Tükörgének

      6 hozzászólás Tükörgének című bejegyzéshez

Amit ma a különböző modellorganizmusok fejlődésbiológiájának genetikájáról tudunk, azt elsősorban az elmúlt bő 25 év genetikai screenjeinek köszönhetjük. Ha pedig ezekről beszélünk, akkor nem lehet nem megemlíteni Christiane Nüsslein-Volhard úttörő munkásságát, aki előbb Eric Wieschaus-al karöltve lenyomta a ma már tankönyvek lapjait tarkító, legendás ecetmuslica fejlődés-screent (amiért később, teljesen megérdemelten, megosztott Nobel-díjat kaptak), azóta pedig szinte folyamatosan, újabb és újabb zebrahal screenek felett bábáskodik. Legutóbbi nekifutásban, egy egyébként egyre telítődőbb mezőnyben, sikerült ismét eredetit alkotnia: kivételesen nem olyan mutációknak eredt a nyomába, amelyek a korai embrionális fejlődési rendellenességeket okoznak, hanem olyan mutációkat keres, amelyek a felnőtt jellegek változását okozzák. Halakról lévén szó, ez elsősorban pikkelyekkel és mintázatokkal kapcsolatos dolgokat jelent, ami unalmasan, az embertől végtelenül elvonatkoztatottnak hangzik talán, de persze nem az: a legtöbb pikkely-fejlődésben érintett génnek fontos szerepe van az emberi kültakaró származékok (pl. haj, fogak, izzadság mirigyek) kialakulásában is.

A screen elején lelt pikkely-mutánsokról például kiderült, hogy ugyanazon, ectodyplasin függő útvonalban hibádznak, mint a pikkely nélküli tüskés pikók, vagyis kvázi laboratóriumi körülmények között, sikerült a természetes szelekciót reprodukálni.

A csoport legutóbbi cikke, egy másik pikkely-mutánst vesz górcső alá, az ún. “tükör dániót” (spiegeldaniospd), amely onnan kapta a nevét, hogy a halak kinézete nagyon emlékeztet a tükörpontyok (angolul mirror carp) pikkelytelenségére: amint a baloldali képen jól megfigyelhető, a pikkelyzetet vörösre festő ún. alizarin-festés mindkét esetben az oldalsó pikkelyek szinte teljes hiányát igazolta.

A mutáció térképezése aztán kiderítette, hogy egy növekedési faktor-receptort kódoló génben az fgfr1-ben következett be a mutáció: a fehérje aktivitásához fontos aminosav cserélődött ki, ezzel a receptor elvesztette az aktivitását.

Mivel mint szinte minden jelátviteli útvonal komponens, az Fgf1r is általában nélkülözhetetlen a fejlődéshez (mutáns egerek, de akár medaka halak is elpusztulnak az embriogenezis során), kisebb fejvakarást okozott, hogy a zebrahalakban miért csak ennyire enyhe hatást lehet megfigyelni. A teljes genom közelebbi vizsgálata, azonban kézenfekvő magyarázatot adott mindenre: egy génduplikáció következtében a zebrahalaknak két fgfr1 génje van van (fgfr1a és fgfr1b) és mivel a mutáció csak az előbbiben van, az utóbbi képes kompenzálni a hiányát. (Ha mindkét gén kiütjük, akkor az embrionális fejlődés során elpusztulnak a halak.)

Persze ezek alapján jó kérdés, hogy az fgfr1b miért nem kompenzál a pikkelyekben is. A válasz azonban nem túl bonyolult: a két gén szinte mindig egy helyen fejeződik ki, de csak szinte – pont a pikkelyek jelentik a kivételt. Ezekben az fgfr1a jellegzetesen ott fejeződik ki, ahol a pikkely növekedése történne (lásd mellékelt ábrán mind a vadtípus (C), mind a spd (D) esetében), ellenben az fgfr1b nem található meg. Jól mutatja mindez, hogy a gén és genomduplikációk miként adhatnak táptalajt a szelekciónak: olyan gének esetében, amelyek számos jellegért felelnek, a duplikátum (vagy az eredeti) szabadon változhat, mert sokkal kevesebb baj származik belőle, s időnként akár valami jó is kisülhet a dologból.

A “tükör” fenotípus molekuláris okának ismeretében, logikusnak tűnhet azon is elfilózni, hogy a tükörpontyokkal való hasonlóságnak, hasonló genetikai okai vannak-e.

Rövidre fogva a történetet: igen. A zebrahalakkal egyébként viszonylag közeli rokon tükörpontyok esetében az emberi szelekció, a jelek szerint kétszer, egymástól függetlenül, ugyanezt az fgfr1a gént “lelte meg”. (Megj.: itt egy picit egyszerűsítek, mert a pontyokban egy extra genomduplikáció miatt két fgr1a gén van, fgfr1a1 és fgfr1a2, de eleve csak az előbbi működőképes, és ebben vannak a szóbanforgó  mutációk is a tükörpontyok esetében.) Egyik esetben egy deléció miatt 37 aminosav hiányzik a fehérjetermékből (ami így persze működésképtelen lesz), a másik esetben pedig egy másik konzervatív aminosav megváltozása nullázza le a receptor funkcióját.

(A cikk magyar vonatkozása, hogy a tükörpontyok Keszthelyről, a Pannon Egyetem Georgikon karán tanító Bercsényi Miklóstól származnak.)       


Rohner N, Bercsényi M, Orbán L, Kolanczyk ME, Linke D, Brand M, Nüsslein-Volhard C, Harris MP. (2009) Duplication of fgfr1 Permits Fgf Signaling to Serve as a Target for Selection during Domestication. Curr. Biol. doi:10.1016/j.cub.2009.07.065

6 thoughts on “Tükörgének

  1. Demon

    Az lenne a tiszteletteljes javaslatom, hogy a zebrafish-t ne “mirror” fordításban, hanem inkább zebradánióként említsék, amely bár nem sokkal magyarabb, legalább évtizedek óta használatos, közismert név, ráadásul így egyből kiderülne, hogy jön a képbe a “spiegeldanio” nevű állat.

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    @Demon:
    Ez az en saram es epp ezert nem tudom megigerni, hogy valtozas lesz: 8 ev “zebrafish”-ezes utan, egyszeruen nem jon a szamra az, hogy zebradanio. Nekem mar csak zebrahal marad. Mea culpa.

    Reply
  3. tamaskodo

    Regi akvaristakent csatlakozom Demon keresehez.
    Magyar neve zebra dánio (latin neve Danio rerio), mi tobb, az (egyik) angol neve is Zebra Danio.

    Mas zebrahal letezik (pl. zebra suger), de dánio csak egy van. Az az igazsag, hogy ha csak dániot irsz/mondasz, az is eleg. Van zebra dánio, meg leopárd dánio gyongy dánio stb, de dánio magaban a zebra dániot jelenti.

    Reply
  4. tamaskodo

    Igazad van, vegul is ez jo megkulonboztetes arra, hogy az akvarista vagy a molekularis biologus ir a halrol.

    Angolban nem is zavar, ott en is igy szoktam meg, csak magyarul fura a szememnek. Amikor zebrafish–t olvasok, en magamban zebra danionak forditom.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.