EL A KEZEKKEL A HOMEOPÁTIÁTÓL!

media_xl_1409271.jpg A minap a közeli kis drogériában a kezembe akadt egy szórólap, amin így, csupa nagy betűkkel a címben szereplő mondat állt hollandul, valamint egy felhívás, hogy írjam alá az online petíciót a homeopátiás készítmények védelmében. Felvont szemöldökkel vittem haza az ominózus papírt, hogy utánajárjak, miről is maradtam le a közelmúltban.

A petíció a Holland Királyi Homeopátia Egyesület neve alatt fut, és tényleg a homeopátiás készítmények fenyegetettsége miatt indították. Edith Schippersnek, a holland egészségügyi miniszternek köszönhetően ugyanis 2012. júliusi elseje óta a homeopátiás készítmények dobozán csak azok neve szerepelhet, az, hogy mire érdemes szedni, nem. A különböző szupermarketek, patikák és drogériák 2013. július 1-ig árusíthatták a régi csomagolású termékeket. Az új törvény szerint terápiás javaslat csak akkor szerepelhet a készítmény csomagolásán, ha a szer hatása tudományos bizonyítást nyer. Mindez talán meglepőnek tűnhet, hiszen az Európai Unió tagállamaiban bevett gyakorlat, hogy a homeopátiás szerek csomagolásán ott virít, milyen megbetegedésekre ildomos azokat szedni, azonban az új holland rendszer megfelel az Európai Parlament és a Tanács 2001/83/EK (az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről) irányelvében foglaltaknak. Ez a direktíva külön kezeli a homeopátiás szereket a hagyományos gyógyszerektől, és egyértelműen kimondja, hogy azok csomagolásán nem szerepelhet terápiás javaslat, illetve ha mégis szerepel, akkor a homeopátiás készítmények különleges besorolása alól kikerül a szer.

  “(21) Tekintettel a homeopátiás gyógyszerek különleges jellemzőire, mint például a rendkívül alacsony hatóanyagtartalom, illetve az, hogy a klinikai vizsgálatok során nehéz alkalmazni rájuk a hagyományos statisztikai módszereket, kívánatosnak tűnik egy különleges, egyszerűsített törzskönyvezési eljárás kialakítása azoknak a homeopátiás gyógyszereknek az esetében, amelyeket terápiás javallat nélkül olyan gyógyszerformában és adagolásban hoznak forgalomba, amelyek nem jelentenek veszélyt a betegekre.

 (23) Mindenekelőtt szükséges, hogy a homeopátiás gyógyszerek felhasználóinak egyértelmű tájékoztatást adjanak a készítmény homeopátiás jellegéről, és szavatolják azok minőségét és ártalmatlanságát.

 (25) A gyógyszerek forgalmazására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni azokra a homeopátiás gyógyszerekre, amelyeket terápiás javallattal, vagy olyan gyógyszerformában hoznak forgalomba, amely a kívánt terápiás hatással szemben mérlegelendő kockázatot jelent. Különösen a homeopátia terén nagy hagyománnyal rendelkező tagállamok különleges szabályokat alkalmazhatnak e gyógyszerek biztonságosságának és hatásosságának megállapítására szolgáló vizsgálatok és kísérletek eredményeinek értékelésekor, feltéve hogy ezekről értesítik a Bizottságot.”

Hollandiában a homeopátia igencsak népszerű alternatívája a hagyományos orvoslásnak, a háztartások háromnegyedében használnak recept nélkül megvásárolható homeopátiás készítményeket. A drogériákban sokszor a normál készítmények helyett kínálják a homeopátiás szereket, számomra a legmegdöbbentőbb helyzet az volt, mikor bokaficamra ajánlott az eladó kis cukorgolyókat. A miniszterasszony ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy ezek az öngyógyításra használt homeopátiás szerek így szép lassan kiszorulnak a boltok polcairól. Természetesen az iparág képviselői nem ülnek ölbe tett kézzel (a törvény elfogadása előtt sem tették), most éppen itt ez a petíció. Valamit lépniük kellett, hiszen hatalmas bevételtől esnének el, ha az évi 4,5 millió homeopátiás szert vásárló holland lakosság lemondana eddigi “jó szokásáról”, és panaszaival elmenne mondjuk a háziorvoshoz (aki, tegyük hozzá, jó eséllyel paracetamollal küldené őket haza).

Az Egyesült Királyságban szintén 2012-ben (mintegy 11 évvel a direktíva meghozása után) lépett életbe a modernizált Gyógyszertörvény, amely a holland törvényhez hasonlóan tiltja a felhasználási javaslat megjelenítését a homeopátiás készítmények csomagolásán. Remélhetőleg az Unió többi tagországa is csatlakozik e trendhez, amely segít felhívni a fogyasztók figyelmét e szerek hatástalanságára.

15 thoughts on “EL A KEZEKKEL A HOMEOPÁTIÁTÓL!

  1. tréfás kedvű felhasználó

    érdekes tudni az ilyesmirøl, viszont a képen szereplø készítmény NEM homeopátiás dolog, hanem gyøgynövények kivonatát tartalmazza.

    Reply
  2. tréfás kedvű felhasználó

    @orient expressz: az mondjuk érdeks, mert finnországban mint gyógynövénykészítményt árulják, patikákban is. Ha meg homeopátiás cucc lenne, akkor víz lenne, ugye 🙂

    Reply
  3. Hraskó Gábor

    Egyébként Magyarországon sem szabad terápiás javallatot írni azokra az OGYI által regisztrált homeopátiás szerekre, amelyeket egyszerűsített törzskönyvezés (azaz hatékonyságvizsgálat nélkül) engedélyeztek. Ez is megfelel az EU direktívának. A kérdés az, hogy viszont ha nincs bizonyíték, akkor miért szabad törzskönyvezni egyáltalán?

    Néhány szer esetében (pld. Oscillococcinum) azonban benyújtottak hatékonyságot igazoló kísérleti eredményeket. Ismerem ezeket a kísérleteket és cikkeket és igen szomorú, hogy ezeket elfogadták bizonyítékként. Az OGYI szakembere úgy nyilatkozott, hogy nem volt mit tenni, mert benyújtották a szaklapban megjelent pozitív eredményű cikket, valamint más EU országokban már engedélyezték.

    Az erről szóló beszélgetésünket meg lehet nézni itt:
    http://www.youtube.com/watch?v=MjJt4Gf2Ik8

    Reply
  4. Untermensch4

    már maga a dolog (mármint a homeopátia) egy paradoxon. ha nem valami különleges varázslástól lesz “emlékező” az anyag hanem magától akkor aggódhat mindenki hogy a víz amit iszik vagy a levegő párájából belélegez vajon hol járhatott már ki tudja milyen hosszú molekula-pályafutása alatt? ez esélyesen az eddigi vallások leghülyébbike

    Reply
  5. Avatar

    @tréfás kedvű felhasználó: A “Homeopátiás gyógyszer” kategóriával a gyógynövény kivonatok előállítói gyönyörűen visszaélnek, amikor alacsony hígítású termékeket hoznak forgalomba, amikre egyáltalán nem igaz, hogy a homeopátia elveinek megfelelnének. Ezekben még simán kimutatható a hatóanyag, nincs olyan eszméletlen hígításuk, hogy a víz memóriájával kéne magyarázni a hatásukat, viszont épp ezért az se igaz rájuk, hogy mellékhatások tekintetében kockázatmentesek lennének. De mivel “homeopátiás” kategóriában forgalmazzák őket ezért hatás-, biztonságossági vizsgálatokat se kell végezni rajtuk.
    Ha a homeopátia rajongói igazán meg akarnák védeni a homeopátiát, akkor elő kéne írni valami minimális hígítást. Ennek viszont lenne egy olyan hátulütője, hogy elveszne egy számukra hasznos “beetetési” folyamat: a gyógynövények valóban hatékony szerek, így ha valaki egy ál-homeopátiás gyógynövénykivonattól valóban meggyógyul, az utána a valódi homeopátiás szerek felé is bizalommal lesz.

    Ha az Echinaforce ugyanolyan összetételű mindenütt, akkor a képen látható termékben lévő cuccot se nem hígították, se nem rázogatták homeopata módra, hanem őstiktúrát adnak el homeopátiás gyógyszer néven.
    http://www.naturesnutrition.com/SKU/1015.htm
    Biztos azért, hogy otthon hígítgassad és rázogassad magadnak, amíg kellően _erős_ 🙂 nem lesz a szer.

    Reply
  6. fordulo_bogyo

    @Avatar: Mibol gondolod, hogy ez a gyogynovenykivonat homeopatias gyogyszerkent kerul arusitasra? Az a weblap nem a homeopata, hanem a gyogynoveny kategoriaban kinalja.

    Reply
  7. fordulo_bogyo

    @Avatar: Az Echinaforce eseten kerdeztem, a te linkedet kovetve, azon a linkeden levo kepen en nem latom, vagy az arusito weboldalon (es utananezve mas weboldalakon sem) talalom a homeopatias feliratot, ott gyogynovenykivonatkent ausitjak.

    A Halicar necces, mivel 100g tartalmaz 10g ostinkturat, azaz elvileg lehet D1 higitasu homeos keszitmeny.

    Nem akarom vedeni a homeopatiat, es egyetertek, hogy komolyan meg kene kulonboztetni a hatoanyag tartalamazo es a hatoanyag nelkuli, ures szereket…

    De legjobb lenne mindent egyforma mercevel merni: ha gyogyito cellal arusitanak valamit, akkor tessek hatast vizsgalni es mellekhatasokat ellenorizni, es azt dokumentalni.

    Reply
  8. Avatar

    @fordulo_bogyo: Azon a képen én se. 🙂 De az itt lévőn meg igen. Hát nem furcsa termék az, amely egyszerre tud allopátiás gyógynövénykivonat és homeopátiás szer is lenni, attól függően melyik országban melyik kategória kedvezőbb a forgalmazáshoz?

    Reply
  9. fordulo_bogyo

    @Avatar: A Holland szabalyozas ugy szol, hogy az ostinkturabol keszult dolgok is homeopatias keszitmenyek, akkor is, ha nem a homeopatias eljarassal (higitas, utogetes) keszulnek. 🙁

    ” homeopathic medicine: a medicine in accordance with a homeopathic manufacturing procedure described in the under the Convention on the Elaboration of a European Pharmacopoeia of July 22, 1964, Trb.1966, No. 115, composite European Pharmacopoeia or, failing that, in a in a Member State officially in use pharmacopoeia, ****obtained from raw materials called homeopathic stocks**** in the homeopathic pharmaceutical literature;”

    Google forditas innen:
    wetten.overheid.nl/BWBR0021505/geldigheidsdatum_18-09-2013

    Ezzel szemben a magyar szabalyozas megkoveteli a homeopatias eljarast (higitas is).
    ” homeopátiás gyógyszer: a Gyógyszerkönyvben leírt homeopátiás gyártási eljárásnak megfelelően készült homeopátiás törzsoldatnak nevezett anyagból a Gyógyszerkönyvben leírt homeopátiás gyártási eljárásnak megfelelően előállított gyógyszer,”

    De sajnos nem hatarozza meg a higitas merteket.

    Reply
  10. Avatar

    @fordulo_bogyo: A Halicar esetében őstinktúrát írnak alapanyagként, semmi rázogatásos hígításról nincs szó, nem D1-es cucc van benne… Aztán mégis homeopátiás gyógyszer Magyarországon. Úgy tűnik a hatóság máshogy értelmezi az előírást, mint te.

    Mellesleg az arzén ivóvízben EU norma szerinti elfogadott mennyisége literenként 10 mikrogramm, ami kb D8-nak felel meg. Na, ami ennél kisebb hígítású, azt szerintem simán visszaélés a homeopátiás szerként forgalomba hozni biztonságossági vizsgálat nélkül. Hahnemann ilyen kis hígításokkal nem is foglalkozott tudtommal…

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.