Az állat-antibiotikumok veszélyei

antibiotics_animals_humans.jpgA New York Times friss cikke szerint az amerikai élelmiszereket és gyógyszereket szabályozó FDA belső dokumentumai egyértelműen mutatják, hogy a háziállatok folyamatos antibiotikum-kezelése komoly közegészségügyi kockázatot jelent. Az alacsony dózisú antibiotikumok ugyan pont a különböző patogén baktériumok megfékezésére szolgálnak, de a valóságban folyamatos adagolásuk, különösen a nagy egyedsűrűségű tenyészpopulációkban, csak meggyorsítja az antibiotikum-rezisztens törzsek kialakulását, amelyek aztán a feldolgozás után a húson maradnak és könnyen az emberbe juthatnak, gyógyszerrel kezelhetetlen fertőzést okozva.

A probléma nem új, már korábban is pedzegették, de most már nyilvánvaló, hogy a hatóságok is tuadtában vannak, csak éppen nem léptek még semmit az ügyben, ami elég szomorú. 

A MicrobeWiki releváns szócikkében (ahonnan a kép is származik) bővebb információt is lehet a témáról találni.

2 thoughts on “Az állat-antibiotikumok veszélyei

  1. Komavary

    Pár napja a Forbesen is megjelent egy témába vágó cikk, főleg arról, amiről egy másik bejegyzésnél beszéltünk: miért nincsenek új antibiotikumok?

    http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2014/01/27/how-to-avert-antibiotic-apocalypse/

    Illetve ha már Coursera: az Antimicrobial Stewardship lényegében nyílt határidős (idén novemberig kell befejezni), szakmai kurzus az antibiotikum-használatról. Sajnos csak humán oldalról, pedig mint ahogy fent is látszik, ez egy igazi One Health probléma…

    http://www.coursera.org/course/antimicrobial

    Reply
  2. Komavary

    Hmm, ez válasz Sexcombnak, viszont nem látom a hozzászólását.

    A Forbes cikkben Le van az is írva, miért történt a szigorítás: egy szer engedélyezése során meghamisították az eredményeket, papíron csökkentették a kockázatokat. (Ebből a szempontból lényegtelen, hogy tényleg csak egy orvos magánakciója volt, vagy a cég is szerepet játszott ebben.)

    És az is benne van, hogy direkt az antibiotikumok esetében sok szempontból könnyítették az eljárást.

    Illetve még két adalék a fenti bejegyzéshez: az alacsony dózisú kezelésnek sokszor csak a mellékhatása a baktériumok elleni védekezés, a cél nem több, mint a növekedés/hízás fokozása (nem patogén törzseket támadva):
    http://www.fao.org/docrep/article/agrippa/555_en.htm

    Ami még érdekes, hogy az FDA már 1973-ban is tökéletesen tisztában volt azzal, milyen veszélyeket rejthet ez a gyakorlat. Hogy nem tudták szabályozni, illetve a szabályokat nem tudták betartatni, az nagyrészt a húsipari lobbi erejének köszönhető.
    (Nem mintha az európai tilalom annyira régi lenne. :))

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.