Egyszemű cápák

      Nincs hozzászólás a(z) Egyszemű cápák bejegyzéshez

A hét egyik tudományos bulvárszenzációja a Mexikóban lelt egyszemű cápa-bébi lett, amit sikerült mindenütt (így az elvileg tudományos portálként definiálható LiveScience-n is) elképesztően blőd körítéssel tálalni.

Pedig a jelenség, ami a szerencsétlen kis lényt minden valószínűség szerint ilyenné tette, kialakítva a holoprosencephalia tünetegyüttest, egy elég univerzális gerinces fejlődési útvonal elromlása lehet (ami összességében nem is annyira hallatlanul ritka, lásd nem is olyan régen Cy, a küklopsz-kismacska esetét).

 

Több lehetőséget számba vehetünk, hogy mi is ment gallyra gajra a fejlődés korai szakasza során. Például, mint arról egyszer régen már írtam, a Sonic hedgehog (Shh)-jelátvitel hibája esetén elmarad a gerinces embriók fejlődése elején a szemmező kettéválása s így egyetlen szem alakul ki. A dolog egyszerű (és sajnálatos véletlen) nyomán is kialakulhat – hiszen számos fejlődési folyamat egy kicsit sztochasztikus -, de gyakran a környezetből bejutó antagonisták hatása következtében jelentkezik. Utóbbi kategória a cyclopamin nevű anyag, amely a zászpában található és legelés közben a vemhes juhokat mérgezheti meg (esetleg véletlen során emberi táplálékba kerülve, hasonló következményekkel jár).

Természetesen a Shh-jelátvitel csak az egyik lehetőség, de a lényeg minden esetben ugyanaz: a szemmező korai fejlődése nem úgy zajlik, le, ahogy kellene, így a két oldalon kialakuló szemek helyett egyetlen, nagyméretű szem jön létre homloktájon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.