Bogarak életét is kutatni kell, I kid you not

Demján Sándor tudni véli mi miatt nem teljesít olyan szinten a magyar gazdaság, mint ahogy az ideális lenne, és a bűnösök közt az entomológusok kvázi néven neveztetnek.

A nemzet legújabb polihisztora úgy véli, “nem szabad elájulni a magyar képzettségtől, tömeges selejtgyártást végeztek az egyetemek Magyarországon, a kínai fiatal tudása magasabb, mint a magyaré. Demján meglátása szerint nem szabadna olyan tudósokat képezni, akik például a bogarak életét kutatják.

Egy tök laikus és naiv ember talán érteni véli, miért szörnyűség bogarászok taníttatását pénzelni, hiszen az milyen öncélú ökörködés lehet már – és persze, gyorsan tegyük hozzá, Demján későn érkező a rovarokat-kutatókból bűnbakot faragók panoptikumában: Sarah Palin már négy éve ott figyel.

De a valóságban Demján, akárcsak anno Palin, egyedül saját arrogáns ignoranciáját villogtatta meg a témában, és az külön bájt ad a történetnek, hogy alig pár gondolatfoszlánnyal korábban fejti ki a Nagy Ember, hogy Európa mennyire lábonlövi saját magát azza, hogy versenyhátrányba kerül az élelmiszertermesztés terén. Vagyis, ha csak és kizárólag rövid-távú, utilitariánus szempontokat veszünk figyelembe, akkor sem juthatunk nagyon más következtetésre, mint, hogy Demjánnak fogalma sincs miről beszél.

Ha netán ennyi rávezetésből még nehezen áll össze a kép, akkor segítünk: a sikeres mezőgazdaságnak az egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a kártevőket, köztük a hatlábúakat is (pl. krumplibogár), kordában tartsuk. Ez pedig nem nagyon fog anélkül menni, hogy az életciklusukat, viselkedésüket megismerjük, talán nem véletlenül képezi külön fejezetét a növényvédelemnek is a Rovartan.

De persze már az sem triviális, hogy miért csak az eféle rövid-távú szempontok kell, hogy kizárólag számítsanak? Miért lett ennyire másodrendű a tudás, környezetünk megismerésének puszta vágya? Miért lehet újból és újból elfelejteni, hogy rengeteg, azóta anyagilag is rendkívül jövedelmezőnek bizonyuló felfedezés (pl. ötvenes években a lézer – vagy, ahogy akkor hívták még, maser) első leírásakor még senkinek nem az járt a fejében, hogyan lehet majd hatvan év múlva minél nagyobbat kaszálni a technológia révén.

A Demján interjú nem szűkölködik az aranyköpésekben, így zárógondolatnak is találunk egy remeket: “Sokan mondják, hogy nem akarjuk, hogy az esztergályos tudja, ki az a Goethe. Én pedig azt szeretném, ha a kultúrantropológus tudná, mi a különbség a búza és a rozs között.” Demjánnal ellentétben én úgy vagyok ezzel, hogy nem hiszem, fontos lenne, hogy egy kulturantropológus a Poaceaek teljes rendszertanát vágja, amíg nem akar ezzel foglalkozni. Akkor viszont ássa bele magát, de irgalmatlanul az anyagba. De hasonlóan, ha egy bankár-befektető a tudományról akarja megmondani a tutifrankót, akkor előtte nézzen már utána, hogy miről is beszél.

(A képen látható lepkész – oké nem bogarász, de fogadjunk Demján a lepidopteristákról sincs túl jó véleménnyel 🙂 – Vlagyimir Nabokov, aki sikeres írói karrierje mellett a Harvard Zoológiai Gyűjteményének egyik kurátora is lett.)

7 thoughts on “Bogarak életét is kutatni kell, I kid you not

  1. Török Attila

    Ez megint egy zseniálisan józan, szellemes szösszenet még akkor is, ha alapvetően van igazság abban, hogy bizonyos területeken túlképzés van, és bizonyos területeken meg szar képzés van (a kettő sokszor egybeesik). De ettől bogarász(ni) még kell. 😀

    Attila

    Reply
  2. tombenko

    Szerintem meg a bankárképzés van feleslegben, csak termeli ki az idiótákat, mint ez a Demján is.
    Különben is, a bankárok is mit csinálnak? Csak ülnek, oszt lopják a napot, meg a pénzt a zsebembül. 🙂

    Reply
  3. Untermensch4

    van egy nem mg-i problémám: csípnek a szúnyogok. ezt eddig a mostani infrastruktúra és a bogarászok költséghatékonyan tudták kezelni. ha demján tud jobb megoldást a problémámra, részben elfogadom az álláspontját (mondjuk figyelembe véve hogy a bolygó biomassza-készletének mekkora hányadát teszik ki a hatlábúak ez a hozzáállás nettó ostobaságnak tűnik) inkább felírom a fickót a listámra a politikusok közé…

    Reply
  4. gutbesserwasser

    Ha demagóg akarnék lenni, azt mondanám, hogy tessék megnézni (természetesen megfelelően súlyozva), hogy az emberiség hány problémáját oldották meg tudósok, és hányat bankárok.
    …vagy nem is lennék annyira demagóg? 😛

    Egyébként meg a mondás szerint a vargától elvárt, hogy maradjon a kaptafánál. Ha meg mégsem, legalább járjon utána, mielőtt okoskodik.

    Reply
  5. Ismeretlen_100039

    Látszik, hogy Demján műveltsége Leslie L. Lawrence könyvek terén is hiányos, különben nem szólná így le a bogarászokat… 😉

    Reply
  6. bögöbö

    Mit várhatunk szegénykémtől, ha Pokorni (ex-kultuszminiszter) lazán lehúzta volna a vécén a balneológusainkat, miszerint “miért van szükség Magyarországon bálnákkal foglalkozó tanszékeket fenntartani?”.
    LOL
    (És ő még az egyetlen, viszonylag vállalható fideszes politikus…)

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.