Rövid szárnyakon

      Nincs hozzászólás a(z) Rövid szárnyakon bejegyzéshez

cliff_swallow.jpgA különböző madárjellegek változása szelekciós nyomás alatt (legyen az természetes, vagy mesterséges) számos jól dokumentálható példáját adta az evolúciónak az utóbbi évek során.

Most egy rövid tanulmány a Current Biology hasábjain azt mutatja be, hogy miképp befolyásolta indirekt módon az ember az amerikai sziklafecske (Petrochelidon pyrrhonota) szárnyfesztávolságának változását.

A szóban forgó madár előszeretettel fészkel Oklahoma és Nebraska autópálya hídjai és felüljárói mentén, ahol a nyolcvanas évek során megjelenő pick-up jellegű autók magassított hűtőrácsain számos egyed vesztette életét.

Mindez a szelekciós nyomás azokat a madarakat részesítette előnyben, akik gyorsabban tudtak felszállni, illetve a levegőben fordulni. Ehhez a rövid, lekerekedett szárnyak inkább alkalmasak aerodinamikailag, mint a hosszúak szárnyak, mert optimálisabb a felületi terhelésük. És ennek megfelelően, azt látni, hogy a nagyobb szárnyfeszttávolságú fecskék túlreprezentáltak az elütött madarak (“road kills”) között, illetve, mivel az évek során az autópályák mentén lakó  populáció (“population at large”) szárnyfessztávolsága csökkeni kezdett, egyre kevesebb elütött madárral találkozhatunk. A fészkek száma viszont növekszik, megbízható jeleként a megnövekedett fitnesznek.

roadkill-winglength.jpg

Vagyis jól követhető, amint a mesterséges környezet által diktált természetes szelekció egy fontos anatómiai jelleg megváltozását okozta.

(A sziklafecske képe Glen Tepke oldaláról van.)


Brown CR, Bomberger-Brown M (2013) Where has all the road kill gone? Curr Bio, 23(6): R233-R234.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.