Ébredések

      4 hozzászólás Ébredések című bejegyzéshez

Ma is sokat vitatott kérdés, hogy mit éreznek/gondolnak a kómában levő betegek, s hogy egyáltalán éreznek-e valamit. A választ nem teszi könnyebbé, hogy a "kóma" címszó alatt sokfajta különböző súlyosságú tünetegyüttesről beszélhetünk, amelyek az agyi funkciók különböző mértékű hiányára vezethetők vissza.

Legalább is egy esetben azonban úgy tűnik, hogy felfedezhetők a tudat jelei a kóma álarca mögött. A Science-ben egy 23 éves, öt hónapja közúti baleset során kómába eső belga lányt vizsgáltak modern képalkotó eljárásokkal.

Orvosai már korábban felismerték, hogy a beteg agya nem kapcsolt teljesen ki, hiszen különböző részein időnként aktivitást észleltek és az alvás-ébrenlét ciklus is szabályos ütemben zajlik (éppen ezért kb. 20%-os esélyt látnak a gyógyulásra, ami nem elhangyagolható). De a páciens ugyanakkor semmilyen külső jelét nem adta a tudatosságnak, semmilyen reakciót nem lehetett kiváltani belőle. Legalábbis látható reakciót nem. Most azonban azt vizsgálták, hogy milyen agyterületek aktivizálódnak, ha a beteget arra kérik, hogy gondoljon teniszezésre, vagy arra, hogy a lakását végigjárja.

És az aktivitást mutató fMRI kép megdöbbentően hasonló volt, ahhoz amit egészséges emberekben láttak a kontroll kísérletek során. Ez nemcsak azért érdekes, mert ezek szerint a lányt tudata vagy tudatalattija képes volt az utasításokat követni, hanem azért is, mert akár azt is jelentheti, hogy a beteg úgy döntött, közreműködik a kísérletben. Amennyiben ez igaz, akkor azonban az merül fel, hogy miért nem "dönt" úgy, hogy felébred….?Owen, AM, Coleman, MR, Boly, M, Davis, MH, Laureys, S, Pickard, JD (2006) Detecting Awareness in the Vegetative State. Science 313: 5792.

4 thoughts on “Ébredések

 1. Ismeretlen_51293

  Ha igaz, ami a versben áll, és

  “ideje van a születésnek,
  ideje a meghalásnak
  ideje az ültetésnek
  ideje a kiszaggatásnak
  ideje van a rontásnak
  ideje az építésnek
  ideje a gyógyításnak
  ideje a megölésnek
  ideje van a sírásnak
  ideje a nevetésnek
  ideje a jajgatásnak
  ideje a szökdelésnek
  ideje van a gyűjtésnek
  ideje az elhányásnak
  ideje az ölelésnek
  ideje a távozásnak
  ideje van a keresésnek
  ideje a vesztésnek
  ideje az eldobásnak
  ideje a megőrzésnek
  ideje van a szaggatásnak
  ideje a megvarrásnak
  ideje a hallgatásnak
  ideje a szólásnak
  ideje van a szeretésnek
  ideje a gyűlölésnek
  ideje a hadakozásnak
  ideje a békességnek”

  , akkor miért ne lenne meg annak is a maga ideje, amikor ő úgy “dönt” magához tér?

  Reply
 2. andris

  hi, most nezem ezt, de ugy latom hogy nem 23 eve van komaban csak ot honapja (23 eves most)

  amugy a multkor volt valaki aki felebredt jo sok ev utan, de o csak ilyen komakozeli allapotban volt (minimally conscious state, vagy mi, sajnos nem tudom a komanak hanyfele felosztasa van sulyossag szerint)

  Reply
 3. kupac

  Érdekes a kérdésfelvetés, hogy vajon miért nem “dönt” úgy az illető, hogy felébred. Én azt a kissé félelmetes lehetőséget is megfontolnám, hogy mi van, ha az illető fel akar ébredni, csak épp nem tud… Ijesztő, hogy egyes kómás betegek esetleg mindenről tudnak a környezetükben, de erről nem tudnak jelt adni, és egyszerűen be vannak zárva egy reakcióképtelen testbe…

  Esetleg úgy tudnánk velük kommunikálni, hogy megkérderjük őket, hogy ha a kérdésre “igen” a válasz, akkor gondoljanak teniszezésre, ha meg nem, akkor a szobájukra 🙂

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.