Kedves Lajos

      8 hozzászólás Kedves Lajos című bejegyzéshez

alltrials_logo.pngHa van alkalom, amikor helye van a civil aktivitásnak, akkor ez az. Az utóbbi év talán egyik legnagyobb hatású civil kezdeményezése lehet (és egyre inkább úgy tűnik, hogy lesz is) az a petíció, ami arra próbálja rávenni a gyógyszergyárakat, illetve a gyógyszer-szabadalmaztatást szabályozó politikusokat, hogy minden gyógyszervizsgálat eredménye legen nyilvános. Az AllTrials lényege, hogy a gyógyszergyárak ne csak a saját szájuk íze szerint megkozmetikázott részadatokat publikálják, hanem legyenek kötelesek a teljes vizsgálat nyers adatait is kiadni a kezükből, hogy bárki leellenőrizhesse, igazak-e az állításaik. Ez semmiképpen sem egy utolsó dolog, mert valószínűleg egy kicsit több átlátszóság hatására sokkal kevesebb túlhypeolt, hatástalan (netán kifejezetten káros) és drága gyógyszer kerülne a gyógyszertárak polcaira, veszélyeztetve egyes páciensek életét és fölöslegesen megcsapolva az amúgy sem túl fényesen álló gyógyszerkasszákat. 

Holnap, május 29-én az Európai Parlament Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszer-biztonság (ENVI) bizottsága szavaz egy olyan javaslatcsomagról, ami pont ilyenirányú kitételeketet tenne kötelezővé. Így egy új kezdeményezés indult, hogy mindenki írjon az illetékes európai parlamenti képviselőjének (Magyarország esetében ez Bokros Lajos), hogy támogassa ezeket a kiegészítéseket.

A kevésbé jó tollúak, vagy időhiányban szenvedők kedvéért, itt a releváns levél magyar fordítása, lehet kopi-pésztelni, majd elküldeni a lajos.bokros@europarl.europa.eu címre.

Tisztelt Bokros Lajos!

Szerdán, május 29-én az EP ENVI bizottsága a klinikai vizsgálatok szabályozását érintő módosításokról szavaz (2012/0192 (COD)). Ezúton szeretném kérni, hogy szavazza meg azon módosító javaslatokat, amelyek növelnék a klinikai vizsgálatok átláthatóságát és utasítsa el azon módosításokat, amelyek ezt esetleges üzleti megfontolásokra hivatkozva tovább csökkentenék.

Bár a gyógyszeripar képviselői gyakran hangoztatják, hogy a betegek nem akarják, hogy a pénzt “elavult adatokra” költsék, ezeknek az adatoknak a megismerése alapvető fontosságú a betegellátás hatékonyabbá tételéhez. Amikor korábban gyógyszeripari cégek arra kényszerültek, hogy bemutassák ezen adataikat, számos esetben kiderült, hogy az ipar szisztematikusan kerülte a számára kényelmetlen adatok nyilvánosságra hozatalát. Márpedig ezek az információk szintén szükségesek, hogy a kutatók és orvosok valóban mérlegelni tudják egyes gyógyszerek hasznát és veszélyeit.

A klinikai vizsgálatok teljes körű regisztrációját és eredményeiknek nyilvánossá tételét követelő AllTrials kezdeményezést ez év januárja óta több mint 53 ezren írták alá. Az aláírók közt szerepel számos orvosi- és kutatóegyetem, orvosi kamara és a betegek érdekeit védő szervezet.

Kérem szavazza meg a 40. és 41. módosítást, ami azt írná elő, hogy a klinikai vizsgálatok finanszírozói egy a vizsgálat lezárása után a vizsgálat összefoglalóját küldjék el a releváns publikus adatbázisba.

A Helsinki Nyilatkozat emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatok során alkalmazandó helyes klinikai gyakorlatot tárgyaló része már eddig is kiemelten kezelte a vizsgálatok eredményeinek nyilvánosságra hozatalát. Ráadásul számos beteg abban a tudatban vesz részt a klinikai vizsgálatokban, hogy hozzájárulásuk a tudomány előremozdítását szolgálja. Így a vizsgálatok eredményeinek elrejtése egyben a betegek bizalmával visszaélést jelenti.   

Kérem szavazza meg a 11. módosítást, amelyek értelmében üzleti titokra hivatkozva ne lehessen visszatartani adatokat klinikai vizsgálatokról szóló jelentésekben, amiután a szóbanforgó gyógyszerre vonatkozó engedélyezetési folyamat lezárult. Ez egybecsengene az európai ombudsman korábbi ajánlásával (http://www.ombudsman.europa.eu/cases/draftrecommendation.faces/en/4883/html.bookmark).

Egyértelmű, hogy a nyilvánosság elől elrejtett adatok hiányában az orvosok nagyobb eséllyel hoznak hibás döntéseket, amelyek következtében a betegek indokolatlan szenvedésnek lehetnek kitéve. Továbbá, az eredményeket nem ismerve más kutatók fölöslegesen ismételhetik meg a vizsgálatokat, időt és pénzt pazarolva.

Remélem döntése meghozatalakor figyelembe veszi a fenti szempontokat. A klinikai vizsgálatok eredményeinek átláthatósága egy igen fontos módja annak, hogy segítse az ön által képviselt választók egészségét és gazdaságosabbá tegye az ellátásukat. 

Üdvözlettel,

Az AllTrials egyébként a nemrég magyarul is megjelent Rossz Tudomány (Bad Science) szerzőjének, Ben Goldacre-nek a projektje, amit legújabb (és magyarul sajnos még nem kapható) könyve, a Bad Pharma farvizein indult el (itt egy korábbi videó, hogy miről is van szó).  

8 thoughts on “Kedves Lajos

  1. micsoda?

    Szerintem különösen fontos az átláthatóság akkor, amikor kötelező szűrő vizsgálatok lesznek. Gondolom, hogy a recept meg társul hozzá. Bokros Lajos engem ne képviseljen.

    Reply
  2. dolphin

    @micsoda?: Ez nem szimpátia kérdése: az ENVI egyetlen magyar tagja Bokros (van még két póttag, Bánki és Tabajdi), így ha valamiféleképpen magyar állampolgárok szeretnék a saját hangjukat hallatni akonkrét ügyben, az elsősorban rajta keresztül valósítható meg.

    Reply
  3. micsoda?

    @dolphin: Igazad van, ez megalkuvás kérdése. Ebben mi magyarok élen jártunk/ járunk.
    Aki másnál meglátja a fillért, magánál a bankót sem, az nekem nem szimpatikus, és nagyon soknak sem.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.