Gigantoraptor erlianensis

Újabb "tollas dinó" és honnan máshonnan mint Kínából. De egy dologban mindenképpen különleges: méretében. A Gigantoraptor erlianensis ugyanis nagy. Nagyon nagy. A Belső-Mongóliából előkerült 11 éves – kvázi fiatal felnőtt – egyed csontváza fejtetőtől farokig 8 m hosszú, csípőben 3.5 m magas, és mintegy 1,400 kg-t nyom. Nagyobb, mint egy hasonló korú Tyrannosaurus, a viszonyítás miatt. És elképzelhető, hogy az idősebb példányok még nagyobbak voltak.

A Theropodákhoz tartozó Oviraptorosauria csoport (ahova a Gigantoraptor is tartozni látszik) eddig ismert tagjai alkatban és méretben a Tyrannosaurus-ok és mai madarak között helyezkednek el, így méret szempontból a Gigantoraptor kilóg a sorból és azt igazolja, hogy a méretcsökkenés nem törvényszerű volt.

Ugyan a neve (és ergo az azt kiötlő kutatók) szerint a G. erlianensis ragadozó volt, nem sokat tudunk arról, hogy valójában mit is ehetett: kis feje és hosszú nyaka növényevőt sugallnak, de karmai ragadozó karmoknak tűnnek. Az sem tisztázott, hogy ez a 85 millió éve élt lény tollas volt-e vagy sem: bár csoportjának kisebb tagjai rendelkeznek tollakkal, a ma elő emlősök között nem ritka, hogy a méretnövekedés a szőrzet elvesztésével járt (gondoljunk csak az elefántokra). A kínai paleontológus-csoport vezetőjének véleménye szerint mindenesetre tollasok voltak.

(Megelőlegezem, hogy további tudnivalókat majd primavis fog a kommentekben szolgáltatni. ;-))


Xu X, Tan Q, Wang J, Zhao X, Tan L (2007) A gigantic bird-like dinosaur from the Late Cretaceous of China. Nature 447: 844-847.

4 thoughts on “Gigantoraptor erlianensis

 1. Ismeretlen_10562

  Hogy lehet egy ismeretlen faj csontvázáról megállapítani, hogy hány éves volt az egyed a halálakor, illetve hogy a saját fejlődősében hol tartott?

  Reply
 2. Ismeretlen_10065

  drc, köszönnyük :-).

  Pheadar, ha pl. egy lábszárcsontból keresztemetszetet készítenek, akkor ún. LAG-eket lehet látni (line of arrested growth) és ezekkel ugyanúgy lehet a kort meghatározni, mint a fák évgyűrűivel.

  Reply
 3. primavis

  2,3. No itt van egy lényeges különbség a dinók és a madarak közt: a madárcsontok (s így a teste is) mérete (hoszuság/vastagság) a felnőtt kor (ivarérettség, illetve a repülőknél a repülés képességének teljes kifejlődése)elérésekor leáll! Mig a dinóknál nem. A madarakról tehát nem lehet mást megállapitani, minthogy fiókáról, serdülő (subadult) vagy felnőtt állatról van e szó. Ugyanis a fiatalok csontfelszini jellegei elmosódottak és teljesen tisztán kivehetőket csak a felnőtt madaraknál találunk. Ezzel szemben az embrionális állapotban levő(tojásban talált) vagy éppen kikelt dino-fiókát csontjainak eme felszini jellegei meglehetősen jól kivehetőek már ebben a korban s főleg méreteikben különböznek a szüleiktől. Az emlősök fiataljaira utaló hoszzúcsont növekedési gyürük miatti epifizis leválások sem jellemzőek a dinóknál.Ahogy a madaraknál sem létezik ilyesmi.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük