Szőkék

      2 hozzászólás Szőkék című bejegyzéshez

deedee.jpgVannak dolgok, amik annyira mindennapiak, hogy látatlanban is fogadni mernénk, hogy már biztos mindent kikutattak róluk az arra avatottak és csak elég lenne a megfelelő irodalmat felütni, hogy pontosan megértsük mi miért és hogyan. Az emberi bőr- és hajszín, vagy testméret tipikusan ilyennek tűnhet egy laikus számára, de a valóság az, hogy a bőr- és hajszínek sokfeélesége, a tesmagasságról nem is beszélve jól mutatja, hogy ezeknek a tulajdonságnak a kialakításáért nem egy, hanem nagyon-nagyon sok gén a felelős és ezek együttes működése hoz létre bizonyos fenotípusokat.

A szőkeség esetében, ugyan a jelenség biológiai háttere világos (a pigmentsejtek kevesebb színanyagot termelnek), az ehhez vezető genetikai változások már hosszú ideje foglalkoztatják a kutatókat és ennek ellenére csak töredéküket ismerjük. A humán genom feltérképezése után számos olyan tanulmány született, amely szőke és nem szőke populációk genetikai anyagának vizsgálatával többé-kevésbé behatárolta, hogy merre lehetnek az ezeket okozó mutációk, annak megértése, hogy ezek a mutációk pontosan milyen gének működését hogyan érintik, sokkal lassabban haladnak.

Most egy lépés történt mégis a jó irányba, mert egy KITLG nevű gén szabályozó mutációjáról sikerült kimutatni, hogy szerepet játszik a klasszikus európai szőkeség kialakításában.

KITLG szerepe persze önmagában nem meglepő, a gén egy olyan ligand molekulát kódol, amely a receptorához (KIT) kötődve a pigmentsejtek (melanociták) életbenmaradását és működését szabályozza, továbbá ismert volt, hogy egérben a KITLG, lovakban pedig a KIT különböző mutációi fehér szőrszínt (azaz kvázi teljes pigmenthiányt okoznak) és utóbbi emberben kapcsolatba hozható bizonyos pigmnethiányos tünetegyüttesekkel. Továbbá pár évvel ezelőtt David Kingsley csoportja azt is kimutatta, hogy a tüskéspikókban a Kitlg szabályozó mutációi felelősek számos édesvízi populáció világosabb testszínéért, illetve egy kalap alatt azt is igazolták, hogy a világosabb testszínű emberi közösségekben is komoly szelekción ment keresztül.

kitlg_snp.jpgValószínűleg az említett kutatás alatt figyeltek fel jobban az egyik olyan polimorfizmusra is, amely az emberi KITLG közelében található és korábbi kutatások már kapcsolatba hozták a szőke hajszínnel is.

Az rs12821256 polimorfizmus (életünk egyszerűsítése miatt, a továbbiakban csak “a polimorfizmus”) jellegzetes földrajzi eloszlást mutat, és csak Eurázsiában figyelhető meg (pontosabban olyan népességekben, amelyek az evolúciós közelmúltban ezeken a vidékeken éltek) és a legnagyobb gyakorisága a szőke hajszínre sztereotip skandinávok között van.

KITLG-hez való közelsége miatt kézenfekvő, hogy a polimorfizmus valami módon a gén kifejeződését szabályozza, de ezt persze előbb igazolni is kell.

Épp ezért, a polimorfizmust tartalmazó genetikai régiót (amely egyébként igencsak konzerváltnak bizonyultak különböző emlősfajok között) egy ún. riportergénhez (lacZ) kötötték, amelynek aktivitását egy viszonlyag egyszerű kék színreakció segítségével lehet detektálni. A szóban forgó genetikai régió a szőrtüszőkben írta át a gént (ami nagyszerű, hiszen ez az a hely, ahol a szőrszálak színét biztosító pigemntsejtek is találhatók). Fontos, hogy a környező genomi területek hasonló kísérletekben egyáltalán nem mutattak ilyen aktivitást, és ha a polimorfizmus “szőke” allélját (BLD) vittük be így (a két allél közt egyetlen nukelotida a különbség, egy A változott G-re), akkor szignifikánsan kisebb intenzitású volt a színreakció, mint az ősi allél (ANC) esetében. (A szőke allél is adott színreakciót, sokkal többet, mint ha a polimorfizmsu közeli DNS darabot kitöröltük (DEL), de ez azért nem meglepő – mint az elején utaltam rá, az ennyire poligénes tulajdonságoknál egy-egy mutációnak a hatása mérhető ugyan, de kicsi).

kitlg_snp_reporter.jpg

Kicsit jobban megkapargatva a szekvenciát az is kiderült, hogy mutáció pont egy olyan szakaszban fedezhető fel, ahol az egyik fontos jelátviteli útvonal (kanonikus WNT) transzkripciós faktorának (LEF1) a kötőhelye lenne, és a polimorfizmus hatására egy lényegesen kevéssé aktív kötőhely jön létre.

kitlg_snp_transgene.jpgPersze szép és jó, hogy a lacZ riportergén működését képes az adott genetikai szakasz befolyásolni, de a teljes értékű bizonyításhoz az is kellett, hogy vajon a KITLG is azonos módon befolyásolódik-e?

Ennek eldöntésére a fent említett BLD és ANC régiókat a Kitlg-hez kötve felhasználták transzgénikus egerek készítésére, mégpedig úgy, hogy a genom egy jól meghatározott pontjára, a 11. kromoszómán, tették ezeket a transzgénikus konstrukciókat. Az eredmény pedig az volt, hogy az ősi allélt hordozó transzgénikus egerek sokkal sötétebbek voltak, mint a “szőke” alléllal rendelkező társaik, magyarán valóban, a KITLG is hasonló módon szabályozódik.

Vagyis a szóban forgó polimorfizmus egy eleme lehet annak a bonyolult kirakónak, ami az emberi hajszínek sokszínűségéért felel. Tudjuk, hogy sok más polimorfizmus is felelős a hajpigmentáció különböző árnyalatainak kialakításáért, így aztán még biztos tartogat néhány meglepetést ez az evolúciós történet.


Guenther CA, Tasic B, Luo L, Bedell MA, Kingsley DM. (2014) A molecular basis for classic blond hair color in Europeans. Nat Genet doi: 10.1038/ng.2991.

2 thoughts on “Szőkék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.