Nem értik 9. – Mi a baj az evolúcióval?

Ma egy valódi kreacionista írást elemeznék ki.  Nekem eleve valahogyan őszintébbnek tűnnek a valódi kreacionisták, mint az értelmes tervezők, egyszerűen azért, mert legalább nyíltan kimondják, hogy ők bizony azért ellenzik az evolúciót, mert szerintük nem hozható fedésbe a vallásuk szent irataival. Külön jó pont, hogy Kovács Csaba, a blog fenntartója meglepő módon korlátozás nélkül engedélyezi a hozzászólást. Sajnos a magyar evolúciótagadók töredékére jellemző csak, hogy ellenvéleményeknek teret engednének, az általános szokás az, hogy vagy eleve nem lehet megjegyzéseket tenni, vagy a kínos kérdéseket feszegető válaszok éveken át moderálásra várnak és sohasem jelennek meg, így üdítő kivételnek számít a Biblia és tudomány blog, ahol tényleg lehet kommentelni. Ha minden kreacionista így állna hozzá az ügyhöz, krecionizmus már régen nem is létezne. Mivel Kovács Csaba ezen a blogon is megjelenik időnként, remélem a hozzászólások között kifejti majd a véleményét.

Természetesen nem én lennék, ha nem kezdenék rögtön az írásokkal szőrözni, az egyik leghosszabbat venném górcső alá először, amelynek állításaival már több fórumon is találkoztam, így vélhetőleg népszerűnek számít az evolúciótagadók közt. A címe: Mi a baj az evolúcióval? Szokásommal ellentétben ketté kellett szednem az írásomat, ugyanis olyan eszméletlen sok hibát találtam ebben az írásban, hogy az elején kell hogy beszéljek a lényegesebbekről, a kevésbé fontosakat pedig a végére hagytam.

(Update: Közben a hozzászólásokból derült ki, hogy lehet, mégsem Kovács Csaba az írás szerzője, mivel egy másik blogon már régebben megjelent majdnem ugyanez az írás. Úgyhogy a szerzőt csak szerzőként említem innentől, amíg ki nem derül ki is ő valójában. Ezúton is köszönöm remark segítségét!)

Az első pár bekezdés a szokásos elméleti fejtegetés, honnan is ered az evolúció elmélete, nem is Darwin találta ki stb., a szokásos lelkigyakorlatok. Mintha bármit számítana, ha Charles Darwin, a nagyapja, vagy a kocsisa fogalmazta meg eredetileg az elméletet.

“A darwinizmus melletti tudományos elkötelezettség egyik legfőbb logikus alapja, hogy használható, tehát működik, mint munkahipotézis, eredményeket lehet vele felmutatni.”

Úgy egészen pontosan mi mást várhatunk el egy tudományos elmélettől, azon kívül, hogy működjön? Nekem most semmi sem jut az eszembe, de majd nyilván a hozzászólók megvilágosítanak, hogy mit kellene még tudnia egy elméletnek azon kívül, hogy a vizsgált jelenséget pontosan leírja. Mondjuk ha belegondolunk ez alapján a gravitáció elmélete is legföljebb csak munkahipotézis, mert azon kívül, hogy működik, mást nem tud.

“Azonban a kreacionisták is mutattak már fel eredményeket (pl. magasnyomású oxigénkamrák), persze erről nem szabad beszélni.”

Ha magad jelented ki, hogy vannak a kreacionizmusnak is eredményei, csak ezekről nem szabad beszélni, akkor te, egy kreacionista, a saját, kreacionista blogodban, a saját kezeddel írott evolúcióellenes írásodban miért nem vagy hajlandó ezeket bemutatni? Vagy ezekről még neked is tilos beszélni, olyan titkos eredmények? Miért kell sokat sejtetően két szóban elmismásolni azokat az áttöréseket, amiket a teremtéselmélet hozott, nem gondolod, hogy könnyebben befogadnánk az elméletet, ha látnánk, hogy működik?

Itt kezdődik a problémák tételes felsorolása. Az első számozott bekezdés mindig az evolúció melletti “érv”, a második azonos számú ennek “cáfolata”.

“1. A geológiai bizonyíték. A Földön már legalább 26 olyan helyet találtak, ahol a fosszíliák az egyes rétegekben darwin elméletét alátámasztandó, a kifejlődési sorrendben és Lyellnek is megfelelő korokhoz köthetően találhatóak meg.

1. Amiről nem beszélnek: hogy minimum 26 ezer olyan hely is található a Földön, ahol NEM a megfelelő sorrendben vannak a fosszíliák, például madarakat találtak az őshüllők alatti rétegekben, trilobitákat találtak emberrel megegyező rétegekben, emberkéz alkotta használati tárgyakat találtak a legmélyebb rétegekben, még a feketekőszénben is, stb.”

Azért tegyük tisztába a dolgokat: A Földön nem huszonhat lelőhelyen találhatóak kövületek a nekik megfelelő földtani rétegekben, hanem legjobb tudomásom szerint mindenhol. Mutatni kellene párat ebből a huszonhatezer helyből ahol nem így van, ha ez igaz, akkor a “rendellenes” kövületek számban ezerszeresen felülmúlják a “rendeseket”, jó volna ebből pár példát is látni. Kár, hogy az nincs. Így sajnos ez csak népmesei fordulat.

De hát itt vannak ezek a kövületek, ahol madarakat találtak őshüllők alatti rétegekben. Sajnos semmilyen adalékot sem kapunk, ami alapján erről bármi közelebbit tudhatnánk meg, de ha csak a wikipediáig elmegyünk, könnyen megtalálhatjuk a magyarázatot, az Archeopteryx olyan százötven millió éve élt, a Dinoszauruszok pedig hatvanötmillió éve haltak ki, nem tudom mennyiben számít rendellenesnek, ha egy madarat találnak egy dinoszaurusznál régebbi rétegben? Hosszú-hosszú évmilliókon át éltek az ősi madarak a dinoszauruszok mellett.

Trilobiták emberrel megegyező rétegekben? Ez tök jó bizonyíték lenne, hiszen a háromkaréjú ősrákok kihaltak vagy kétszázötven millió éve. Sajnos ennél közelebbit nem tudunk meg erről. Ha esetleg a Meister lábnyomról van szó, akkor sajnos rossz hírem van, az ugyanis nem egy szandálba bújtatott emberi lábnyom trilobitákkal, hanem egy egyszerű ovális lyuk, amit természetes folyamatok hoztak létre, hasonló a környéken található ovális lyukakhoz, amiknek nincs lábnyom formája. Nem kapcsolódik semmilyen nyomsorhoz sem, ráadásul nagyon sekély, láthatóan nem nehezedett rá nyomás, ami azért egy emberi lábnyomnál elvárható lenne. Sajnos az állítás, hogy trilobitákat találtak volna “emberrel megegyező” rétegekben egyszerűen nem igaz.

Emberkéz alkotta használati tárgyak? Mik, hol? Sajnos a szerző nem kényeztet el a részletekkel, valamiért a bizonyítékait nem hajlandó megmutatni, így az egész érvelés egy nagy semmi marad, egyszerűen készpénznek veszi a keringő mendemondákat. Ez azért nem túl szilárd alap ahhoz, hogy bármit építeni lehessen rá.

“2. Az evolúció ma is megfigyelhető, az élőlények átalakulnak, a megváltozó élettér tudományosan dokumentálható speciációt – fajkeletkezést – okoz (amely önmagában egyértelmű cáfolat arra, hogy minden fajt Isten teremtett volna).

2. Ez a darwinisták legnagyobb csalása: megfogják az egyetlen érvényes és valós részét az elméletnek, és bizonyítékként lobogtatják. Tény: Az élőlények képesek átalakulni. Tény: A természetes kiválasztódás működik. Tény: ha egy adott faj két populációja két különböző élettérre szeparálódik, idővel az eltérő körülmények hatására külön fajjá válnak szét: speciáció. “

A bibi ezzel az, hogy az evolúció maga összesen ennyi. Az evolúció az élőlények örökletes tulajdonságainak időbeli változása. (Ha esetleg a wikipediáig eljutott volna a szerző: „A biológiában evolúció alatt folyamatos változások olyan sorozatát értjük, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak.” ) Az élőlények változnak, az örökítőanyagukban folyamatosan mutációk történnek. A génjeiket utódaikra örökítik, akik közül nem mind marad életben azonos eséllyel, az előnyösebb tulajdonságokat öröklők jobban szaporodnak, a hátrányosabb tulajdonságúak rosszabbul. Ezt lehet százféleképpen ragozni, de a lényeg ez. Kérdés, hogy akkor mi a baj az evolúcióval, ha az evolúcióelmélet minden egyes állítása tény?

“Darwin lényegében a speciációt figyelte meg a Galapagos-szigeteken, különböző madárfajok és különböző hüllőfajok között állapított meg rokonságot – madár a madárral, hüllő a hüllővel. Hogy a hüllő a madárral is rokonságban lenne, meg az árokparti sóskával is, az már csak spekuláció volt a részéről, ennek semmilyen kézzelfogható bizonyítékát nem találta meg (sem senki azóta). Egyszerűen felfedezte, hogy bizonyos fajok rokonságban vannak egymással, s ezt kiterjesztette az egész élővilág összes fajára, részletes és hihető elméletet dolgozott ki arról, hogy az egyes fajok milyen fejlődési sorrendben s milyen fejlődési útvonalon keresztül alakultak ki egymásból.”

Gondolkodjunk el egy kicsit! Annak, hogy a hüllő a madárral rokonságban van, egészen pontosan ugyanaz a bizonyítéka, mint hogy két madár rokonságban van egymással. Az ezt igazoló módszerek, eredmények, ezek kiértékelésen nem igazán különbözik egymástól. Vagyis ha a szerző elfogadja azt, hogy két madár rokonságban áll egymással, akkor bizony el kell hogy fogadja, hogy a hüllők és a madarak is rokonságban állnak egymással. De nyitott vagyok bármire, bárki bemutathatja, miben különbözik a két állítás bizonyítása.

“A speciáció nem cáfolja még a literális kreacionizmust sem, nemhogy tágabb értelmezéseit. A Biblia nem „fajokról” ír (ez a modern kori tudomány kifejezése), hanem fajtákról, típusokról.”

És mik ezek a “fajták, típusok”? Meddig tart az egyik fajta, honnan kezdődik a másik? Hogyan lehet ezeket azonosítani? Milyen bizonyítékunk van ezek létére, mármint azon kívül, hogy a Biblia által használt szó többféleképpen is fordítható? Sajnos ez érvelésnek ezek a szerény véleményem szerint roppant fontos részei pont kimaradtak. Szóval kedves szerző, akkor mik is ezek a „fajtáid”, „típusaid”?

“A kreacionista biológusok nem tagadják a fenti tényeket, mivel azok megfigyelhetőek, mérhetőek, mesterségesen előidézhetőek. Ha mesterségesen változtatott környezetbe helyezünk egy populációt, alkalmazkodni fognak az új viszonyokhoz. Ha zöldre festjük az utcákat, a városi galambok száz év múlva zöldek lesznek. Ez tény, ezt józan gondolkodású ember nem vitatja – de mivel a kreacionisták sem az akadémikus platformokon, sem a tömegmédiában nem juthatnak szóhoz, ellenfeleik akármit a szájukba adhatnak, s természetesen ezt szokták leggyakrabban a szájukba adni, mivel ez a legnagyobb ostobaság, amellyel legkönnyebben lejárathatóak a tudatos tervezés hívei.”

 

Idéznék egy Kovács Csaba által írt hozzászólásból, a Biblia és tudomány blogból:

” Éppen Bubu jegyezte meg, hogy talán sok évezred múlva már a fogságban tartott muslica példányok új fajt alkothatnak, de ahhoz, hogy ezt megtudjuk nagyon sokáig kellene élnünk ami lehetetlen a mai körülmények között. De az évezredes várakozás mögé való bujkálás is csak egy menekülés, és nem érv, hiszen ezzel bizonyíthatatlanná válik az, hogy mi is történik valójában.” forrás

No most akkor hogy is van ez? Az egyik cikkben kijelentjük, hogy a fajkeletkezés megfigyelhető, mérhető, mesterségesen előidézhető, és csak gonosz ellenségeink terjesztik, hogy mi ezt nem fogadnánk el, majd a másik cikk hozzászólásaiban kijelentjük, hogy bizonyíthatatlan mi is történik valójában? Akkor most melyik? Furcsák ezek az önellentmondások, hiszen a fenti idézetet nem én adtam a szádba. Talán mégis vannak olyan esetek, amikor egy-egy kreacionista elvétve úgy nyilatkozott, hogy fajkeletkezést még nem figyeltek meg?

“3. Az egyes fosszíliák korát radiometrikus kormeghatározással ellenőrizhetjük, számos olyan fosszília és élettelen kőzet is van, amelyek bizonyítják, hogy Charles Lyell pontosan állapította meg a rétegek korát, Darwin elmélete az élőlények fejlődési sorrendjéről és üteméről pedig szintén helyes.

3. Az egyes fosszíliák korát nem radiometrikus kormeghatározással állapítják meg! Az alapján állapítják meg, hogy melyik rétegben találták meg őket. A rétegek korát Charles Lyell adta meg, mindenfajta komolyabb tudományos alap nélkül, s ezeket a számértékeket használják ma is.”

Akkor tulajdonképpen mit is csinálnak, ha kormeghatározást végeznek? Csak mert akkor nekem fölöslegesnek tűnik az erre fenntartott iszonyatos laborkapacitás, ha kétszáz éve egyetlen ilyen mérést sem végeztek. Honnan vannak akkor ezek a mérési eredmények? Ha mondjuk beírjuk egy keresőprogramba, hogy „radiometric dating”, máris egy csomó közleményt ad ki, például itt van egy, beszédes című, ráadásul bárki számára ingyen hozzáférhető munka: Radiometric dating of the type-site for Homo heidelbergensis at Mauer, Germany Ha a kövületek korát nem radiometrikus mérésekkel állapítják meg, ahogy a szerző állítja, akkor például ez a közlemény hogyan jöhetett létre? Vagy ez? Vagy ez? Vagy ez? Folytassam?

“Ámde az egyes kőzettípusok több rétegben is előfordulnak, így tehát egy adott kőzet adott réteghez és adott földtörténeti korhoz tartozó voltát hogyan állapítják meg? Hogy milyen fosszíliákat találtak bennük! Körkörös érvelés – a kormeghatározásnál nem csak a geológusok és a paleontológusok, de például az asztrofizikusok is előszeretettel használnak körkörös érveléseket.”

Tulajdonképpen az alapprobléma egy óriási tévedés: Miszerint soha senki sem végzett egyetlen mérést sem, így az egyes kőzeteket kizárólag egymáshoz viszonyítják. A dilemma megoldása természetesen nyilvánvaló, az egyes begyűjtött kőzetek korát rendszeresen mérik, éppen azért működnek ilyen laborok a világban, nem csak ülnek a műszerek mellett és álmodoznak, hanem dolgoznak. Vagyis körkörös érvelésről szó sincs, ez kizárólag a kreacionisták fejében létezik. Az egyes kőzetek korát rendszeresen újra mérik, különböző helyekről vett mintákból és meglepő módon azonos rétegből származó kövületek azonos korúnak bizonyulnak. Ha bárkit bővebben érdekel a kérdés kattintson.

“Valóban létezik számtalan olyan fosszília, amelynek kora radiometrikus módszerrel ellenőrizhető, pontos és helyes. Azonban, akárcsak az 1. pont esetében, itt sem beszélnek a milliónyi olyan fosszíliáról, amelyekre hibás értéket ad vissza az adott kormeghatározási módszer. A radiometrikus kormeghatározás egyszerűen nem műdödik. Anomáliás értékeket ad vissza, amelyek közül kiválogatják a tudósok a nekik tetsző értékeket, s bizonyítékként bemutatják a nagyközönségnek.”

Ha léteznek helyesen megállapított korú kövületek, akkor miért nem azokról beszélünk?  Miért épp ezek kora helyes és miért épp a többieké hibás? Sajnos ezekről megint semmit sem tudunk meg. Majd előkerül a “milliónyi” hibásan datált kövület. Melyek ezek, mutatnál példákat? Honnan tudod, hogy hibás a kormeghatározás? Te egyáltalán honnan tudsz róluk, mert a szakirodalomban nyomuk sincs? Sajnos tények helyett megint csak városi legendákat kapunk.

“4. Kémiai, szerkezeti, funkcionális, stb. hasonlóságok vannak az egyes fajok között – ezek a rokonsági hidak gyakran még törzsek, sőt országok között is átívelnek: minden élőlény egy vagy több sejtből áll, minden sejt fehérjéi ugyanabból a 20 aminosavból épülnek fel, mindegyikük DNS szerkezete hasonló, stb. Rengeteg a hasonlóság, mely a rokonságot bizonyítja!

4. Ezek a hasonlóságok valóban léteznek, azonban ezek nem bizonyítják a közös ős általi rokonságot, csak akként értelmezhetőek az evolúció hívei számára. Éppen ilyen könnyen értelmezhetőek ugyanis a közös tervező általi rokonság jeleként is!”

Két nagy kérdés maradt, amire sajnos soha senki sem válaszolt eddig: Mi bizonyítaná akkor két élőlény “közös ős általi rokonságát”? Mert ugye a hasonlóság, legyen az bármilyen mértékű is, mint tudjuk a kreacionisták szerint nem bizonyító erejű. Azért mondanék egy példát: Felkérlek, hogy mutasd meg a szüleid fia vagy, nem cseréltek el a kórházban, de a hasonlóságot nem használhatod érvként, mert az ugye nem bizonyít semmit sem. Ugye bárkire hasonlítasz bármennyire, az nem játszik. Végeztetsz egy hagyományos antropológiai vizsgálatot, annak az eredménye sem játszik, mert ugye a hasonlóság nem bizonyíték. Végeztetsz egy DNS vizsgálatot? Külön kiemelten nem számít a “DNS szerkezet” hasonlósága sem. Akkor mi számít? Sajnos erre nincs válasz, ez az érv egyszerűen annyit jelent, hogy a kreacionisták nem fogadják el, hogy bármilyen módon kimutatható lenne, hogy egyik élőlény a másikból származik, akár anya-fia kapcsolatban sem. De akkor a egésznek mi értelme? Például kettes pontban maga a szerző is elismerte, hogy bizony vannak megfigyelt fajkeletkezési események, sőt, bizonyítható egyes ma élő fajok rokonsága. Ezeket hogyan igazolták? Mert ugye hasonlósággal nem. Akkor hogyan bizonyították két faj rokonságát? Kell lennie valamilyen módszernek, mert a szerző maga is elismeri, hogy egyes fajok bizonyíthatóan rokonai egymásnak, de sajnos nem írja le a bizonyítást. Kár, hogy pont a lényeg maradt ki.

A második nagy kérdés pedig, hogy milyet nem lehet tervezni? Állandóan előkerül érvként, hogy egyformát tervezni is lehet. De milyet nem lehet tervezni? Vizsgáljunk meg bármilyen két élőlényt, amelyek általad is elismert módon evolúciós folyamatokkal származnak egy közös ősből! Mondjuk a madarakat, ha éppen ezeket említetted. Madárfajokat nem lehetett volna hasonlóra tervezni? De. Akkor ez az érv innentől teljesen súlytalan, egyszerűen azért, mert általad is elfogadottan evolúciós folyamatokkal létrejött élőlényekre is tökéletesen igaz.

“Példa: a rovarok egy része tud repülni, ahogy a madarak nagyrésze is. Nemcsak a repülés képessége közös bennük, de a megvalósítás módja is: a szárnyukat vertikálisan rezegtetik, minél kisebb testűek, annál gyorsabban. … Sok módszer van tehát a repülésre, a természet azonban mindkét esetben pontosan ugyanazt használja. Bizonyítja-e ez a közös őst?

Lássuk, létezett-e a darwinizmus szerint olyan „primitív” élőlény a Földön, amely tudott repülni, s mind az ízeltlábú rovarok, mind a gerinces-melegvérű madarak őse lehetett? Természetesen ilyen lény létezését még csak nem is feltételezték soha. Akkor mit bizonyít inkább ez a közös tulajdonság: közös őst vagy közös tervezőt?”

Feltételezzük, hogy a madaraknak és a repülő rovaroknak közös őse volt? Igen, valamikor a kambriumban. Feltételezzük, hogy ez a jószág repült? Nem, mert a tengerben élt, ott elég nehéz repülni. Őbelőle csak a gerinces vonalon haladva röpképtelen halak, majd röpképtelen kétéltűek, röpképtelen hüllők alakultak ki és csak utána a repülni képes madarak. Ilyen lény létezését soha senki sem feltételezte, és a repülés egymástól teljesen függetlenül alakult ki ebben a két élőlénycsoportban. Ebből a szerző szellemesen levezeti, hogy hát egy hasonló tulajdonság alapján nem következtethetünk leszármazási kapcsolatra. Való igaz. Mint ahogy a kacsacsőrű emlőst sem tartjuk a kacsa közeli rokonának, az orrszarvú bogarat sem az orrszarvúénak, vagy a lódarazsat a lóénak. Ugyanis ilyen következtetéseket csak nagyon nagyszámú tulajdonság vizsgálatából szoktak levonni, véletlenül sem egyetlen önkényesen kiragadott távoli hasonlóság alapján, mint például hogy mindkettőnek szárnya van, bár igaz, hogy egymástól teljesen különböző szerkezetű és működésű. Vagyis a szerző itt nagyon szellemesen bizonyítja, hogy egy módszer, amit soha egyetlen biológus sem használt, az bizony tényleg nem túl célravezető. A kérdés, hogy miért akarja úgy beállítani, mintha a biológusok ilyen hajmeresztő hülyeségekre alapoznák az evolúciót?

“5. Jópár élőlényben találhatóak csökevényes szervek vagy kezdemény-szervek.

5. Nem léteznek csökevényes szervek A „farokcsont” nem csökevényes szerv, a neve félrevezetés, a csalás része: a gerinces állatok farka a gerincoszlop meghosszabbítása. A „farokcsont” nem része a gerincoszlopnak, funkciója is eltérő (igen, van neki): nem a vázizomzat közvetett tartásában játszik szerepet, hanem a bélcsatornát mozgató izomszövet tapad hozzá. „Evolúciósan” tehát semmi köze nincs a farokhoz, ráadásul semmi sem magyarázza, hogy a fáról lejövő s lassan felegyenesedő, emberré váló majomfajtának miért ne lett volna szüksége a farkára továbbra is. Ez propaganda-eszköz, semmi más, a biológusoknak kéne tudniuk a legjobban. A féregnyúlvány sem csökevényes szerv, nagyon fontos része az immunrendszernek, akárcsak az orr- vagy a torokmandula. Ezek nélkül is működőképes marad az immunrendszer, akkor ezek is csökevényes szervek? Fél szemmel is lát az ember, akkor a két szem csökevényes? Nem léteznek funkció nélküli, elcsökevényesedett szervek – s ha léteznének, az sem bizonyítaná az evolúciót, hanem cáfolná (még annak tényszerű, igaz részét is), hiszen 30-40 generáció alatt ezeknek el kellene tűnnie.”

Nincsenek csökevényes szervek? Az emberi farkcsontnak semmi köze a farokhoz? A sziláscet fogai? A kígyó lába? Fogzománc gének fogatlan állatokban? Vagy a földikutya szemlencséje? Az, hogy miért kellene egy csökevényes szervnek harminc nemzedék alatt eltűnni, tökéletesen érthetetlen, szerencsére nem is terheli az olvasót holmi adatokkal, érvekkel, következtetésekkel.

“6. Az embrionális fejlődés stációi az evolúciós fejlődéssel összhangban vannak.

6. Ezt a hazugságot Ernst Haeckel professzor találta ki 1869-ben. Charlie Darwin lelkes követői ugyanis egy évtized alatt sem tudtak semmilyen bizonyítékot találni az elmélet helyességére, s kezdtek kétségbe esni. (2009-ben átléptük a kerek 150 évet, és még mindig sehol semmi.) Haeckel tehát úgy döntött, hogy „kreál” egyet. Mindenki emlékszik a biológia-tankönyvből arra az ábrára, amely az egyes állatok és az ember magzati fejlődési stádiumait mutatja be. Ez a rajz minden tankönyvben azonos, mivel Haeckel saját keze munkáját használják mindenhol – ez ugyanis az egyetlen „bizonyíték” az embrionális fejlődés általi evolúciós közösségre. A rajz hamisítvány, s Haeckel elég hamar lebukott vele: a Baseli Egyetem vezetése felfedezte a csalást 1874-ben, s kirúgták Haeckelt. Rajza azonban a mai napig benne van a tankönyvekben (s mellesleg az abortusz-kampány egyik ideológiai sarokköve).”

Az alapfelvetés érdekes, miszerint hazugság lenne, hogy az embrionális fejlődés összhangban van az evolúcióval. Esetleg megmutatnád azokat a pontokat, ahol az embrionális fejlődés ellentmond az evolúciónak? Valójában a Haeckel nevű bácsinak volt egy elmélete, a rekapituláció, amihez igazította a rajzait. Ez nyilván nem szép dolog, de mint ahogy maga a szerző is leírja, ezzel elég hamar lebukott, mint ahogy általában ez szokás a tudományban. Az eredeti rekapitulációs elmélet annyi volt, hogy a gerincesek magzati életük során végigmennek az evolúció állomásain, azaz a nagyon fiatal emberi magzat kifejlett halra hasonlít, a kicsit idősebb kifejlett hüllőre, stb. Ez nyilván nem igaz, viszont azért ettől az embrionális fejlődés sem magyarázható evolúció nélkül. A bejegyzés többi része viszont eléggé légbőlkapott. Kezdjük ott, hogy Darwin elméletére elég hamar találtak bizonyítékokat is, például az Archeopteryx első kövülete már két évvel a Fajok eredete megjelenése után előkerült. A másik furcsaság ebben az egészben, hogy vajon miért tanítanának a mai napig tényként egy jó százharminc éves hamisítványt? Valaki tud mutatni olyan biológust, aki Haeckel rajzait az evolúció bizonyítékaként mutatta be? Amúgy nem tudom, milyen könyveket használnak az országban, majd megmondják a hozzászólók, de én a kedvetekért előkerestem a régi biológia könyvemet, az Irány az egyetem Biológia I-II című, 1995 –ös kiadását, bizony nyomát sem találtam benne Haeckel ábráinak az evolúcióról szóló fejezetben. Tulajdonképpen ki tartja ezt az evolúció bizonyítékának? Mert leginkább csak a kreacionistáknál lehet erről olvasni. Tehát az állítás, hogy “ez a rajz minden tankönyvben azonos” egyszerűen csak valótlan. (Update: A hozzászólások között már elő is került olyan tankönyv, ami a kérdéses ábrákat az evolúció bizonyítékaként kezeli, úgyhogy vannak ilyen könyvek is.)

“7. Az életnek az őstengerekben, a „prebiotikus őslevesben” való megjelenését kémiai kísérlettel szimulálta több tudós is (pl. a közismert humanista Carl Sagan), a kísérlet lényegében sikeres volt. Ammóniából, koncentrált elektromos energia felhasználásával, sikerült fehérjeszintézist megindítani.”

Több hasonló kísérletet végeztek, a legismertebb a Miller-Urey kísérlet, közös céllal: Azt vizsgálták, hogy szervetlen anyagokból, élőlények jelenléte nélkül létrejöhetnek -e bonyolult szerves vegyületek? Azonban legjobb tudomásom szerint egyik ilyen kísérletben sem jöttek létre fehérjék, legföljebb aminosavak. A tévedés egyszerűen ott lehet, hogy keveredik az aminosav és a fehérje fogalma. Megint a wikipediához nyúlnék vissza: ” Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul.” “A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák.”

“7. Ez egy újabb propaganda-hazugság. Problémák a kísérlettel:

a) A kísérlet csak akkor sikeres, ha a rendszerben nincs jelen a bomlasztó hatású UV-sugárzás, s nincs jelen oxigén sem, mivel a szerves anyagok könnyen oxidálódnak. Emiatt találták ki, hogy az élet az óceánok mélyén indult, hiszen ha nincs oxigén, nincs ózonréteg sem, a víz viszont elég jól szűri az UV-sugárzást.”

Nem emiatt találták ki, hogy az élet a vízből indult, hanem például onnan jutottak erre a következtetésre, hogy az összes élőlényben vizes oldatban zajlanak a biokémiai reakciók, hogy az első élőlények tengeri jószágok voltak, csak később hódították meg a szárazföldet, stb. Ne keverjünk mindent mindennel! Ezen kívül tök jó lenne, ha egy kísérlet kritikája előtt legalább vázlatosan ismertetésre kerülne maga a kísérlet is, csak hogy legalább tudjuk miről is van szó. Itt ez természetesen lemarad, mint a borravaló. Ez azért is különösen fájó pont, mert ha utána nézett volna annak, milyen kísérletről is ír, elkerülhetett volna egy igazi nagy pofont. Ugyanis a kísérletet, amiben szervetlen anyagokat elektromos kisülésekkel kezeltek, Stanley Miller és Harold Urey végezte. Carl Sagan az ő kutatásuk alapján végzett kísérleteket, ahol éppen nem elektromos kisülésekkel közöltek energiát a rendszerrel, hanem például hirtelen melegítéssel, vagy éppen ibolyántúli (Gyk: UV) sugárzással. Igen, Carl Sagan pontosan azt a kísérletet végezte el, ami a szerző ellenérvét csuklóból cáfolja: 1971 –ben gázkeverékeket ibolyántúli sugárzással megvilágítva szerves vegyületeket hozott létre. <1> Vagyis az az ellenérv, hogy a kísérlet csak akkor lehet sikeres, ha nincs jelen ibolyántúli sugárzás, egyszerűen nem igaz, maga az emlegetett Carl Sagan végzett egy kísérletet, ahol egy, a Miller-Urey kísérlethez hasonló rendszerben, ahol energiaforrásként kizárólag ibolyántúli sugárzás volt jelen, ennek ellenére szervetlen anyagokból bonyolult szerves anyagok képződtek. Ez azt hiszem az öngól tipikus esete.

A másik aprócska probléma ezzel az „ellenérvvel”, hogy az ősi Föld légköre éppen hogy nem tartalmazott oxigént, ha megint csak a wikipedia megfelelő szócikkét keressük meg, máris megtudhatjuk, hogy a Föld légköre csak olyan 1,7 milliárd éve tartalmaz szabad oxigént. De ha egy kicsit használjuk az eszünket, magunk is rájöhetünk erre, ugyanis az oxigént fotoszintetizáló élőlények juttatják a légkörbe, e folyamatos utánpótlás nélkül a rendkívül reakcióképes gáz hamar elfogyna, mivel mindenféle vegyületeket alkotna. Tehát ez az „ellenérv” tökéletesen súlytalan, egyszerűen abból a tévhitből táplálkozik, hogy a Föld légköre mindig olyan volt mint ma.

“A probléma csak az, hogy a víz vezeti az áramot, ezért a víz alatt nincs természetes elektrosztatikusság – mi indította be akkor a folyamatot?”

A vízben nincs természetes “elektrosztatikusság”? A Miller-Urey kísérlethez az minek? (Mert ugye Carl Sagan kísérletéhez fölösleges, az nyilvánvaló.) A kísérletben használt elektromos kisülések ugyanis a villámokat akarnák modellezni, amik bizony nem meglepő módon vízbe is belecsapnak, vagyis alkalmasak arra, hogy egy teljesen természetes rendszerben, mondjuk egy tengeröbölben szerves vegyületek szintéziséhez energiát szolgáltassanak.

“Vulkanikus hő?”

Kedves szerző! Ha utánaolvastál volna annak, amiről írsz, megtalálhattad volna Carl Sagan 1970 –ben íródott közleményét, <2> amiben nem találod ki mit vizsgáltak! Azt nézték meg, hogy gyors melegítés hatására szervetlen anyagokból képződhetnek –e aminosavak? A válasz igen, ez is lehetséges, vagyis aminosavak létrejöttének energiaigényét például hőenergia is képes fedezni. Csodálatos öngól!

“Akkor már a kísérlet nem hiteles reprodukciója az élet kezdetének – s mellesleg oka van annak, hogy mindig elektromosságot használnak az ilyen kísérleteknél, soha nem hőt…”

Itt mutattam három kísérletet, ahol hőt, ibolyántúli sugárzást, és elektromos kisüléseket használtak ehhez a folyamathoz. Ennek fényében ez a kijelentés egyszerűen csak nevetséges.

“b) A végtermék 2%-a volt aminosav. 2% benzol és 96% kátrány keletkezett még. A probléma tehát: a produktum 98%-a mérgező volt az életre, mivel az aminosavak sokkal gyorsabban kötődnek hozzájuk, mint egymáshoz. A kísérlet tehát lényegében kudarc volt.”

Megint ott tartunk, hogy ha legalább vázlatosan visszakereshető lenne ez a kísérlet, amiről itt meséket hallunk, akkor akár ellenőrizhető is lenne, hogy milyen végtermékek is keletkeztek mivel a “kátrány” nem igazán kémiai fogalom. Ha esetleg bármilyen hivatkozást is kapnánk, aminek nyomán előkereshetnénk, melyik kísérletről is van szó, máris könnyen tisztázódhatna a kérdés.

Ezen kívül egy pár alapvető körülményt nem vesz figyelembe, például a benzol és a kátrány nem oldódik vízben, míg az aminosavak igen. Ezek után ha egy reakcióban kátrány benzol és aminosavak keletkeznek vizes oldatban, egyszerűen az oldat szétválik egy vizes és egy szerves fázisra, a vizes fázisban maradó aminosavak maguktól elkülönülnek a szerves fázistól. Ha ez esetleg egy óceánban történik, amelynek átlagos mélysége négyezer méter, akkor bizony a szerves fázistól elég messze kerülnek az aminosavak.

A másik probléma, hogy nem minden élőlény számára mérgezőek a szénhidrogének, oké, hogy mi nem ihatunk ásványolajat, ettől azért még vannak baktériumok, amik vígan lebontják a nyersolajat is, tehát azt, hogy mi volt az első élőlényekre nézve mérgező és mi nem, nem állapítható meg abból, hogy egy ember számára mi mérgező és mi nem.

“c) A húszféle aminosavból mindösszesen néhányat, az egyszerűbbeket sikerült előállítani.”

Alapvető tévedés.

” A molekulák fele „balkezes”, másik fele „jobbkezes” volt, a természetben ez nem így működik, az aminosavak és ribonukleinsavak egynemű bal- és jobbkezességük révén tudnak egymáshoz kapcsolódni.”

És ez mennyiben zavarja a kialakuló életet? Felhasználja az L-aminosavakat, a D-aminosavakat pedig nem. Mint ahogy (majdnem)mindannyian tudjuk a jelenleg a Földön található biomassza nagy része nem szervetlen folyamatok eredménye, hanem a napenergiát vagy éppen kémiai energiát hasznosítani képes élőlények termelték őket. Nyilvánvalóan, ha az élőlények csak L-aminosavakból épülnek fel, csak ilyen molekulákat fognak nagy mennyiségben termelni. Ezért tapasztalhatjuk az L-aminosavak túlsúlyát az élőlényekben. Nem világos, hogy a D-aminosavak jelenléte miért lenne akadálya az élet keletkezésének?

Azt nem tudom, hogyan kell értei, hogy „egynemű bal- és jobbkezességük révén tudnak egymáshoz kapcsolódni”, ha arra gondol, hogy L aminosavak csak L aminosavakkal és D aminosavak csak D aminosavakkal kapcsolódhatnak, akkor megint csak rossz hírem van, a természetben is ismertek olyan peptidek, amik D aminosavakat tartalmaznak, például itt egy közlemény <3>, ami a beszédes „Polypeptide chains containing D-gamma-hydroxyvaline.” azaz D-gamma-hidroxivalin tartalmú polipeptidek címet viseli. Kúpcsigák mérgének aktív peptidjeit vizsgálva figyeltek fel arra, hogy ezek D-valint és D-gamma-hidroxivalint is tartalmaznak a szokásos L kiralitású aminosavak mellett. Szóval ha az érv az lenne, hogy L aminosav csak másik L aminosavval alkothat peptidkötést, ez nem igaz, a természetben is ismertek L és D aminosavakat is tartalmazó polimerek.

 

“d) Még ha sikeres is lett volna a kísérlet, néhány aminosav nem jelenti azt, hogy „életet” csináltunk. “

Ezt nem is állította sem Carl Sagan, Sem Stanley Miller. Ők csak annyit állítottak, hogy egyszerű szervetlen anyagokból bonyolult szerves vegyületek jöttek létre élőlények közreműködése nélkül, abiotikus körülmények között.

“Ha az aminosavakat úgy fogjuk fel, mint az ábécé betűit, akkor a fehérjék a mondatok. Egy sejt legalább egy könyvespolcnyi mondatból áll, s egyetlen betű rossz helyre kerülésétől működésképtelenné válhat. Ha valaki betűtésztából kiszórja nekem a Gyűrűk urát (s az még csak egyetlen kötet a polcról, mondjuk egy kis sejtszervecske), akkor elhiszem, hogy az élet így keletkezett.”

No most ahogy látom ebben az írásban egy központi kérdés az abiogenezis, vagyis hogyan jöhetett létre az első élőlény? Viszont itt megint elindul a szalmabábépítés újabb csodás módszere: A szerző azt próbálja cáfolni, hogy milyen valószínűtlen, hogy egy ma ismert eukarióta sejt a maga teljességében csak úgy összeálljon, ha az alkotóelemeit beborítjuk egy főzőpohárba. Igen, ez tényleg nem túl valószínű forgatókönyv, csak éppen ebből a „modellből” éppen a vizsgált jelenség hiányzik, az evolúció. A betűtészta szaporodik? Mutál? Szaporodási esélye öröklött tulajdonságai függvényében eltér? Ha nem, akkor miről is van itt szó? Ugyanígy mintha nem tisztult volna le, hogy egy ma ismert eukarióta sejt néhány milliárd évnyi evolúció terméke. Az első prokarióták három és félmilliárd évesek, az első eukarióták viszont csak 1,7 milliárd évesek. (Ugye sejtszervecskéi csak eukarióta sejteknek vannak, innen tudni, hogy eukariótákról írsz.)

“8. Egyes fajok több kontinensen is jelen vannak, amely csak úgy képzelhető el, hogy egy helyről származnak, s a kontinensek régen egybefüggő szárazföldet alkottak.”

Ennek a “bizonyítéknak” nincs cáfolata.

Itt érdemes megállni egy percre és elgondolkodni, mit is tart a szerző az evolúció “bizonyítékainak”: Az, hogy az egyes élőlények egymás után jelentek meg a Földön, még egynek elmegy, bár igazából ez egy vitathatatlan tény, ennek a mintázatnak a magyarázata az evolúció. Az, hogy evolúciós folyamatok ma is zajlanak, nyilvánvaló, de ezt a szerző sem tagadja. A hármas pont gyakorlatilag azonos az elsővel, nem tudom, miért került elő külön “érvként”. A négyes ponttal semmi baj, nyilván éppen az bizonyítja az élőlények közös eredetét, hogy hasonlítanak, mint ahogy a világon minden közös eredetet ugyanígy mutatunk ki, az apaságtól a plágiumig. Az ötös pont valóban annak bizonyítéka, hogy az élőlények változnak. A hatos pont Haeckel rajzaival nem tudom, hogy kerül ide, ennyi erővel a vis vitalis elméletet is megvitathatnánk, vagy az őselemek vegyítését, nem hiszem, hogy egy százharminc éve megcáfolt elmélet előrángatása komoly érv lenne, mint ahogy nem is akarja senki sem ezzel bizonyítani az evolúciót. A hetes pontnak semmi köze az evolúcióhoz, annak ugyanis nem része az élet keletkezése, mint ahogy a nyolcas pont is inkább a lemeztektonika bizonyítéka. Vagyis az evolúció nyolc “bizonyítékából” csak négy az valójában.

“Darwin szerint az evolúció receptje: véletlen mutáció + természetes szelekció. Ennek mindkét fele megdőlt mostanra.”

” Tény: Az élőlények képesek átalakulni. Tény: A természetes kiválasztódás működik. Tény: ha egy adott faj két populációja két különböző élettérre szeparálódik, idővel az eltérő körülmények hatására külön fajjá válnak szét: speciáció.”

Ezt önellentmondásnak hívják. Egyszer kijelenti, hogy az élőlények változnak és működik a kiválasztódás, majd hogy “megdőlt” a mutáció és a szelekció is. Akkor most melyik?

“Lássuk a természetes szelekciót! Ennek lényege, hogy az adott kontextusban – élőhely/környezet/társulások/verseny/stb – a nagyobb eséllyel túlélő és szaporodó egyed az életképesebb, s az ő génjei nagyobb arányban keverednek be a populációba. De hogy nem minden faj ezen folyamat eredménye, azt már Darwin korában is jól tudták az emberek. Nézzük a tehenet! A tej „evolúciós” szerepe, hogy az újonnan születő utódnak átmeneti, de teljes értékű táplálékot biztosítson – az anya anyagcseréjéről az utód szülés után, fokozatosan válik le. A tehenek azonban nemcsak olyankor adnak tejet, mikor borjuk van, hanem folyamatosan. Ez egy mutáció eredménye. Mitől hasznos ez a mutáció? Nekünk abban, hogy megisszuk a tejet, a tehénnek legfeljebb annyiban, hogy mi döntöttük el a múltban, melyik tehenet engedjük szaporodni, tehát ha több tejet ad, nagyobb az esélye a túlélésre és szaporodásra. Amit tehát itt látunk, az mesterséges szelekció, nem természetes!”

Az élőlények ahhoz a környezethez alkalmazkodnak, amiben élnek. Például a Haitin élő jószágok nem alkalmazkodhatnak az antarktiszi élethez, mert sohasem jutnak el oda, így az ő körükben a hidegben hasznos mutációk nem terjednek el, mert sohasem kerülnek hidegbe, így sohasem jelentenek előnyt. Ezek után nem meglepő, hogy az istállóban élő tehenek ahhoz a környezethez alkalmazkodnak, amiben élnek, nem ahhoz, amiben akkor élhetnének, ha nem háziasították volna őket párezer éve. A tehén környezete viszont ebben az esetben az ember, mivel a rosszul tejelő tehénből gulyás lesz, nyilván nem adja tovább génjeit az utódainak, vagyis mi döntjük el, melyik egyednek van nagyobb esélye túlélni és szaporodni, így az a jelleg, ami a vadonban előnyös, a háziasított tehénnek hátrányos. Még egyszerűbben: A tehénnek azért hasznos, ha egész évben tejet ad, mert nem vágja le a gazdája, lehet borja jövőre is. Amelyik pedig nem tejel, annak ez azért hátrányos, mert őbelőle vacsora lesz, nem hoz létre utódokat. De ennek a tehén szempontjából semmi jelentősége sincs. A tehén a környezetéhez alkalmazkodik, legyen az akármilyen, márpedig Riska nem szökhet el a vadonba, mert olyan itt már nincs. Ha a fekete-barna rejtőszínű egyedek élnek túl nagyobb eséllyel, azok szaporodnak el, ha az egész évben tejelők, akkor azok. Ezért a mesterséges-természetes szelekció megkülönböztetése egyszerűen értelmetlen, semmi különbség sincs köztük, bizonyos egyedek nagyobb eséllyel élnek túl, mint mások. Riskának tök mindegy, hogy őt egy farkas eszi meg, vagy Józsi gazda, esetleg éhen hal, hőgutát kap, lépfenében hullik el, stb. Egyedül az számít, hány borjat hagy maga után.

Hogy ez mennyiben cáfolja a természetes szelekció létét, az érthetetlen. A tehén egy háziállat. A vadállatok esetében hogy is van ez? Hogy is volt ez akkor, amikor még nem élt ember sem? Mondjuk húszmillió évvel ezelőtt, az ember megjelenése előtt? Akkor hogyan is “dőlt meg” a természetes szelekció? Itt igazából maga az érvelés is egyszerűen csak értelmetlen. Mutat egy élőlényt, amely környezetének része az ember is, ebből levonja a következtetést, hogy nincs és soha nem is volt természetes szelekció a Földön. Azért ez elég nagy logikai bakugrás.

“A véletlen mutáció szintén megdőlt a ’80-as években. Az élőlények DNS-e nem egy könyvhöz, inkább egy füzethez hasonlít, amely íródik is az élettapasztalatok függvényében. “

Ugyan mutass már erre valamilyen példát, ahol csíravonal mutációk jöttek létre “az élettapasztalatok fényében”! Ja, hogy ilyen nincs. Kár, pedig biztos Nobel-díjat érne a felfedezés.

“Az írás módját és mikéntjét szintén erre a célra létező, „génmodósító gének” határozzák meg – persze nem maga a gén végzi a módosítást, a gének közvetlenül nem csinálnak semmit, a fent említett balkezes-jobbkezes minta alapján a ribonukleinsavak (ideértve a dezoxi-ribonukleinsavat is) az aminosavakra hatnak, s vice versa. “

Meg sem lepődök, hogy a szerzőnek fogalma sincs a fehérjeszintézisről sem. És mik is azok a “génmódosító gének”? Nyilván ezek valamilyen enzimek, amik átírják az ivarsejtek DNS –ét. Mik ezek az enzimek? Ugye nem megint csak a képzeleted játszik veled? Ha pedig a RAG1, RAG2 enzimekre gondolsz, amik az immunrendszer működésekor a V-D-J rekombinációt katalizálják, ezek állkapcsos gerincesekben találhatóak csak meg, sőt van egy meglepő hírem: Ezek szomatikus mutációkat idéznek elő, amik nem öröklődnek, ezért kell minden csecsemőt újra beoltani például szamárköhögés ellen, annak ellenére, hogy a szüleik már védettek ettől a betegségtől.

“A „DNS redundanciája” egy baromság, amely vissza-visszatér a genetikai kutatásokról szóló cikkekben: a gének nagyrésze ugyanis olyan viselkedésformák receptjeit tartalmazza, amelyekre a fehérjéknek egy adott, monoton élettérben nincs szüksége, így ezek az információk nem hívódnak le. De amint az élettér megváltozik, le fognak hívódni!”

Mik azok a receptek? Hogyan fognak „lehívódni”? Például az emberi genom nagy részét olyan DNS szekvenciák alkotják, amikben nincsenek fehérjekódoló gének, így nincs meg a látni vélt “viselkedésformák receptje” sem. Ezek a szakaszok nem hordoznak rejtélyes információt, például az emberi genom négytizede megszelídített ugráló genetikai elemekből áll. Ha meg tudod mutatni, hol vannak ezek a rejtélyes eddig meg nem nyilvánult “receptek” (milyen receptek, fehérjekódoló gének?), kíváncsian várom. Gondolhatsz esetleg a pszeudogénekre, azok azonban a genomnak csak nagyon kis részét teszik ki és éppen attól pszeudogének, hogy nem íródnak át, és/vagy nem kódolnak működő fehérjéket. Hogy ezek hogyan „hívódnak le” arról megint semmit sem írsz.

“A gének és az élőhely tehát folyamatos egymásrahatásban vannak az élőlényeken keresztül, random mutációk pedig, bár valóban történnek, de általában csak káros változásokat idéznek elő – a hasznos változások tudatos alkalmazkodási folyamatból erednek.”

Mutatnál egyetlen mutációt ami hasznos és “tudatos alkalmazkodási folyamatból” ered? Egyáltalán mi az a “tudatos alkalmazkodás”? Józsi bácsi tudja, hogy jövőre kitör a HIV járvány és egy deléciót helyez el a saját ivarsejtjének egyik génjében, hogy a fia már ellenálló legyen erre a vírusra, majd ugyanerre megkéri a feleségét is, hogy a gyermek homozigóta lehessen? Vagy úgy mégis ezt hogyan képzeled?

“Ez az oka annak is, hogy egy élőlény nem ivarérett az élete első napján, noha a genetikai örökség továbbvitelének az esélyét ez jelentősen növelné.”

Például ha egy négy kilós csecsemő másik négy kilós csecsemőt szülne. Vagy ez nem lehetséges, egyszerűen azért, mert nem fér bele? Akkor talán más oka is lehet annak, ha egy élőlény nem ivarérett a születése pillanatában? Szükséges az utódok létrehozásához mondjuk például az utódénál nagyobb testtömeg is? Azért ezek nem olyan bonyolult dolgok, nem?

“Azonban a környezethez való alkalmazkodás jobb hatásfoka érdekében szükség van bizonyos mennyiségű élettapasztalat átvitelére. Ugyanez az oka az elevenszülésnek is: megnövelt kockázati tényezőt jelent, de a terhesség idején az anyára ható külső impulzusok így befolyásolni tudják a magzat fejlődését.”

Nézd, erre valami adatod is van, vagy csak a vágyálmaidat veted képernyőre? Ha az élettapasztalat átvihető, akkor miért kell minden gyereknek újra megtanulni beszélni?

“De mindez például a „homoszexualitásért felelős gént” is új megvilágításba helyezi. “

Van ilyen? Melyik az? Miből tudjuk, hogy ez felelős a homoszexualitásért? Milyen gén felelős a biszexualitásért? Vagy azért, ha valaki tíz éven át együtt él egy nővel, aztán összeköltözik egy férfivel? Ő milyen gént hordoz?

“Nyilvánvaló, hogy ez egy öngyilkos gén lenne, mivel akiben benne van, sokkal kisebb eséllyel fog szaporodni. Akkor hogy létezhet mégis? Úgy, hogy az újabb kutatások alapján lehetőség van arra is, hogy a környezeti hatások által újratermelődjön ez a gén, ugyanakkor (s itt jön a lényeg): ha a környezeti hatások nem aktiválják, oly mindegy, hogy ott van-e! A „genetikai determinizmus” tehát régen megbukott, de mindenhol ezt sulykolják: az anyák nagyobbik fele hajlamos lenne egy abortuszra csak azért, mert megállapítják, hogy a magzatban „homoszexualitásért felelős” vagy „homoszexualitást okozó” gén van. A gén nem „okoz” semmit, az indító impulzusok a környezetben vannak, a gének csak a reakció mikéntjét írják le.”

Milyen környezeti hatások “termelik újra” ezt a gént? Hogyan? Hogyan vizsgálták ezt? Ki végezte ezt a kutatást? Hol közölték le? Ez a fejezet egyszerűen a légbőlkapott, meseszerű állítások gyűjteménye, természetesen forrásmegjelölés nélkül. Nézd, ha már minden áron a szexualitás evolúciós működéséről akarsz elméleteket gyártani, nem kellene legalább utána nézni, miről is van szó?

Itt egy hosszabb fejezet következik, ahol az evolúció társadalmi hatásairól szól a szerző, meglepő módon az derül ki, hogy minden rossz az evolúcióból gyökerezik, a fajgyűlölettől a bokasüllyedésig.

“A fajok közötti átalakulást általában két csoportra szokták osztani: „horizontális” és „vertikális” evolúció, vagy más kifejezéssel: mikro- és makroevolúció. Az előbbi mindössze ugyanazon élőlény-típusnak a kisebb átalakulásait jelenti, nagyrészben a meglevő genetikai információ torzításával, kisebb részben hasznos új információk megjelenésével. Ez mérhető, megfigyelhető, bizonyítható tudományos tény, amely mellesleg nem cáfolja egyetlen történelmi vallásnak egyetlen tanítását sem. Az utóbbi viszont az egyes élőlény-típusok átalakulása, minőségi növekedés, új karakter és a hozzá tartozó, vaduonatúj leíró génszekvenciák megjelenése a semmiből – ez már csak spekuláció, nem kimutatható a gyakorlatban, s bár a tudósok szerint ez azért van, mert ez a folyamat csak évmilliók alatt történhet meg, valós paleontológiai bizonyíték sincs rá. Valószínűleg azért, mert soha nem történt meg.”

 

Az evolúciót semmilyen részekre sem osztják a biológusok, egyetlen evolúciót ismerünk. A makro- és mikroevolúciós vizsgálatok összesen a vizsgálati módszerben különböznek, a minták léptékében, nyilván ha egy influenzavírus változásait szeretnéd megismerni tavalytól mostanáig, akkor egészen más módszerekkel kezdesz neki, mintha a halaktól az emberig tartó folyamatokat tanulmányoznád. Ez nem jelenti azt, hogy kétféle evolúció lenne, mint ahogy ha megvizsgálod egy fa lombkoronájának a szerveződését és egy levelén található egyetlen gázcserenyílását, akkor sem két különböző fát vizsgálsz, bár teljesen más eszközökkel, teljesen más vizsgálati módszerekkel látsz neki. Ha elfáradtál volna a wikipedia vonatkozó szócikkéig, ezt te is tudnád.

De a lényeg, hogy megtaláljuk végre azt, amit az ÉRTEM oldalain eddig hiába kerestünk, végre megtudjuk, mit jelent a makroevolúció és a mikroevolúció és mi a különbség köztük! A makroevolúció: ” az egyes élőlény-típusok átalakulása, minőségi növekedés, új karakter és a hozzá tartozó, vaduonatúj leíró génszekvenciák megjelenése a semmiből” Így viszont kísérletes példát is tudok rá mutatni, hogy egy “vadonatúj, leíró génszekvencia” jött létre, a T-urf13 gén így jött létre. Akkor ugye most már téged is meggyőztünk, hogy mégiscsak létezik evolúció, mert még a makroevolúcióra is mutattunk neked példát? Amúgy a második kitétel, miszerint egy új génnek a „semmiből” kellene megjelennie eléggé furcsa. A tapasztalatok szerint ugyanis új gének a régiek duplikációjával majd az egyik példány mutációjával, horizontális génátvitellel szoktak létrejönni, de még az egészen ritka de novo keletkezett gének sem a „semmiből” lesznek, hanem mint például az urf-13, genomi zajból, fehérjét nem kódoló szekvenciákból. Az evolúció egyáltalán nem feltételezi a „semmiből” történő génkeletkezést.

“a többsejtű élőlények úgy jöttek létre, hogy az egysejtűek kölcsönös előnyökért társultak egymással (ez eddig logikus), telepes élőlényeket létrehozva, majd a telepen belül az egyes sejtek specializálódni kezdtek a hatékonyabb kooperáció érdekében (ez szintén logikus), pl. a kívül lévő sejtek egy része megkeményedett, hogy kültakarót hozzon létre, mások magukra kellett, hogy vállalják a teljes telep „etetését”, hiszen a középen lévők legfeljebb a szomszédaikat ehették volna, az meg nem valami jó, stb. Van az elméletnek egy szépséghibája: a többsejtű organizmusokban a sejtek DNS-e az egész organizmust írja le, nem csak az adott sejtet. Tessék mondani, ez hogy történt fokozatosan?”

Úgy történik “fokozatosan”, hogy egy egysejtű jószág sejtjei az egyik osztódás után együtt maradnak, telepet képeznek. Erre megint kísérletes adatot tudok neked mutatni! Most akkor már belátod, hogy a téged érdeklő kérdésekre bizony van válasz? Csak rá kellett volna szánni tíz percet a keresésre.

“A kígyóknak állítólag kezdetleges lábacskáik vannak, amelyek évmilliók után járásra is alkalmasak lesznek majd.”

Éppen fordítva. A kígyóknak elcsökevényesedett lábacskáik vannak, amik valaha lábak voltak, de lassan eltűntek, ugyanis lábakkal rendelkező ősöktől származnak. Meg sem lepődöm már egy ilyen aprócska tévedésen. Ha ezen a blogon körülnézel a hogyanról vagy négy cikket találsz, így nyilván semmilyen magyar nyelvű forrásod sem volt, ahol utánanézhettél volna ennek a cikk megírása előtt, így teljesen érthető, hogy ezt eltéveszted.

“Az őshüllő elülső végtagjai állítólag szárnyakká alakultak. A probléma ugyanaz: lesz sok-sok ezer olyan generáció, amelyek járni már nem tudnak vele, repülni még nem.”

Legjobb tudomásom szerint még a ma élő madarak is tudnak járni, legalábbis a galambok a parkban tuti, egy strucc pedig simán lehagy egy embert. Ha megint csak a wikipediáig elmentél volna, máris megtalálnád a választ a kínzó kérdéseidre: A madarak ősei tollas dinoszauruszok voltak, akik bizony nem tudtak repülni, viszont tudtak járni, meglepő módon a hátsó két lábukon, majd elkezdtek fákra mászva egyik fától a másikig siklani, majd ahogy ebben egyre ügyesebbek lettek, úgy alakultak ki fokozatosan a tényleg röpképes madarak. Ugye, hogy ez a probléma is feloldható, ha az ember tíz percet rászán az internet előtt töltött idejéből?

“A vertikális (vagy makro-) evolúciót nem azért nem rekonstruálják laboratóriumi állatokkal, mert „túl sokáig tartana”. Egyrészt elkezdeni azért el lehetne, nem? Másrészt ha már tudjuk, mi a kívánt végeredmény (lábakon mászó kígyó), irányított szelekcióval a folyamat rendkívül felgyorsítható lenne. Lenne, ha egyáltalán lehetséges lenne. Valószínűleg voltak ilyen irányú kísérletek, csak a fenti probléma miatt kudarcba fulladtak.”

Nem te magad írtad véletlenül, hogy ahol a szelekciós nyomást az ember adja, az éppen cáfolja az evolúciót, mert az már mesterséges szelekció? Most pedig pont ilyen kísérleteket várnál az evolúció bizonyítékaként? Ez nem önellentmondás véletlenül? Amúgy megkérdezném, hogy te tulajdonképpen hol néztél utána, hogy milyen kísérleteket végeztek ebben a kérdéskörben? Nyilván sehol, mert akkor találtál volna belőlük, mint ahogy én is találtam, például a Chlorellás közleményt. Akkor mi alapján állítod, hogy ilyen kísérleteket végeztek, csak kudarcba fulladtak?

A probléma matematikai megközelítése:

A fokozatos átalakulás problémája, hogy ha az átalakulási folyamat elején „bemenő” élőlény túlélési esélyénél magasabb eséllyel bír a folyamat végén „kijövő” élőlény, a köztes fázisok túlélési esélye általában nem lineárisan növekszik, sőt sokszor egyáltalán nem monoton növekvő. Ehelyett létrejön az általam „hasznossági szakadéknak” nevezett képződmény:

A vízszintes tengelyen az idő múlása és a generációk egymásra következése kap helyet, a függőlegesen pedig a „hasznosság”, szigorúan túlélési és utódnemzési esélyként kifejezve. Ez természetesen egy véletlenszerű görbe a probléma nagyjábóli érzékeltetésére, nem egzakt számértékeket mutat, és minden esetben más a görbe, a minimumhelyig sem feltétlenül monoton csökkenő, azután sem feltétlenül monoton növekvő, stb.

Egy „rosszabb” mutáció, mint látható is, egy határig életben maradhat. Egy rövidebb lábú antilopnak kisebb az esélye, hogy elmeneküljön a gepárd elől, de ez nem jelenti azt, hogy szükségszerűen kudarcra van ítélve. A kék vonal mutatja azt a szintet, ahol az adott mutációs szekvencia kihalásra, illetve a saját elődje általi kiszorításra van ítélve. Az átalakulás ezen a ponton megszakad – a makroevolúció matematikai képtelenség.”&l

32 thoughts on “Nem értik 9. – Mi a baj az evolúcióval?

  1. Anomalocharys

    Az őshüllő elülső végtagjai állítólag szárnyakká alakultak. A probléma ugyanaz: lesz sok-sok ezer olyan generáció, amelyek járni már nem tudnak vele, repülni még nem.”

    Lehet, hogy a közkeletű találós kérdésből indult ki: “Hányat lép a veréb egy évben?”. 😉

    “Ha valaki betűtésztából kiszórja nekem a Gyűrűk urát (s az még csak egyetlen kötet a polcról, mondjuk egy kis sejtszervecske), akkor elhiszem, hogy az élet így keletkezett.”
    Lehet, hogy nem ártana szegénynek egy szexuális felvilágosítás, mielőtt fogamzásgátlásként hajtóvadászatot indít a gólyákra…

    Reply
  2. ateesh6800

    Gratulálok. 😀

    “… ezzel elég hamar lebukott, mint ahogy általában ez szokás a tudományban…”

    Tökéletes megfogalmazás. A vallásos hitrendszerek talaján állók mindig azzal mennek neki a tudománynak, hogy a tudományban “semmi sem biztos”, mert a tudomány “mindig változik” — mintha nem épp az lenne természetes, hogy a tudosáunk változik, gyarapodik.

    Reply
  3. siposa

    Ernst Mayr: Mi az evolúció? (Vince kiadó 2003) c. könyvében a 45. oldalon szerepel egy Haeckel ábra a következő aláírással:

    “Haeckel 1870-ben készült rajza az ember és hét másik gerinces embriójának összehasonlítására. Haeckel a tréfa kedvéért a humán embriók helyére kutyaembriókat rakott, de azok annyira hasonlítanak az emberre, hogy a lényeget így is pontosan tükrözik. […]”

    Ez a “tréfa kedvéért” megjegyzést nem igazán tudtam hova tenni, és kissé zavarban voltam, mikor kreásoknak próbáltam érvelni a könyv segítségével.

    Reply
  4. Ismeretlen_168760

    Nagyon jó írás, de egyben elszomorító is. Ha azok az emberek, akik a leírásod alapján a többihez képest nyitottan vitatják az evolúciót, olyan szinten nem ismerik azt, hogy még a középiskolás anyag is magas nekik, akkor el lehet képzelni mennyit tudhat a kérdésről az átlagember. Ez költői kérdés persze, tudom mennyit tud a kérdésről az “utca embere”, mivel beszélek ilyen kérdésekről emberekkel. Kb. annyit mint a relativitás elméletről, és azt is kb,. annyira értik. Pedig az evolúcióm sokkal egyszerűbb, még én is értem, a relativitást meg nem. 😛

    Reply
  5. Ismeretlen_168760

    siposa

    Jerry A. Coyne a Why Evolution Is True című könyvében azt írja, hogy a Haeckelt ért vádak jobbára igazságtalanok voltak.

    “Haeckel’s law has fallen into disrepute not only because it wasn’t stricklly true, but also because Haeckel was accused, largely unjustly, of fudging some drawings of early embryos to make them look more similar than they really are.”

    Illetve később a jegyzetek közt:
    “Creationists often cite Haeckel’s “fudged” drawings as a tool for attacking evolution in general: evolutionists, they claim, will distort the facts to support a misgiuded Darwinism. But Haeckel story is not so simple. Haeckel may not have been guilty of malfeasance, but only of sloppines: his “fraud” consisted solely of illustrating three different embryos using the same woodcut. When called to account, he admitted the error and corrected it. There’s simply no evidence that he consciously distorted the appearance of embryos to make them look more similar than they were. R.J.Richards (2008, chapter 8.) tells the full story.”

    1. Az egész ezek szerint fel van fújva.

    2. még ha nem így lenne, és Haeckel valóban élből csaló lett volna, az is nyilvánvalóan irreleváns az evolúció igazságtartalma szempontjából. Ezzel “érvelni” az evolúció ellen egyfajta az érvekből kifogyott személyeskedés.

    3. Ráadásul az elmélete nem is vált abban a formában elfogadottá ettől függetlenül. Az evolúció embriófejlődésbeli bizonyítékai ennél árnyaltabbak.

    Reply
  6. Ismeretlen_169975

    Időközben E-mailben megjött az első találat, Ambrus Géza Gergely küldte be:

    Oláh Zsuzsa (2003). Biológia 11. Budapest:Nemzeti Tankönyvkiadó. p 134.

    Ebben a tankönyvben bizony szerepelnek Haeckel ábrái, mint az evolúció bizonyítékai. Ezek szerint a könyvek egy részében mégiscsak megvannak.

    Sőt, megkaptam a kérdéses oldalt is, az ábra alatti szöveg:

    “A gerincesek embriói a fejlődés egy állapotában egymáshoz rendkívül hasonlók – ez közös eredetüket bizonyítja.”

    Alatta pedig egy szövegdobozban:

    “Ernst Haeckel (1834-1919) német zoológus pedig az embriók vizsgálata során azt állapította meg, hogy az állatok egyedfejlődésük során röviden megismétlik a törzsfejlődést.”

    Ez azért is roppant furcsa, mert az én biológia könyvemben nyoma sem volt ennek, bár lehet, hogy ehhez köze volt annak, hogy eleve emelt szintű könyvből tanultunk és amikor az egyetemre kerültem, még ’98 -ban akkor is egyértelműen csak mint tudománytörténeti érdekességről volt szó Haeckelről, a rekapitulációs elméletet rég megdőltként kezelték.

    Ezek szerint mégis vannak olyan tankönyvek, amikben benne maradtak a kérdéses ábrák.

    Reply
  7. remark

    A megkritizált irománynak nem ez az eredetije? http://2012.blogol.hu/read?perm=2986352#logdrb

    A görbe alatti második mondat úgy kezdődik, hogy “Ez természetesen egy véletlenszerű görbe a probléma nagyjábóli érzékeltetésére…”. Akkor viszont nem értem, hogy milyen adatokat kér számon a kedves kritikus és miért pont a “Kedves Csabá”-n kéri számon?

    Kritikát olyasmivel kapcsolatban kellene megfogalmazni, aminek értelme is van, mert az ember a végén még azt fogja hinni, hogy a kritikus szimplán viccelődik.

    Reply
  8. Ismeretlen_154044

    @remark:

    Kedves K. Csabával, sajnos már sokszor előfordult(gyk. ha nem saját cikket ír, akkor szinte mindig, így nem is igazán eldönthető, hogy ír e saját cikket egyáltalán), hogy a forrás megjelölése nélkül átvesz cikkeket a saját neve alá, és utána az olvasó kénytelen az ő hülyeségének betudni az abba foglaltakat.
    http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2007/04/24/Mi_teszi_az_embert/#11264302

    http://unintelligenstervezo.blog.hu/2011/03/31/cogito_12/fullcommentlist/1#c13078472

    De ez nyilvánvalóan K. Csaba etikátlan viselkedésének az eredménye, mivel a hozzászólásai általában pont az általa átvett cikkek színvonalán mozognak.

    Ha pedig az Értelmes tervezettséggel kapcsolatban csak arra irányulna a kritika, aminek értelme van, akkor az egész velük foglalkozó rovat üres lenne szerintem…

    Viszont újabb facepalmdíjas komment K.Csabánál:

    “Kiss Ödön üzente 1 hónapja

    Az értelmed mitől keletkezett? Ha megkötözöl egy majmot (99%-osan áll. olyan mint az ember) ki tudja magát oldozni? szerinted?”

    Tehát ha valakit megkötözök, de nem tudja magát kioldani, akkor az majom! 😀

    Reply
  9. BigBubba

    ateesh6800 írta: “…mintha nem épp az lenne természetes, hogy a tudosáunk változik, gyarapodik.”

    Nem, ez egyáltalán nem természetes – ez bizony mindössze csak egy előfeltevés, amellyel kapcsolatban sokan nem érezzük a bizonyítás szükségességét.

    Egyszerűen beleszülettünk egy ilyen világba (világképbe), így mindenhol ezt véljük látni, amikor körülnézünk. És ugye biztosan ez a lehetséges világok legjobbika. 🙂

    Az egész kérdéskör gyökere az ismeretelméleti alapokig nyúlik vissza, és a tét azon paradigma érvényessége, amely a megismerés egyetlen üdvözítő útjaként jelöli ki a valóság modellezését, amely a “vizsgált jelenséget pontosan leírja”. Azért műveljük ezt, mert hisszük, hogy e megközelítésnek nincs alternatívája.

    Szvsz korántsem akkora marhaság régi-új utakat keresni ezen a téren, mint amilyennek elsőre ez sokaknak tűnhet.

    A tudomány pedig végső soron ideológia – ezt pedig már nem én mondtam, hanem Paul Feyerabend, aki – mondjunk rá bármit – megfelelő rálátás birtokában írt meglehetősen elgondolkodtató dolgokat a tudományos módszertanról…

    Köszönöm, hogy végigolvastatok – nem vitatkozni kívántam, csak megemlíteni a fenti apróságokat egy egyszeri hozzászólásban.

    Reply
  10. Ismeretlen_154044

    Sexcomb:
    Haeckel rajzairól vannak bőséggel tévhitek

    While it has been widely claimed that Haeckel was charged with fraud by five professors and convicted by a university court at Jena, there does not appear to be an independently verifiable source for this claim.[26] Recent analyses (Richardson 1998, Richardson and Keuck 2002) have found that some of the criticisms of Haeckel’s embryo drawings were legitimate, but others were unfounded.[27][28] There were multiple versions of the embryo drawings, and Haeckel rejected the claims of fraud. It was later said that “there is evidence of sleight of hand” on both sides of the feud between Haeckel and Wilhelm His.[29] Robert J. Richards, in a paper published in 2008, defends the case for Haeckel, shedding doubt against the fraud accusations with base on the material used for comparison and what Haeckel could access at the time.[30] The controversy involves several different issues (see more details at: recapitulation theory).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Haeckel#Controversy

    Ugyanakkor az idézett magyar tankönyvszöveg tényleg nem túl egzakt.

    Pedig Haeckel elméletének van modern értelmezése:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Recapitulation_theory#Modern_observations

    Reply
  11. Kovács Csaba

    Comb.

    Azért én is kénytelen vagyok cenzúrázni amikor olyan módon akarják egyesek az igazukat bizonygatni, hogy engem gyengeelméjűnek és hülyének, vagy egyéb, az idegrendszerük tűrésképtelen állapota miatti trágár megnyilvánulásaik változatosnak nem mondható módjain próbálnak kizárni a normál emberi méltóság Isten adta jogának gyakorlásából, hogy hiteltelenné tegyék a személyemet.
    Szívesen vitatkozok erről a kérdéskörről, azzal aki vitatkozni jön, és tudásom szerint igyekszek megválaszolni mindent ami felvetődik kérdésként, és bár van hogy alul maradok egy egy vitában, van hogy elvitatni próbálják a biblia igazát, még akkor is, ha bizonyítékokkal szolgálok az alátámasztására, az igyekezetem mégis nem az emberek megalázására, hanem a tudomány nevével való visszaélések közreadására, leleplezésére vonatkozik inkább.

    Reply
  12. Ismeretlen_154044

    @ K. Csaba!

    A “tudomány nevével való visszaélések közreadására, leleplezése” közepette mikor fogod legalább a forrást feltüntetni, ha se szó, se beszéd átemelsz valahonnan egy szöveget?

    Reply
  13. Ismeretlen_169975

    @remark:
    Valószínűleg az az eredeti, az elejére írtam egy megjegyzést és mindehol csak szerzőről írok. Én mondjuk alapvetőnek tartanám, ha valaki tokkal-vonóval átemel egy írást máshonnan, akkor legalább egy hivatkozást odabiggyeszt.

    “Akkor viszont nem értem, hogy milyen adatokat kér számon a kedves kritikus ”

    Kiegészítettem ezt a fejezetet, így remélem már érthetőbb. Az egész érv lényegét kérem csak számon, nevezetesen, hogy a fekete görbe a kék vonal alá megy.

    “Kritikát olyasmivel kapcsolatban kellene megfogalmazni, aminek értelme is van, mert az ember a végén még azt fogja hinni, hogy a kritikus szimplán viccelődik.”

    SZVSZ ennek az érvnek ez a lényege. Ha ennek nincs értelme, akkor minek van?

    Reply
  14. Ismeretlen_169975

    @bearcheese
    @pounderstibbons
    Haeckel rajzai közül vannak, amik pontatlanok, ez tény. Hogy milyen mértékben térnek el a valóságtól, azon lehet vitatkozni, szerintem nem sokkal jobban mint ami a módszer technikai korlátaiból következik, vagyis mikroszkópban látott térbeli dolgokat rajzoltak le szabad kézzel. Nyilván ritka volt az, aki egyforma ügyes kutató és festő is volt, a kutatók többsége ügyetlenül rajzolt, a festők többsége pedig keveset nézett mikroszkópba. Aztán bármelyikük rajzolt is, az úgy sikerült, ahogy. Érdemes megnézni a Brehm állatvilág képeit és megpróbálni fedésbe hozni a ma hozzáférhető fényképekkel.

    Hogy ez szándékos volt -e avagy sem, azon megint lehet vitázni, valószínűleg százötven év után eldönthetetlen, de a kérdés szempontjából lényegtelen.

    Az egész ügy egy nagy, jól felfújt lufi, ami arra irányul, hogy úgy mutassák be, mintha az evolúció kizárólag hamis bizonyítékokra épülne, mai nyilván messze nem igaz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évtizedekre kell visszanyúlni az időben, ha hamis bizonyítékot akarnak találni. Ha igazuk lenne, akkor havonta százával kellene megjelenni a hamis közleményeknek az evolúcióról, mégsem ez a helyzet. Vajon miért?

    Reply
  15. Ismeretlen_169975

    @Kovács Csaba

    Igazából azt reméltem, hogy a lényegi kérdésekre mondasz majd valamit. Mondjuk arról a jó néhány tudomány nevével való visszaélésről, amit az eredeti írás is tartalmaz.

    Reply
  16. Reálpista

    Vajon miért? És hol mely médiumokban jelenhetnének meg a hamis bizonyítékok leleplezései no és ezt kik vennék komolyan? Ez a demokratikus birka társadalom szindroma amikor tök mindegy hogy mi a helyes vagy mi az igaz a társadalom többsége azt fogadja el prioritásnak amit úgy sejt hogy a többségi társadalom elfogadott. Ezt miből gondolja?: emlékszik iskolai tanulmányaira ,a tv filmekre,és nem szeretne kiközösítetté válni.
    Ha ma a bibliai eredet lenne kötelező az oktatásban akkor az lenne a köztudatban így a többség fejében és az evo lenne ciki minden tanult embernek .Ilyen egyszerű korunk amit tanítanak(alap) az elfogadott amit nem az ciki.
    Ez pszichológia nem tudomány ,de csak azokra hat akik önállóan nem tudnak gondolkodni az adott témában.

    Reply
  17. Ismeretlen_154044

    @sexcomb:
    Én egyetértek, hogy Haeckel metszetei körüli botrány eléggé el van túlozva Kreós/IDs fórumokon, pl. itt is már az is egy ordas nagy hazugság, hogy “A rajz hamisítvány, s Haeckel elég hamar lebukott vele: a Baseli Egyetem vezetése felfedezte a csalást 1874-ben, s kirúgták Haeckelt.”
    Haeckel ugyanis a Jenai egyetemen volt professzor 1862 és 1909 között, 1874 és maga a metszetek körüli vita se hozott semmiféle jelentős változást az életébe…

    Különösen pikánssá az teszi a dolgot, hogy a cikk végén az ismeretlen szerző panaszkodik, a nácik és komcsik “lelkesen evolúciót tanító” rendszereire, ehhez képes kinek a műveit tiltották be a nácik?
    Haeckelét, mint a primitív Darwinizmus képviselőjéét…

    http://scienceblogs.com/pharyngula/2010/09/who_was_on_the_nazis_naughty_l.php
    😀

    Reply
  18. Xmes

    @K. Csaba
    “Szívesen vitatkozok erről a kérdéskörről, azzal aki vitatkozni jön, és tudásom szerint igyekszek megválaszolni mindent ami felvetődik kérdésként”

    Igen, emlékszem. Főleg arra, amikor megkérdeztem szerinted mi az evolúció. Erre leírtad azt, hogy mi róla a véleményed. Emlékszel mit válaszoltál rá? 🙂
    Bemásolom: “Számomra az evolúció = tudományosnak látszó türköklös eszköz, amivel becsapott emberek millióit vágnak el az örök élet lehetőségétől.
    Maguk a Darwinista egyház papjai is egy olyan társaság akiknek a tagjai olyan pozícióban mutogatják magukat, mintha tudnának valamit, csak akkor vannak zavarban, ha visszakérdeznek nekik néhány egyszerű kérdést amiben lelepleződik a “tudományuk” (hitük) abszurduma.”
    http://bibliaestudomany.network.hu/blog/biblia-es-tudomany-hirei/evolucioelmelet-kontra-intelligens-tervezes

    Remélem emlékszel: 🙂 Utána még napokig kértelek, hogy végre válaszolj is a kérdésre, és azt írd le szerinted mi az evolúció. Mert ugye te a véleményed írtad le róla, nem egy meghatározást. A véleményed meg pont nem érdekelt (amúgy is tudtam).
    Csaba!
    Ha így majd fél év után kérdem meg tőled szerinted mi az evolúció, hogyan határoznád meg, még mindig csak a véleményed írnád le róla, vagy ne ad isten végre egy válaszra is számíthatnék? 🙂

    Reply
  19. Ismeretlen_103123

    “A tehenek azonban nemcsak olyankor adnak tejet, mikor borjuk van, hanem folyamatosan. … ” Azt hiszem a tehenek sem adnak folyamatosan tejet, csupán huzamosabb ideig adnak. Ennek az folyamatos tejadásnak az egyik oka az is lehet, hogy a “villanyborjú” állandóan kéri a tejet, míg az igazi boci előbb utóbb nekifogna füvet enni, a tehénnek elapadna a teje… Aztán persze, hogy a gazda a jobban tejelő tehenet fogja szaporítani…, de ez szerintem még mindig természetes evolúció egy jobban tejelő tehén fele. Mesterséges az lenne, ha gén-kezelnék a tehenet.

    Reply
  20. Xmes

    @Bogár
    “Aztán persze, hogy a gazda a jobban tejelő tehenet fogja szaporítani…, de ez szerintem még mindig természetes evolúció egy jobban tejelő tehén fele.”

    Természetes evolúció, de mesterséges szelekció által.

    Reply
  21. remark

    @Sexcomb:

    Szerintem valami félreértés történt. Biztos hogy én nem voltam érthető, hogy mit is akarok, ezért újra megpróbálom:

    Én az ilyen kijelentések “értelmességét” kértem számon, mint pl.: “Kitalált adatokat kezelsz bizonyítékként, amik nagyszerűen alátámasztják a mondandódat, csak éppen semmi közük sincs a valósághoz.”

    Mivel a 2012 blog rendszeres olvasója vagyok, így tudok arról, hogy Tóth Bálint a blogján megjelent íráshoz sokáig várta egy matematikus jelentkezését, akivel kidolgozhatták volna az elméletét (hipotézisét?), hogy (saját szavait idézve) “együtt be tudjuk bizonyítani, hogy a Földön létező egyes élőlény-típusok: tudatos tervezés eredményei”.

    (Ja, most jut eszembe, hogy az előbb idézett mondat a megkritizált írásból kimaradt [követhető vagyok?], úgyhogy beidézem teljese terjedelmében az eredeti írásból: “Ezért kerestem én matematikust a rádióban, nem pedig azért, hogy mindezekre rájöjjön helyettem. Nekem egy olyan matematikus kellene, aki mindezt a számok szintén le tudja írni, s így együtt be tudjuk bizonyítani, hogy a Földön létező egyes élőlény-típusok: tudatos tervezés eredményei.”)

    Tehát a megjegyzésem lényege az, hogy a fenti kritika azon emberek fülét (khm.) “igencsak bántja”, akik ismerik az eredeti írást, és tisztában vannak Tóth Bálint törekvéseivel. Magyarul a “szkeptikus” mozgalomra (van ilyen?) rossz fényt vet az, hogy esetenként úgy fogalmaz meg éles (leírhatom azt, hogy “nagyon-nagyon durva”?) kritikát, hogy nyilvánvalóan “fogalma sincs” arról, hogy miről mond kritikát.

    Nem vagyok egyik oldal híve sem, csak a színvonalon aluli vita “bántja a fülemet”. De mivel én most csöppentem a vitába, így lehet csak én vagyok túlságosan érzékeny. Viszont ha ennyit jelent “vitázni”, akkor lehet azonnal “ki is csöppenek” a vitából.

    Legnagyobb tisztelettel:
    remark

    Reply
  22. fuhur

    @Sexcomb: “Nyilván ritka volt az, aki egyforma ügyes kutató és festő is volt, a kutatók többsége ügyetlenül rajzolt, a festők többsége pedig keveset nézett mikroszkópba.”

    És nincs valaki, akár itt a blogon akinek van mikroszkópja, meg fényképezője is?

    Mellesleg miért bizonyítaná az evolúciót az egyedfejlődés mikéntje, illetve cáfolná az ellentettje?

    Reply
  23. Ismeretlen_169975

    @remark:

    Kérlek próbáld meg ezt a dolgot nem érzelmi oldalról megközelíteni, mert ez nem érzelmi, udvariassági kérdés. Ugyanis a természettudomány célja éppen a valóság megismerése. Én lehetnék a világ legnagyobb tahója is, ha valós állításokat teszek, míg hiába a legkedvesebb, legokosabb, legszebb, legudvariasabb, stb. ember az ellenfelem, amíg ő valótlan állításokat tesz.

    Megpróbálom másképpen elmagyarázni a problémát: A szerző azt állítja, hogy az evolúció matematikai képtelenség. Ezt nem feltételesen vagy kérdésként veti fel, ötletként, hanem egészen konkrétan kijelenti:

    “A vertikális evolúcióban azonban olyan „evolúciós ugrások” vannak, amelyek fokozatos átalakulással nem valósíthatóak meg.”

    “A fokozatos átalakulás problémája, hogy ha az átalakulási folyamat elején „bemenő” élőlény túlélési esélyénél magasabb eséllyel bír a folyamat végén „kijövő” élőlény, a köztes fázisok túlélési esélye általában nem lineárisan növekszik, sőt sokszor egyáltalán nem monoton növekvő. Ehelyett létrejön az általam „hasznossági szakadéknak” nevezett képződmény:”

    Ezt arra alapozza, hogy szerinte tetszőleges A élőlényből nem alakulhat ki tetszőleges B élőlény, mert a két végpont között, bár elismeri, hogy szédítően sok útvonal létezhet, de azt állítja, hogy minden egyes útvonalban életképtelen egyedken keresztül vezet. Egészen pontosan azt kérem rajta számon, hogy ezt mire alapozza? Ez ugyanis egy üres kijelentés, aminek a világon semmi alapja sincs, legalábbis a szerző semmit sem mutat erről.

    Hogy az állítását alátámassza mutat egy függvényt (fekete görbe), ami egy A pontból B pontba tart, úgy, hogy az A értéknél alacsonyabb értékeket vesz föl, amik egy kékkel jelzett konstans érték alá is csökkennek. Erre ő azt mondja, hogy a görbe jól leír minden egyes lehetséges A -> B átalakulást. A fekete görbe az élőlények fittnesze, a kék konstans az a határ, ami alatt már életképtelenek. A kérdések ugyanazok:

    Honnan tudjuk, hogy a görbe olyan, mint amit ő rajzolt, nem olyan, mint a piros, vagy a zöld görbe, amit én rajzoltam? Erre hiába mondod, hogy de hát ő is írta, hogy nem pontosak az értékek, engem nem az érdekel, hogy két mikrométerrel erébb vagy arrébb húzódik -e a görbe, hanem, hogy miért nem olyan, mint a piros, vagy mint a zöld? Erre nem kapunk semmilyen magyarázatot sem.

    Ugyanis ha a kérdéses görbe olyan, mint az általam berajzolt zöld görbe, akkor az evolúció máris nem matematikai lehetetlenség, magyarán az egész érve azon áll vagy bukik, hogy a kérdéses görbének milyen a lefutása? Ezért kérdezem, hogy miért éppen olyan és miért nem olyan, mint a zöld görbe?

    Ez miért bántja a füledet? Ha valaki állít valamit, talán engedtessék meg, hogy megkérdezzem, mégis mire alapozza az állítását? Ha pedig mint ahogy ő is elismeri, hogy a fenti görbe csak a képzelete terméke, semmilyen valós adat nem támasztja alá, akkor miért akarja bizonyítékként felhesználni? Hosszú fejezetet szentel a “hasznossági szakadénknak” holott ennek a létére az összes bizonyítéka annyi, hogy az ő “meggyőződése szerint” egyik élőlényből nem lehet másik. Hol ebben a matematika?

    “Én az ilyen kijelentések “értelmességét” kértem számon, mint pl.: “Kitalált adatokat kezelsz bizonyítékként, amik nagyszerűen alátámasztják a mondandódat, csak éppen semmi közük sincs a valósághoz.””

    Kérlek, mutasd meg, hol állítottam valótlant! Ez a görbe valós adatokra épül? Ha igen, muti! Ha nem, akkor maradjunk annyiban, hogy mégiscsak kitalált adatokból készült. Van közük a valósághoz? Ha igen, muti, mi köze az evolúcióhoz, ha nem, akkor maradjunk annyiban, hogy semmi.

    “Mivel a 2012 blog rendszeres olvasója vagyok, így tudok arról, hogy Tóth Bálint a blogján megjelent íráshoz sokáig várta egy matematikus jelentkezését, akivel kidolgozhatták volna az elméletét (hipotézisét?),”

    Meg tudnád mondani, hogy mi ez az elmélet? Ugyanis a fenti bekezdéseket elolvasva annyit tudunk csak meg róla, hogy “én abban hiszek, hogy egyetlen élőlényből sem alakulhat ki egyetlen másik sem”. Ezt nagyon-nagyon nehéz matematikailag leírni, mivel úgy konkrétan semmi köze sincs a matematikához, egyszerű hitvallás, nem több. Vélhetőleg ezért nem jelentkeztek a felhívásra matematikusok.

    Ugyanígy nem igazán látom be, hogy mennyiben érv pro vagy kontra, hogy a szerző évekig várt arra, hogy egy matematikus segítsen neki? Ettől neki jobban igaza van, vagy kevésbé?

    “Tehát a megjegyzésem lényege az, hogy a fenti kritika azon emberek fülét (khm.) “igencsak bántja”, akik ismerik az eredeti írást, és tisztában vannak Tóth Bálint törekvéseivel. ”

    Miért bántja? Állít valamit, én pedig megkérdezem, hogy mire alapozza az állítását. Ha ez megvan valahol a blogbejegyzésben, akkor azonnal bocsánatot kérek majd tőle, én azonban nem találtam. Te sem, tehát valószínűleg nem ez a helyzet. Ha máshol leírta már, mutasd meg hol, azonnal azt is elolvasom. Miben más az eredeti írás? Pontosan ugyanúgy megtalálhatóak benne ugyanezek a kijelentések.

    Mik a szerző törekvései? Ezek miben módosítják az általam leírtakat? Ha mondjuk az evolúciót szeretné matematikai modellel leírni, akkor miért nem teszi azt? Ha pedig nincs ilyen modellje, akkor miért vonja le belőle máris a következtetéseket? Például hogyan győződött meg arról, hogy “nincs az összes sziget között átjárhatóság”? Például ezt egészen konkrétan állítja, hogy meggyőződése szerint ilyen átjárás nem létezik. Mégis miért? Miből győződött meg erről? A modellből, ami nincs?

    Reply
  24. Ismeretlen_168760

    fuhur
    “Mellesleg miért bizonyítaná az evolúciót az egyedfejlődés mikéntje, illetve cáfolná az ellentettje?”

    Ez olyan kérdés, amire a válasz minimum egy cikk, nem egy hozzászólás. Erősen leegyszerűsítve:
    – az evolúció mindig a meglévőből barkácsol, és nem “tervez” komplex soksejtű szervezeteket az alapoktól
    – ebből következik, hogy valamilyen a kifejlődött szervezetben megjelenő változáshoz nem lesz “újratervezve” a hozzá vezető egyedfejlődés, ezen a vonalon is az van felhasználva ami már megvan
    – emiatt a korábban kialakult soksejtű ősök embrióit idéző embrionális szakaszok olyasmik, amik jól magyarázhatóak az evolúcióval, következésképp meglétük erősíti az elmélet hitelét. (Pl. alapoktól tervezett élőlények esetén elég abszurd, hogy megjelennek, majd elsorvadnak szervkezdemények az embrionális szakaszban, illetve az egész úgy megy, mintha nem “tudná” az a lény, hogy mi “akar” lenni, ha azonban a mindig az egyel előbbi verziót toldozó-foldozó evolúció keze műve az az élőlény, akkor semmi meglepő nincs ebben.)

    Ez egy része annak a bizonyítékcsoportnak, amely arra épül, hogy az evolúció működésénél fogva szükségszerűen tökéletlen, néha kifejezetten erőszakoltnak tűnő megoldásokhoz vezet az élőlények felépítésében. Ezek a khm. szuboptimális megoldások elég kínosak lennének egy tervezőtől, de összhangban vannak azzal, amit az evolúciótól logikusan várni lehet.

    Reply
  25. Ismeretlen_182531

    remark: nem tudom, mennyire vagy benne a témában, úgyhogy ha nem annyira, itt egy kis információ: az evolúciónak van matematikai modellje. Plusz vannak szimulátorprogramok, szerintem kb pár ezren. Működnek. Az evolúció, mint mechanizmus biztosan működik.
    Ez persze nem jelenti, hogy az élővilágot nem 6000 éve teremtette valami izé, ezt az állítást más bizonyítékok támasztják alá. Fosszíliák, fajkeletkezés, ilyesmi.

    Ilyen háttérrel komolyan meglepődnék, ha az illető találna jó matematikai bizonyítást az ellenkezőjére.

    Szerintem a bejegyzés szerzőét joggal idegesíti, de nagyon, hogy a cikk írójának halovány büfije sincs arról, amit cáfol, így az “evolucionisták” szájába ad egy csomó zöldséget. Ez egy elég tisztességtelen magatartás.
    Nem ez lenne a hangnem, ha ezt először csinálná, de nem így teszi. Ez az egész hosszú-hosszú évtizedek óta így megy: van egy jól alátámasztott elmélet, jön egy hülye akinek a hallomásból ismert dolog ideológiai szempontból csípi a szemét, ezért beleköt az általa hibásan ismert “állításokba” és közben a téma szakértőjének állítja be magát.

    Lefordítva: jön egy csóka, aki a médiában hangosan nekiáll vitatkozni a te “véleményeddel”, miszerint az asszonyverés jó és kívánatos. Te meg hiába magyarázod, hogy ilyet te sose állítottál, ő nem foglalkozik a tiltakozásoddal, szóba sem áll veled, folytatja, jó hangosan, minden médiában. Az emberek persze ettől téged kezdenek utálni. Te nem lennél ettől a helyzettől egy idő után kevésbé udvarias?

    Reply
  26. Ismeretlen_169975

    @bogár
    @Xmes

    Igazából nem tudni, mi alapján különítik el a “természetes” szelekciót a “mesterségestől”. Amikor Józsi bácsi kutyát, vagy tehenet nemesít halvány fogalma sincs arról, hogyan csinálja. Egyszerűen a valamilyen szempont szerint kiválasztott egyedeket szaporítja tovább. De a természetben ugyanez történik, ha mondjuk bejön egy jégkorszak, elkezd csökkenni a hőmérséklet, a vastagabb, tömöttebb bundájú egyedek élnek túl, vagyis a meglehetősen jól látható szempont szerint “kiválasztott” egyedek. Éppen úgy, ahogy a mesterséges szelekciónál.

    Reply
  27. pali

    jaj, olyan gyerekes ez a vita. a kreacionistáknak sokkal jobb érvei is lennének, nem kellene lesüllyedni az imperialista evolúcionisták szintjére:
    azért vannak fosszíliák meg bizonyítékok az evolúcióra, mert Isten azokat is megteremtette, hogy azt higgyék a hitetlen kutyák, hogy van evolúció, pedig nincs is!!!!!!!!!4444!!!4négy!!!4

    Reply
  28. Ismeretlen_134551

    “üdítő kivételnek számít a Biblia és tudomány blog, ahol tényleg lehet kommentelni”

    engem kitiltott 🙂

    Reply
  29. Aprósólyom

    Nem vagyok biológus, de érdeklődve olvastam az irományt. Eddig szemezgettem belőle. Egyelőre annyi kérdést írok csak le, hogy mi alapján határozod meg azt, hogy az első prokarióták több mrd. az eukarióta sejtek pedig kb 1,7mrd évesek?

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.