Szexdetermináció, avagy örül-e Vincent?

Az ivari determináció bonyolult genetikai és fejlődési folyamat, írtunk is már erről korábban, meg nyilván lesz még rá más alkalom is. Most csak a felszínt kapargatnánk meg megint, avagy milyen logika szerint is működik ez a dolog.

Annyi biztos meglesz a nyájas olvasónak, hogy az XY, az genetikailag férfit jelent. Az azonban talán már kevésbe lesz triviális (bár ha jobban belegondolnánk mégis az), hogy a különböző fajokban, ahol XY alapon történik az ivari determináció, nem ugyanaz az X és Y kromoszóma. Az XX és XY amolyan fogalmi keretet jelöl, azt mutatja, hogy a hímekben az ivari kromoszómá különböznek, míg a nőstényekben nem. (Mindez fordítva igaz a ZZ, ZW rendszerre is – pl. madarak -, ahol a hímek hordoznak két egyforma nemi kromoszómát).

De, hogy mit tartalmaznak az adott faj nemi kromoszómái és főképp ezen belül milyen mechanizmussal zajlik le a nem kiválasztása a fejlődés során, a puszta jelölés nem mond el semmit.

Pedig jelentős különbségek is lehetnek: például a muslicákban a nemi kromoszómák és autoszómák aránya lesz a kulcs – ha két X kormoszóma van, akkor elegendő lesz egy kritikus molekulából, hogy beindítsa a nősténnyé válás genetikai programját, ha viszont csak egy, akkor mindez nem következik be (és mindez független az Y kromoszóma tartalmától). Emlősökben, így bennünk is, épp ellenkezőleg: az Y kromoszóma tartalmaz egy kulcsgént, az Sry-t, aminek jelenléte vagy hiánya lesz döntő arra nézve, hogy miképp is alakul a fejlődő embrió identitása.

Mint minden dolog a biológiában, a valóság ennél persze picit árnyaltabb: ugyan az XXY genotípus emberben is elsősorban a férfi jegyek megjelenésével jár, az illető némileg azért feminizált lesz, ezt a kórképet nevezzük egyébként Klinefleter-szindrómának.

Mindez arra utal, hogy emlősökben valami alap szinten mégiscsak egy kevert rendszer működik: ugyan az Sry szerepe domináns, de vannak dózisfüggő mechanizmusok. Ez a legjobban talán a fenti kép jobb oldalán látható szürke kenguruban, Vincent-ban mutatkozik meg, ahol a két különböző nem jellegzetes vonásait egyszerre látjuk: a fehér nyíl által jelzett hímvessző, és a fekete által mutatott erszény egyaránt könnyen felismerhető.

Vincent maga is XXY genotípusú és ez szolgáltat egyébként magyarázatot is a jelenségre: a hímvessző kialakulása az Sry által bekapcsolt genetikai hálózaton múlik, míg az erszény az X kromoszómán jelen levő (még pontosan nem beazonosított) gén dózisától függ.


Gamble T, Zarkower D. (2012) Sex determination. Curr Biol 22(8): R257-62.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.