Mire jó a GMO? 4. – A paradicsom és az érelmeszesedés

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a génmódosított élőlények körüli vallásos elutasítást egy olyan termék fogja megtörni, ami valamilyen, a fejlett országok lakosait is nagy számban érintő betegségre nyújt valamilyen gyógymódot. A ma bemutatott paradicsom elég jó eséllyel pályázik erre a címre. Az érelmeszesedés a nyugati világban népbetegség, gondolom minden olvasóm ismer olyat, akiben már tüneteket is okoz ez a folyamat.

Már korábban ismert volt, hogy az apolipoprotein A-I (apoAI)szintje fordítottan arányos a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatával. Egér és nyúl modellekben jelentősen csökkentette az érelmeszesedést, sőt, vissza is fordította a folyamatot, ha az állatokban transzgénikus apoAI -t fejeztettek ki, vagy éppen infúzióban kapták meg ezt a fehérjét. Hasonló hatást emberben is találtak, egy öthetes apoAI kezelés ultrahanggal kimutatható módon csökkentette a betegek koszorúereit elzáró lerakódások mennyiségét. Ezt egy szintetikusan előállított peptiddel is meg tudták ismételni, ám meglepő módon azt tapasztalták, hogy a peptid akkor a leghatékonyabb, ha szájon át adják be, nem közvetlenül a véráramba. Később rájöttek, hogy azért, mert a peptid valójában a vékonybélben hat. Ez viszont a kezelés amúgy is elképesztően borsos árát még tovább növelte, így nem túl valószínű, hogy ezt a szintetikus peptidet valaha is tömegek fogyasztják majd.

gmoparadicsom01.jpg

Hogyan lehetne mégis olcsón előállítani egy peptidet, amit szájon át kell bevenni? Nyilván senkinek sem újdonság, hogy az összes táplálékunk teli van fehérjékkel, csak éppen rá kellene venni egy növényt, hogy pont apoAI peptidet termeljen. Éppen erre találták ki a génmódosítást, fogtak egy paradicsomot és a genomjába juttattak egy gént, ami egy tizennyolc aminosav hosszúságú peptidet kódol (D-W-L-K-A-F-Y-D-K-F-F-E-K-F-K-E-F-F), amelyet 6F -nek neveztek el és amely hatékonyan gátolta az érelmeszesedést szövetkultúrában fenntartott sejtekben. A peptidek kódoló gént egy Ti plazmidra klónozták, majd Agrobacterium tumefaciens transzdukcióval juttatták a paradicsom genomba. Nyilván ellenőrizték, hogy tényleg termelik -e a peptidet, majd következett az egész kísérlet legérdekesebb része: Fogták az érelmeszesedés modelljéül szolgáló LDLR mutáns egereket és két héten át 2,2% -nyi 6F peptidet termelő paradicsomot kevertek az ételükbe. Meglepő módon a két hétnyi kezelés is láthatóan javította az állatok mérhető értékeit, az ugyanebből a törzsből származó, 6F peptidet nem termelő paradicsomhoz képest. Ugyanezt a kísérletet elvégezték úgy is, hogy tizenhárom héten át etették az állatokat a transzgénikus paradicsommal. Ez látható a második ábrán. Az egereket fel is boncolták és egyszerűen megnézték, mennyi elzáródott aortát találtak köztük, nem meglepő módon a peptidet termelő paradicsomot fogyasztó állatok között a lerakódások is ritkábbak voltak, ez látható a harmadik ábrán.

gmoparadicsom02.jpg

Ha ez a paradicsom emberekben is hasonlóan működik, akkor egy, a nyugati világban igen elterjedt betegség, az érelmeszesedés megelőzésére és talán kezelésére találtak a szerzők egy pofátlanul olcsó megoldást, egyszerűen a hagyományos növényekhez hasonlóan termeszthető paradicsom termeli a hatóanyagot, amit elég elfogyasztani. Természetesen nálunk tilos lenne vetni, hiszen génmódosított, de azt sem tudni, az EU -ban mikor engedélyezik, remélem én már ehetek belőle, nem csak az ükunokáim.

gmoparadicsom03.jpg

Chattopadhyay, A., Navab, M., Hough, G., Gao, F., Meriwether, D., Grijalva, V., … & Fogelman, A. M. (2013). A novel approach to oral apoA-I mimetic therapy. Journal of lipid research, 54(4), 995-1010.

11 thoughts on “Mire jó a GMO? 4. – A paradicsom és az érelmeszesedés

  1. fordulo_bogyo

    Zsenialis otlet!

    Itt amerikaban is aggodni kell a sikereert, mert itt nagyon eros a koleszterincsokkento gyogyszerlobbi. 🙁
    Eppen a heten valtoztattak meg az ajanlast, hogy kiknek (az USA lakossag kb harmadanak) ajanljak orvosilag a koleszterincsokkento gyogyszeres kezelest.
    Remelem meg nem lejatszott meccs.

    Reply
  2. Sexcomb

    @fordulo_bogyo: Egyébként az egész dolog a nagycégellenesek legszebb álma. Helyben termelhető, nyilván nem fogunk Magyarországra az USÁból paradicsomot szállítani, helyben is megtermelhető. Nem kell hozzá ipari kapacitás, csak egy darabka föld, nem szükséges külön befektetés. Nem szennyezi a környezetet, nem bocsájt ki üvegházhatású gázokat. Kb. olyan, mint a gyógynövényipar.

    Reply
  3. Névtelen

    @Sexcomb: De hát ez GMO, amikben olyan anyagok vannak, amelyeknek nem tudjuk a hatását, míg a gyógynövényekben természetes anyagok vannak, és az ősi bölcsességek alapján használjuk! :)) vagy inkább :((
    (Épp most olvastam valahol, hogy a mai világban egy olyan jármű, amelybe egy tűzveszélyes anyagot töltenek minden ellenőrzés nélkül, mint a benzin, nem kapna a tűzveszélyesség miatt engedélyt. Vagy ott van Kolumbusz útja, aki elszámította a föld kerületét és Japán elhelyezkedését, méretét. Kész szerencse, hogy útjában volt Amerika. A túl sok információ néha káros, mert a GMO-ellenesek olyan biztosítékokat és bizonyítékokat követelnek meg, amelyeket más ételünkkel szemben egyáltalán nem.)

    Reply
  4. Sexcomb

    @Piere de La Croix: De tényleg, van olyan gyógynövény, aminek a lehetséges káros hatásait tizedannyira kikutatták, mint a MON 810 kukoricának? Mégis bármelyik GMO ellenző gondolkodás nélkül beszedne bármilyen gyógynövényt, ha mellé megkapja a maszlagot, hogy indiai bölcsek évezredek óta ezt használják.

    Egyébként érdekes, hogy mennyire azonos érvelést használnak a kreacionisták és a GMO ellenzők.

    Reply
  5. yoshida

    Azt olvastam, hogy 100-150 éve jóval ritkább volt az idősek körében az érelmeszesedés, és az ebből sok esetben következő halál.
    Van már ebben egyetértés, hogy miért?
    Olyat is olvastam, hogy a margarinok, növényi olajok hevítésekor keletkező transzzsírok az okai közvetetten. (nem mint bizonyított tény, inkább mint ráérzésként említik 🙂 )

    Reply
  6. fordulo_bogyo

    @yoshida:
    Nem tudom, valoban kevesebb volt az erelmeszesedes, vagy csak nem vizsgaltak, nem ismertek fel? Am az mindenkeppen teny, hogy jelenleg nagyon jelentos problema.

    A transz-zsirok egeszen biztosan novelik a kockazatot (nem a novenyi olaj hevitesekor keletkeznek, hanem akkor ha a novenyi oljabol margarint keszitenek, es akkor sem szuksegszeruen, de amig/ahol erre nem figyel-tek/-nek, addig/ott keletkez-ett/-ik.)
    Elhizas, mozgasszegeny eletmod es a hosszabb elettartam is hozzajarul.

    Mas halalozasi okok csokkentek, es valamiben csak meg kell halni. 😉

    Bizonyara vannak mas tenyezok is, nem egyetlen okra vezetheto vissza.

    Reply
  7. Untermensch4

    @yoshida: “ráérzésként” én is megemlítem hogy a különféle kábítószereknek az egyre elterjedtebb nemzetközi tiltásával párhuzamosan nőtt az allergiás és rákos megbetegedések száma 🙂

    Reply
  8. alte trottel

    @yoshida:
    Rák is kevesebb volt!
    (nézd meg, hány éves volt akkor egy “féllábbal a sírban” vénasszony, vénember és ezek a rozoga vénségek MA mennyivel vannak a nyugdíjkor ELŐTT)
    Egyébként pedig ha nem tudnád, a globális felmelegedést a női fürdőruhák méretcsökkenése és a fogamzásgátló tabletták okozzák. (szignifikáns a kapcsolat).

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.