Fegyverkezés életre-halálra


Nehéz felidézni manapság a penicillin felfedezése előtt időket, amikor egy egyszerű fertőzés igen gyakran halálos kimenetelű lehetett. Az antibiotikumok elérhetősége és elterjedtségse miatt a bakteriális fertőzések kezelése hétköznapi feladatnak tűnik. Pedig nem az.

Nem az, mert a molekuláris evolúció nem alszik és a bakteriális patogén törzsek a gyógyszerek diktálta szelekció alatt folyamatos ütemben fejlesztették ki a rezisztenciájukat a legkülönbözőbb hatású antibiotikumok ellen (utóbbiak a leggyakrabban a fehérje sizntézist vagy a sejtfal kialakulást gátolják). Nem más ez, mint egy klasszikus fegyverkezési verseny: mi megpróbálunk minden eszközel küzdeni a kis gonoszok ellen, ők meg a maguk eszközeivel keresztbetesznek nekünk. A folyamatos gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően eddig sikerült egy lépéssel előttük járnunk, de az elmúlt években a rezisztens törzsek megjelenése egyre gyorsult, egyre kevesebb ideig volt egy-egy hatóanyag valóban hatékony. Pár hete jelent meg az első szuper rezisztens (XDR) tuberkulózis törzs, és már Magyarországra is elért.

A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza és elsősorban a gyenge immunrendszerű egyéneket támadja meg. Ez lehet egy HIV-fertőzött (ezért jelent a kór komoly veszélyt Dél-Afrikában), vagy leukémiás beteg, de lehet egy egyébként egészséges egyén operáció után is. Bár pánikra most valóban nincs ok, azért nem árt észbentartani, hogy a megújult betegség Dél-Afrikában 98%-os letalitással "köszönt be". S mivel az új gyógyszerek csak néhány év múlva kerülnek forgalomba, addig csak reménykedhetünk, hogy az XDR törzs nem "tanul meg" olyan trükköket, amelyektől megnő a fertőzőképessége. Mert most nála van az előny…

5 thoughts on “Fegyverkezés életre-halálra

  1. Selender14 (törölt)

    Ez már jó régi cikk, de azért megpróbálom feltenni a kérdést. Csak kíváncsiságból, ezen cikk megírása után mennyi idővel álltak elő az ellenszerrel és hozták forgalomba?

    Reply
  2. Komavary

    Még nincs olyan ellenszer, mint amilyet a cikk említ (vagyis hogy egy egyszerű oltás vagy gyógyszer). Viszont azóta kb. megháromszorozódott azon országok száma, ahol a szuperrezisztens törzs feltűnt.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.