Kritikusok kerestetnek!

      1 hozzászólás a(z) Kritikusok kerestetnek! bejegyzéshez

chimp-group-jep_6992.jpg

Szóval az van, hogy, mondjuk így, útelágazódáshoz értünk. Olyan ponthoz, amit a vállalkozásmenedzsmenttel foglalkozó pamfletek biztos különleges, de számunkra ismeretlen jelzők garmadával illetnének, és mivel számunkra ezek ismeretlenek, nem is fogjuk használni őket. A lényeg, hogy remek ez az első tíz év, de azt mi is beláttuk, hogy ahhoz, hogy a második tíz ne csak a vegetálásáról szóljon, és a CB továbbra is egy fontos helye legyen a biológiai kérdésekkel kapcsolatos társadalmi diskurzusnak, pár dolgon változtatnuk kellene. Például még több kontentet kellene termelni, s ha lehet, szebbet és jobbat, interaktívabbat és szórakoztatóbbat. Rövid és velős mémeket, és hosszú és elgondolkoztató TLDR tartalmat. 

Nyilvánvaló, hogy erre jelenleg nem vagyunk elegen és időnk sincs elég. De abban reménykedünk, hogy köztetek elegen vannak, akik szeretnék kipróbálni magukat a tudományos ismeretterjesztésben, vagy csak elég lelkesek, hogy segítsenek nekünk, és együtt szintet léphetünk – de (a sötét királynő analógiájára) minimum eleget tudunk gyorsulni ahhoz, hogy a blog tényező maradjon.

Magyarán valami gyakornokiprogram-szerűséget indítanánk, három kategóriában. Ígérni túl sokat nem tudunk, hiszen ezt mi is hobbiból csináljuk. De azt mindenképpen, hogy ha jó vagy és tehetséges, szorgalmas és kreatív, egy olyan felületet biztosítunk, amit elég sokan olvasnak és az archívumunk révén a tartalmaid akár évtizedekig inspirálhatnak másokat. Tehát:  

1. Lelkesen bújod a tudományos szaklapokat, hogy a legújabb, legérdekesebb eredményekről értesülj? Szívesen írsz, vagy írnál természettudományos ismeretterjesztő cikkeket? Akkor küldd el nekünk három tetszőleges témáról szóló írásodat és ha minden jól megy, hamarosan akár a szerzőnk lehetsz!

2. Nem kenyered a saját szakállra való kreatívkodás, ugyanakkor szereted a tudománykommunikációt, és folyton belefutsz olyan idegennyelvű tartalmakba, amikről azt gondolod, hogy jó lenne “magyarítani” és akár te is megcsinálnád? Ha azt gondolod, hogy van affinitásod a fordításhoz, és segítenél nekünk más tartalmak magyar nyelven való közzétételében, akkor szintén jelentkezz!

3. Profin tudsz olyan infografikákat készíteni, amelyek szinte szavak nélkül is tökéletesen szemléltetnek egy-egy biológiai folyamatot? Netán konyítasz az animációkészítéshez? És még úgy érzed, hogy van egy kis időd (meg lelkesedésed), hogy ezzel másokat is segíts? Ne habozz!

Pontosan tudjuk, hogy mindenkinek véges az ideje, és sokan nem hogy napi, de havi rendszerességet sem mernek megígérni. Ez teljesen rendben van, mi is így vagyunk ezzel. De ha úgy érzed, hogy időről időre a fenti kategóriák bármelyikében tudsz valamit az asztalra tenni, akkor január végéig jelentkezz a criticalbiomass kukac gmail pont com email címen. 

A félreértések elkerülése végett: evolúcióval (is) foglalkozó blogként természetesen hívei vagyunk a szelekciónak. Így ilyen most is lesz és a beérkező pályamunkákat egy külsős zsűri fogja véleményezni – kritikusan, hogyan máshogy. Vagyis egy írás vagy grafika elküldése nem jelenti automatikusan azt, hogy azt meg is jelentetjük. Viszont olyasmi, amit el sem küldtök, meg sem jelenhet később… :-))

(A csimpánzos kép a Red Tricycle oldaláról származik.)

1 thought on “Kritikusok kerestetnek!

  1. Tgr

    Egy időben viszonylag gyakran hivatkozott a CB más magyar ismeretterjesztő/tudománykommunikációs blogokra, aztán mintha leszokott volna róla. Valami blogszemle-szerűség vagy crossposting lehetőség viszonylag kézenfekvő módja volna az olcsó tartalomgenerálásnak.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.