Mire jó a GMO? 25. – Rizs

rizsimmun.jpgA növényekben is kifejezetten hatékony immunrendszer működik, amely megvédi őket a környezetükben hemzsegő mikróbák többségétől. A növényi kórokozók azok a különleges élőlények, amelyek valamilyen módon ki tudják cselezni egy-egy növényfaj védekezőrendszerét, ezek okoznak gazdasági károkat. Kézenfekvő módszer lenne növények immunrendszerét megerősítve védekezni a mezőgazdasági kártevők ellen, manapság ezek a beavatkozások már gyakorlatilag rutinfeladatnak számítanak. A mai példánk ismét Kínából származik, nem meglepő módon rizzsel dolgoztak a szerzők.

Egyszerűen fogtak egy baktériumokat felismerő fehérjét kódoló gént a lúdfűből, az AtEFR -t és a rizs genomba juttatva kifejeztették a rizsben. Ez után kipróbálták, hogyan viselik az Acidovorax avenae subsp. avenae baktériumfertőzést. Nem meglepő módon a transzgénikus rizsnövények nagyobb hányada élte túl a fertőzést (jobb oldali grafikon) és átlagosan magasabbra nőttek (bal oldali grafikon), mint a szülői törzs egyedei. Úgy tűnik a transzgén valamennyire megvédte a rizst ettől a baktériumfertőzéstől.

Ez egy újabb egyszerű megoldás, ami azonnal látható gyakorlati haszonnal jár. Újra Kínából.


Lu, F., Wang, H., Wang, S., Jiang, W., Shan, C., Li, B., Yang, J., Zhang, S., Sun, W., 2015. Enhancement of innate immune system in monocot rice by transferring the dicotyledonous elongation factor Tu receptor EFR. J. Integr. Plant Biol. n/a–n/a. doi:10.1111/jipb.12306

2 thoughts on “Mire jó a GMO? 25. – Rizs

  1. Sexcomb

    @Komavary: @Komavary:
    Hát, várnék még vele egy kicsit, legalább amíg a cikk kijön. Fogalmazzunk úgy, hogy az iráni tudomány eredményeiről mondtak már olyat, amiről kiderült, hogy oltári hazugság (rakétaprogram, űrhajós majom, lopakodó vadászgép, csak amik most eszembe jutnak).

    Egyébként kivételesen igaz is lehet a dolog, GMOkat készíteni olcsó, gyors és könnyű. Ez a vége annak, ha vallási okokból gátoljuk egy technológia alkalmazását, lesz majd más, akinek mások a vallási dogmái és megcsinálja helyettünk. Aztán majd nézni fognak, hogy Irán vetőmag-exportőrré válik. Ha pedig sikerül neki valamennyire enyhíteni a térség élelmiszergondjait, akkor máris bebetonozta a középhatalmi helyzetét, amit az olajjal meg az atombombával sohasem sikerült neki. Erre meg mondani sem mondhat semmit a nyugat, nem atombombát fejlesztenek, hanem búzát-kukoricát-gyapotot-stb.

    Az ötszörös termés a mezei Bt-toxin termelő gyapottal is könnyen összejöhet egy jó hernyótermő évben, nyilván attól függően, az iráni parasztok éppen hogy állnak a növényvédelemmel, hozzájutnak -e az újabb szerekhez?

    Mondjuk a legjobban a hozzászólásokon borultam:

    “It would be most interesting to see if this Iranian GM cotton still kills cows who eat the cotton plants after the cotton bols have been picked, as is the case in India with Monsanto’s lethal version.

    If the Iranian GM cotton does not kill cows, it will lend further substance to the understanding that Monsanto GMO cotton that does kill cows like that is in fact deliberately intended to be so harmful, being in fact a covert bioweapon. Perhaps non-weaponized GM plants might be viable after all.”

    Ez a sötétségnek olyan mélysége, amire már mondani sem lehet semmit.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.