Egyszemű cápák

      Nincs hozzászólás a(z) Egyszemű cápák bejegyzéshez

A hét egyik tudományos bulvárszenzációja a Mexikóban lelt egyszemű cápa-bébi lett, amit sikerült mindenütt (így az elvileg tudományos portálként definiálható LiveScience-n is) elképesztően blőd körítéssel tálalni.

Pedig a jelenség, ami a szerencsétlen kis lényt minden valószínűség szerint ilyenné tette, kialakítva aholoprosencephalia tünetegyüttest, egy elég univerzális gerinces fejlődési útvonal elromlása lehet (ami összességében nem is annyira hallatlanul ritka, lásd nem is olyan régen Cy, a küklopsz-kismacska esetét).

Több lehetőséget számba vehetünk, hogy mi is ment gallyra gajra a fejlődés korai szakasza során. Például, mint arról egyszer régen már írtam, a Sonic hedgehog (Shh)-jelátvitel hibája esetén elmarad a gerinces embriók fejlődése elején a szemmező kettéválása s így egyetlen szem alakul ki. A dolog egyszerű (és sajnálatos véletlen) nyomán is kialakulhat – hiszen számos fejlődési folyamat egy kicsit sztochasztikus -, de gyakran a környezetből bejutó antagonisták hatása következtében jelentkezik. Utóbbi kategória a cyclopamin nevű anyag, amely a zászpában található és legelés közben a vemhes juhokat mérgezheti meg (esetleg véletlen során emberi táplálékba kerülve, hasonló következményekkel jár).

Természetesen a Shh-jelátvitel csak az egyik lehetőség, de a lényeg minden esetben ugyanaz: a szemmező korai fejlődése nem úgy zajlik, le, ahogy kellene, így a két oldalon kialakuló szemek helyett egyetlen, nagyméretű szem jön létre homloktájon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.