Dinók és őseik

      Nincs hozzászólás a(z) Dinók és őseik bejegyzéshez

A dinoszauruszok a késői Triász folyamán jelentek meg (uszkve 200-230 millió éve) és ezt követően terjedtek el világszerte, fokozatosan kiszorítva más, primitívebb archoszaurusz csoportokat.

A korabeli fauna ezen átalakulása (különösen a változás üteme) csak részben rekonstruált folyamat és ennek megfelelően sok vita tárgya is egyben. Az eddigi (viszonylag szűkös) leletanyag egy relative gyors átalakulást valószínűsített – minden valószínűség szerint hibásan.

Ugyanis egy új lelőhely, a 2006-ban feltárásra került új mexikói Hayden kőbánya leletanyaga azt mutatja, hogy a primitívebb archoszauruszok sokkal hosszabb ideig megfértek a fejlettebb dinó ősökkel, illetve magukkal dinoszauruszokkal is, mint eddig gondoltuk. Az állatvilág ősi átalakulása, az új adatok szerint, mintegy 15-20 millió évet vett igénybe, és valószínűleg a különböző éghajlatokon más-más ütemezéssel zajlott le. Végül, mint azt ma már tudjuk, a dinoszauruszok bizonyultak a fittebbnek és kiszorították a velük hasonló élettérre igényt tartó távoli rokonaikat, de valószínűleg az evolúciós előnyük nem volt drámai, inkább csak minimális (különben gyorsabb lenne az átmenet). Ez a kis különbség azonban évmilliók alatt összeadódott és megalapozta a dinoszauruszok későbbi dominanciáját.        



Irmis RB, Nesbitt SJ, Padian K, Smith ND, Turner AH, et al. (2007) A Late Triassic Dinosauromorph Assemblage from New Mexico and the Rise of Dinosaurs. Science 317: 358-361.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.