#cb10_retro – vol I. – Hutvagner György

cb_retro_250.jpg(#cb10_retro születésnapi sorozatunkban szakmabeli olvasóinkat kértük meg, hogy írjanak pár sort, mi az, amit fontosnak tartottak/tartanak a blogban. Az első poszt Hutvagner György, a University of Technology Sydney kutatójától származik.)

Ha jól emlékszem a Critical Biomass-al akkor kerültem először kapcsolatba, amikor pár szerkesztőjük petíciót intézett az ÉRTEM kreacionizmus terjesztő kísérlete ellen, amit akkor én is gondolkodás nélkül aláírtam. Azóta rendszeres olvasójuk vagyok és nagyon nagyra tartom amit képviselnek, csinálnak. Tudománnyal foglalkozó “szakbarbárként” a speciális területem irodalmának követése napi szinten elég nagy feladat, így a biológia egésze iránt érzett rajongásom kielégítésére, szinte alig jut idő. Ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy követem a Critical Biomass-t ami részben pótolja az ilyen fajta mulasztásaimat.

Az online fórumok adta lehetőségeket kihasználó biológusként gyakorta kerülök a szokásos tudományellenes, összesküvéselméletekkel tüzdelt viták középpontjába. Ilyenkor például nagy hasznát veszem a Critical Biomass GMO sorozatának, ami szerintem egyedülálló gyűjteménye a témának. Az erre való hivatkozásaim már több vitapartnert csendesítettek el, és akadt olyan is, aki e cikk-gyűjtemény hatására mélyebben belemélyedt a témába.

Tizenöt éve külföldön élő magyarként, a helyi magyar közösségekben folytatott élő és online beszélgetések alkalmával szintén sokszor találkozok a szokásos “magyarok erdete” témával, természtesen többnyire a tudományos alapokat nélkülöző, fantasztikum kategóriába tartozó vállfajaival. Ezen beszélgetések a racionalitás talajára terelésében szintén nagy segítség A magyarok eredete című blogbejegyzés, amire szintén nagyon sokat hivatkozok, és ajánlom amikor csak lehetőségem van rá.

Meglehetősen sok online tudományos ismeretterjesztő blogot követek, és nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy a Critical Biomass egy igazi “gem” ezek között. Sajnos a blogok többsége egy idő után, vagy éppenséggel a kezdetektől fogva célt és hangnemet téveszt és nem tölti be ismeretterjesztő funckióját. Nagyon sok nehezen követhető, kioktató modorú, és sokuk előbb-utóbb űtmegy klikkvadászatba, szenzáció hajhászatba, ami együtt jár a minőség rohamos romlásával. Gondolom ez a mai viszonyok között elkerülhetetlen, ha valaki ebből akar megélni vagy pénzt keresni ezzel a tevékenységgel. Mivel a Critical Biomass-t aktív kutatók csinálják nyilvánvalóan anyagi érdekeltség nélkül, így ez a fajta felhígulás nem veszélyezteti. Az, hogy a hangvétele a blognak nelkülözi a kioktató, lekezelő hangnemet, pontosan mutatja az alkotók hozzáállását a tudományos ismeretterjesztéshez és a célközönséghez.

A Critical Biomass példáját követendőnek tartom és nagyon remélem, hogy a szerkesztők, és a hozzájuk hasonló ismeretterjesztők tevékenységét a szakma, amely hajlamos az impakt-faktorok, idézettségi mutatók elefántcsonttornyaiba zárkózni, legalább olyan szinten fogja értékelni, mint a kiemelkedő tudományos eredményeket. Személyes véleményem szerint ez a szemléletbeni változás elkerülhetetlen. A meglepetésszerűen felszínre tört tudomány/orvoslás-ellenesseg barátságtalan légkörében szüksége van a tudománynak olyanokra, akik hivatásuknak érzik a tudományban nem jártasak informálását, a tudománnyal szembeni bizalmatlansag feloldását. A Critical Biomass szerkesztő gárdája ebben példaértékű munkát végez.

Úgyhogy zárszónak csak annyit, hogy Boldog 10. Születésnapot és remélem, 10 év múlva is lelkendezhetek a munkán, amit elvégeztetek!

(Szerk: aki többet akar tudni Gyuri munkájáról, annak pedig ajánljuk az egy évvel ezelőtti impaktákat :-)).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.