Mi van a fejedben?

      6 hozzászólás Mi van a fejedben? című bejegyzéshez


Ezer köszönet Szindbádnak, hogy erre felhívta a figyelmemet, ui. a hír annyira hihetetlen, hogy, ha nem a Spiegelről és a Lancetről lenne szó, csak legyintenék, hoax az egész, ilyen nincs/nem lehet. És mégis.

Szóval a történet egészen dióhéjban annyi, hogy 2003 derekán egy francia köztitsztviselőnek feltűnt, hogy a lába furcsán fájogat ezért bebattyogott a közeli korházba. Ott rutinszerűen lenyomtak rajta egy agyi CT-scant, majd ezt követően gondolom az ügyeltes doki egy ideig azt hitte, hogy lefagyott a gép, majd kicsit megdöbbentem átszólt a kollegáknak. Ugyanis a mit látott, pontosabban nem látott az semmiképpen sem mindennapi dolog. Ott ahol a páciens agyszövete kellett volna terpeszkedjen, csak sötétség tátongott (a kép jobb oldalán látható emberünk CT-je, a bal oldalon pedig egy átlagos CT – a képen valahol homlokmagasságban készült metszetek vannak).

Mint kiderült, a páciens gyerekkorában egy jellegzetes betegségben szenvedett, ún. hydrocepháliában, amely a jellegzetes tünete az agy-gerincvelői folyadék túltermelése. Ezt az extra folyadékot a betegek egy kis csapon engedik ki és a mi emberünknek is egy ilyenje volt úgy 14 éves koráig. Úgy tűnik azonban, hogy a túl sok folyadék hatalmas belső nyomást alakított ki az agykamrákban, s ennek következményeként az agyszövet a koponyára lapult és teljesen elvékonyodott. Ami a dologban a legmegdöbbentőbb nagyon durva defomáció ellenére hősünk teljesen mindennapi életet él. És bár nem mondható zseninek (IQ-ja csak 75), nem is értelmi fogyatékos; normális családja van (feleség, két gyerek) és normális élete.

6 thoughts on “Mi van a fejedben?

  1. Levi

    Öööö, akkor most mi is a helyzet a nagy agy, okos főemlős, evolúciós előny dologgal? Ha az agyméret ennyire nem számít, csak a drótozás vagy ki tudja mi, akkor ez eléggé megdöbbentő. A következmények beláthatatlanok! Lehet egy cickány is inteligens? Egy macska, egy disznó, egy dinó? Nem beszélve a delfinről.

    Reply
  2. bubuka

    75ös IQja volt, szal nem fenyeget a veszély h kidolgozza a kvantumgravitációs elméletet.. Én eddig úgy tudtam h 80 alatt gyengeelméjűnek tekintjük az illetőt.

    Reply
  3. Ismeretlen_10065

    Levi,
    igazából az agykáreg méretét szokták ilyen értelemben citálni, és a kéreg ez esetben sem kicsi, csak nagyon vékony és rátapad a koponyára. Vagyis még az is lehet, hogy sejtszámilag nem is annyira kiróvó az eset. Az azonban kétségtelen, hogy a sejtek összeköttetései nem igen lehetnek normálisak, és hát mivel manapság úgy gondoljuk, hogy épp az összeköttetések miatt annyira plasztikus az agyunk, mint amennyire, zavarban lennék, ha meg kellene magyaráznom, hogy a turóban élt ennyire normális életet az ürge.

    bubuka,
    a 75 az épp az alsó határon van a normális sávban (a cikk szerint).

    Reply
  4. KGyST

    Én már vagy 15 éve olvastam hasonló esetekről, hogy ti. a vízfejűségben szenvedőknek a szokásosnál sokkal kisebb agya lehet. (Próbálom kitalálni, hogy hol, esetleg Carl Sagantól az Éden sárkányai olyan, amiben agytérfogattal foglalkoznak hosszasan.) Itt max a forma nem mindennapi, ilyen kis térfogatú agyak már máshol is előbukkantak.

    Reply
  5. levi

    Ez a metszet valszeg a legdúrvább az összes között. Jó lenne látni több metszetet. A neten találtam pár sorozatfelvételt ahol igen nagy különbség volt az agyszövet hiányban.

    Reply
  6. Ismeretlen_10562

    Évekkel ezelőtt egy olyan férfit mutattak a tévében, akinek háborúban ellőtték az egyik agyféltekéjét, és bár ő sem volt egy zseni ránézésre, azért tudott folyamatosan beszélni, és láthatóan élt. Ha jól emlékszem a bal agyféltekéje maradt meg.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.