Az euszociális viselkedés eredete

Amikor pár hete a méhek viselkedéséről íródott poszt, akkor abban röviden említettem, hogy a legtöbbek által osztott nézet szerint a méh kolónia egyes kasztjainak egyedi viselkedésmintázata ősi, magányos darázsfajok nőstény-viselkedésmintázatának (genetikai) szétbontásával keletkezett. Persze a puding próbája az evés, így most néhányan nekiláttak leellenőrizni, hogy a tények mennyire támasztják alá ezt a vélekedést.

Vizsgálatuk tárgyául egy papírdarázsfajt (Polistes metricus) választottak, amely ún. "primitív euszociális viselkedést" mutat. Ez konyhanyelven arra utal, hogy tavasszal egy-egy nősténydarász egyedül vág neki a kolóniaépítésnek és amíg az első utódait fel nem nevelei, addig bizony ő maga jár el és gyűjt eleséget a fejlődő lárvák táplálásához. Csak ezután válik főállású tojásrakógéppé, azaz királynővé. Ekkor az utódai képesek átvenni a táplálékgyűjtő és utód-gondozó szerepet és ez a szereposztás fenn is marad őszig, a kolónia pusztulásáig. (Ekkor néhány leendő királynő repül ki a szabadba, majd ha túlvészeli a telet, tavasszal önálló kolóniát alapít.)

Amennyiben igaz a fent hangoztatott elmélet, a nőstények idegrendszere a királynővé válás előtt hasonlóbban kell működjön a dolgozók idegrendszeréhez, mint utána. És miután izolálták az egyes életfázisok egyedeinek agyában kifejeződ géneket, pontosan erre derült fény (ráadásul számos gén, amely kifejeződése különbséget mutatott a királynő és a dolgozók között, a méhek esetéből már ismert gén darázs megfelelőjének bizonyult).



Toth AL, Varala K, Newman TC, Miguez FE, Hutchison SK, et al. (2007) Wasp gene expression supports an evolutionary link between maternal behavior and eusociality. Science 318: 441-444.

2 thoughts on “Az euszociális viselkedés eredete

  1. Csilla(g)

    Ez valóban így van. A mai nap látogatóban voltam barátnőmnél és az erkélyén levő kanapéhoz repült egy ilyen darázs. Akkor vettük észre, hogy készített magának egy hosszúkás barlangot magának, oda vitte be a zöld pókokat. Mivel barátnőm nagyon félt tőle ezért el kellett távolítanunk a sárból készült házát. Benne tele volt zöld pókkal.
    De most már megtudtam, hogy egy leendő királynő építményét pusztítottuk el…kicsit sajnáltam is.. de hátha talál majd jobb helyet az új kolóniájának

    Reply
  2. kukulkan

    Szerintem amit te láttál, az egy kaparódarázs lehetett (feltételezem valamelyik Sceliphron faj, azok szintén ilyen sárga-fekete mintásak), nem társas redősszárnyú darázs (mint a cikkben is szereplő Polistes faj). Előbbiek építenek ugyanis sárfészket és hordanak bele megbénított pókokat (gyakran karolópókokat, legalábbis az általad említett “zöld pókok” szerintem azok lehettek), míg utóbbiak inkább rovarokat fogdosnak a lárváknak, ráadásul ők fel is darabolják őket nekik.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.