Sörélesztő-evolúció és Impakták VII.

A februári Impakták második interjújában a sörkészítésről beszélünk és ennek apropóján van két érdekesség, ami nem fért bele az interjúba, de azért érdemes róla egy kicsit beszélni.

Az egyik az, hogy a sörélesztő, azaz Saccharomyces cerevisiae az élesztők között is különleges, hiszen megfelelő mennyiségű oxigén jelenléte mellett (szakzsargonban aerob kürülmények között) részben etanolt, azaz alkoholt hoz létre a rendelkezésésre álló cukrokból, nem csak biomasszát. Azonos körülmények között más élesztő-fajok szorgalmasan építik a saját biomasszájukat, és ugyan képesek maguk is etanolt felhasználni, létrehozni még véletlenül sem hoznak létre.

Ez a jelenség, ami a szakirodalomban Crabtree-hatásként szerepel, annak köszönhető, hogy az evolúció során egy génduplikációnak köszönhetően a S. cerevisiae-ben két alkohol-dehidrogenázt kódoló ADH gén van, és ezek enzimatikus aktivitása különbözik: míg a cukorszint lecsökkenésekor bekapcsoló ADH2 az etanolból történő acetaldehid képzést katalizálja (az acetaldehidet további metabolikus utak használják majd fel), a folyamatosan kifejezett ADH1 épp fordítva működik és az acetaldehid->alkohol átalakulást katalizálja.

Azaz, amikor fogyóban van a környezetben a cukor és emelkedőben az etanol koncentrációja, a S. cerevisiae is megváltoztatja a metabolizmusát és elkezd a környezetben felhalmozott etanolból is biomasszát szintetizálni. 

yeast_crabtree.png

Ugyan számunkra rendkívül kényelmes a sörélesztők Crabtree-pozitivitása, azért a jelenség egy nem tökéletesen megválaszolt kérdést vet fel: mi szükség van erre? Miért nem közvetlenül biomasszát gyártanak Saccharomyces sejtek is a környezetben levő cukrokból?

A jelenség, amennyire a genomikai adatokból következtetni tudunk erre, kb. egyidős a modern, magas cukortartalmú gyümölcsök megjelenésével. Feltételezhető, hogy ezeket a nagyszerű tápanyagforrásokat kihasználó mikroorganizmusok (köztük élesztők is) egymással is versenyben voltak és a Saccharomycesek úgy biztosították maguknak az előnyt, hogy egyrészt a gyors etanollá bontással elhappolták sok más mikroorganizmus elől az ideális tápforrást és nem mellesleg az etanol felhalmozásával a környezetben gátolták a versenytársak növekedését is. Vagyis a “készíts – halmozz fel – használd” (“make-accumulate-consume”) stratégia a melléktermék állati fiziológiára gyakorolt hatásától teljesen függetlenül alakult ki. 

A másik fontos kérdés az ún. “lager-élesztők” kialakulásához kapcsolódik. Ahogy arról a podcastben is említjük, ezek az alsó-erejesztésre alkalmas élesztő fajok jóval a sörfőzés megjelenése után, 1400 körül jelenhettek meg, valahol a Bajor Alpokban, ahol az erjesztés hidegebb helyeken (barlangokban) történt, ami kevésbé volt ideális a klasszikus sörélesztők számára.

Itt ismét a genomi adatokhoz kell fordulnunk, amelyek alapján a két leggyakoribb “lager-élesztő”, a S. pastorianus  és a S. carlsbergiensis az élesztőfajok nagyfokú promiszkuitásának eredménye. Pontosabban mindketten a “klasszikus” sörélesztő – S. cerevisiae – és egy másik faj, a S. eubayanus hibridizációjának eredményei; előbbi egy klasszikus tetraploid, míg utóbbi egy triploid élőlény. 

yeast_phyologeny.jpg

Amint azt az előbbi ábra is jól mutatja, ez a jelenség – a hibridizáció – egyáltalán nem ritka a Saccharomyces fajok között, számos borélesztő is ennek köszönhetően alakult ki. Sőt, ugyan felrajzolhatunk egy klasszikus Saccharomyces törzsfát, a fajok nagyfokú promiszkuitásának köszönhetően rendkívül sok introgressziót találhatunk a genomokban. Ez az a jelenség, amikor két faj hibridizációját követően az utód valamilyen okból csak az egyik szülő-fajjal szaporodik tovább, így a másik szülői-faj genetikai állománya fokozatosan “kikopik”, csak olyan gének, genom-szakaszok maradnak meg, amelyek az utódnak valamilyen előnyt biztosítanak, így azokat “védi” a természetes szelekció. 

Mivel a hibridizáció és az így létrejövő utódok életképessége egyébként is a fajkeletkezés biológiájának fontos problémája, jól látható, hogy a Saccharomyces fajok tanulmányozása a puszta biotechnológiai jelentőségen túl fontos alapkutatási kérdések megválaszolásában is segíthet.


Piskur J, Rozpedowska E, Polakova S, Merico A, Compagno C (2006) How did Saccharomyces evolve to become a good brewer? Trends Genet 22(4): 183-6.
Wendland J (2014) Lager yeast comes of age. Eukaryot Cell 13(10): 1256-65.

5 thoughts on “Sörélesztő-evolúció és Impakták VII.

  1. Komavary

    Van (és ha van, mi) genetikai külömbség a sör- a bor- és a pékélesztő között, ha mind S. cerevisiae?

    Illetve az impaktában a rohadás csak az erjesztés sörész megnevezése volt?

    Reply
  2. Komavary

    @dolphin: Köszönöm, ez érdekes. Ha jól látom, mind besorolhatók az európai/borélesztő alá.

    Annak alapján, hogy vadélesztőből ugyanúgy lesz kenyér mint sör, lehet, hogy az eltérésé nem olyan szignifikáns? (Vagyis ha pontos körülmények között újrafőzzük a sört X és Y sörélesztővel, akkor nem biztos, hogy érzékelhető a hatás?)

    Plusz, érdemes lenne kipróbálni pl. a kakaós vagy szakés élesztővel a sört.

    :elkezd gyűjteni egy házi sörfőzőszettre:

    Reply
  3. dolphin

    @Komavary: Én azt nem állítanám, hogy nem érzékelhető a hatás. Kenyérnek, bornak, sörnek nevezhető valami lesz, de nyilván nem pont olyan, mintha az arra hivatott élesztőfajtával csinálnád. De ahogy szó is esik róla (bár most elbizonytalanodtam, ezt lehet végül kivágtam), egyes brüsszeli lambic sörök esetében nem adnak külön élesztőt, hanem ami a brüsszeli levegőből belekerül, azzal fog erjedni (egy ilyen helyen pár éve én is jártam, elég jól néz ki :-)).

    Reply
  4. Komavary

    @dolphin: Nem vágtad ki, pont az adta az ötletet (merthogy vadélesztős/vadkovászos kenyeret is kb. így kell csinálni, bár biztos, hogy egy ilyen sörfőzdébe más a levegő élesztő-aránya.

    Ahogy említettétek az “automatikus” sörfőzőgépeket is – egy ilyennel meg lehetne nézni, hogyha minden egyéb körülmény azonos, akkor milyen különbséget eredményez az, ha csak az élesztőt cserélem (mármint S. cerevisiae változatokat). Illetve hogy a sörös élesztőosztályozás pontosan hogy néz ki gén, enzimaktivitás stb. szinten (de erről szól a te linked).

    De nem én fogom feltaláni a spanyolviaszt:
    homebrew.stackexchange.com/questions/164/what-effect-do-different-types-of-yeast-have-when-creating-a-recipe

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.