Wolbachiák és termékenység

Kicsit Sexcomb lecsójába csapunk, és a Drosophilák és Wolbachia baktériumok parazitizmus és szimbiózis határán tántorgó kapcsolatát vesézzük újból ki.

Sexcomb korábbi posztjai jó felvezetőként szolgálnak a témához, annál is inkább, mert az egyik posztban elejtett fonalat veszzük fel. Konkrétan arról a megfigyelésről van szó, hogy azok a nőstények, amelyekből kiírtják a baktériumokat antibiotikum-kezeléssel, kevésbé lesznek termékenyek.

Egy új kutatás mindezt egy kicsit a feje tetejére állítja, ugyanis arra a következtetésre jut, hogy épp a bakteriális fertőzés az, ami növeli a termékenységet (lásd W+ vs. W-), közel négyszeresére.

Ha a dolog miértjére keressük a választ, a kirakós első fontos eleme az, hogy pontosan hol, milyen sejtekben élnek a Wolbachiák.

A nőstény muslica ivarszerve fürtöket alkotó hosszú csövekből áll. Az egyes csövekben az érés különböző fokán levő petesejtek, valamint  a táplálásukban és citoplazmájuk szintézisében fontos járulékos sejtek találhatók. Az állat, tőlünk, emberektől eltérően, nem fix számú petesejttel indul neki a nagybetűs életnek, hanem folyamatosan képes azokat termelni, az említett cső végén található, a kifejlett petesejtekhez képest elenyésző nagyságú, különleges struktúrában, a germáriumban.

A germárium jellegzetes szerkezetű, a “vak” végén különleges mikrokörnyezetet létrehozó “niche” sejtek találhatók (GSCN). Ezek közvetlen kapcsolatban vannak a mellettük található ivari őssejtekkel (GSC) – a fizikai kapcsolat az, ami biztosítja, hogy utóbbiak ne kezdjenek idejekorán differenciálódni. A GSC-k osztódásakor két utódsejt keletkezik, de csak egyik marad kapcsolatban a niche sejtjeivel (ez nem differenciálódik, hanem továbbra is osztódóképes őssejt marad),  a másik elveszti ezt a kapcsolatot, ebből néhány osztódás után kialakul a petesejt és a hozzá kapcsolódó dajkasejtek.

Mint kiderült, a Wolbachiák pont a GSCN-ekben éldegélnek, szép számmal, mint az a fenti ábrán is látható (piros csilag).(Persze vannak máshol is, de történetünk számára, most ők a fontosak.)

Jelenlétüknek pedig érdekes következménye van: a germáriumban közel duplájára nő az osztódó GSC-k száma (amit a pH3 jelenléte mutat), és felére csökken a programozott sejthalállal (PCD), azaz apoptózissal  elpusztuló sejtek száma (ezt mutatja ki a TUNEL festés). (Normális esetben az apoptózis szabályozza a peteérési folyamatot.)

Mindez persze azt jelenti, hogy ezek a nőstények valóban termékenyebbek lesznek és több utódot hoznak létre. Márpedig az utódok maguk is Wolbachia hordozók lesznek, vagyis a baktérium nem altruista célból növeli meg a hordozója fitnesszét, hanem ezzel is képes a saját elterjedését katalizálni a populáción belül.


Fast EM, Toomey ME, Panaram K, Desjardins D, Kolaczyk ED, Frydman HM (2011) Wolbachia enhance Drosophila stem cell proliferation and target the germline stem cell niche. Science 334(6058): 990-2.

4 thoughts on “Wolbachiák és termékenység

  1. rozsdás

    “Konkrétan arról a megfigyelésről van szó, hogy azok a nőstények, amelyekből kiírtják a baktériumokat antibiotikum-kezeléssel, kevésbé lesznek termékenyek.

    Egy új kutatás mindezt egy kicsit a feje tetejére állítja, ugyanis arra a következtetésre jut, hogy épp a bakteriális fertőzés az, ami növeli a termékenységet (lásd W+ vs. W-), közel négyszeresére.”
    A két egymást követő mondatban nem érzem az ellentétet, “ami a feje tetejére állítaná” a meglévő tudást. Inkább megerősíti azt, nem? Laikusként olvasom (egyébként nagy élvezettel) a bejegyzéseket, lehet, hogy félreértek valamit?

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    Lehet nem a legjobban fogalmaztam, arra gondoltam, hogy nem az antibiotikum az ami abnormális mértékű termékenységet okoz, hanem a fertőzés, az antibiotikum csak visszaállítja az eredeti szintet.

    Reply
  3. cenc

    nagyon szeretem a blogot, ez a bejegyzes is nagyon tetszett, csak egy dolgot fuznek hozza: az idejekoran szo azt jelenti, hogy az idejenek a koran, vagyis akkor, amikor kell (jokor, a megfelelo idoben).

    Reply
  4. fuhur

    Szintén laikusként nekem a képek értelmezése okoz nehézséget. Nem csak ebben a cikkben, habnem a blogon általában. Hasznos lenne egy kicsit részletesebb magyarázat a képekről.

    A fenti két mondat nekem is feltűnt Szerintem ez: “Konkrétan arról a megfigyelésről van szó, hogy azok a nőstények, amelyekből kiírtják a baktériumokat antibiotikum-kezeléssel, kevésbé lesznek termékenyek.”
    Azt jelenti hogy “hogy épp a bakteriális fertőzés az, ami növeli a termékenységet”

    De persze ez mérnöki gondolkodás 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.