaz minden… Read more »

A hagyományos növénytermesztés veszélyei 8. – A szója

Valamiért a köztudatban rögzült a “hagyományos nemesítés” mint valami külön módszer. Egy érdekes példát szeretnék csak mutatni, hogyan is működik a valóságban a “hagyományos nemesítés”. Nem is olyan régen, 1989… Read more »

A GMO veszélyei 2. – GENERA

      8 hozzászólás A GMO veszélyei 2. – GENERA című bejegyzéshez

Állandóan felvetődik kérdésként, hogy mégis mennyi vizsgálatot végeztek génmódosított élőlények hatásairól és a laikusok hol tájékozódhatnak ezekről a vizsgálatokról? Voltak, akik tettek is az ügyért és nemrég elindult a GENERA… Read more »

A GMO veszélyei 1. – A háziállatok

A világon termelt génmódosított növények 70-90% -át haszonállatok eszik meg, amik így elég nagy vizsgálható populációt jelentenek, ha a génmódosított élelmiszerek hatásaira lennénk kíváncsiak. Az USA évente kilenc milliárd haszonállatot… Read more »

Ullmann Ágnes munkássága

(Ez egy rendhagyó poszt, hiszen tulajdonképpen nem más, mint egy rettenetesen hosszú tudományos lábjegyzet a Cink-en megjelent életrajzhoz. Nem állítom, hogy önállóan nincs értelme, de mindenképpen ajánlanám a linkelt “anyaposzt”… Read more »