A cápa szeme

      2 hozzászólás A cápa szeme című bejegyzéshez

A Grönlandi cápa (Somniosus microcephalus ) egy viszonylag nagy testű, hat méteresnél is hosszabbra növő jószág, amelynek egy sajátos élősködőjéről szól a mai cikk, az Ommatokoita elongata -ról, egy apró, mindössze hat centiméteres rá król. A rák elég kényelmetlen helyre fészkeli be magát, ugyanis a cápa szemgolyójában él, egy külön erre szolgáló szervvel a recehártyára rögzíti magát, úgy, hogy a teste kilóg a vízbe. Ez egy roppant kellemetlen állapot, ráadásul elég gyakori, egy 1959-60 -as felmérés alapján a Grönland mellett kifogott 1505 cápából csak tizenhétben nem találták meg ezt az élősködő rákot (98,9% -os fertőzöttség). Ezen tények alapján joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan él túl a Grönlandi cápa, ha ennyire fertőzött a populáció. Az egyik vélemény szerint a rák nem károsítja olyan mértékben a látást, hogy gátolja a gazdát, a másik szerint a faj maga a kihalás szélén táncol.

Hogy erre választ kapjanak, a szerzők 1996 -ban cápákat fogtak és megvizsgálták a szemüket. Az első ábrán láthatóhoz hasonló volt mind a hat állat látószerve, a recehártyát nagy méretű heges foltok borították, a rák kapaszkodási helyén és attól távolabb is. A metszeteken gyulladás és nekrózis nyomai is tisztán látszottak. A szerzők megállapítása szerint a cápák szeme nagy mértékben károsodott, biztosan jelentősen csökkent a látásuk, nagy valószínűséggel teljesen megvakultak.

Viszont meglepő módon a vak cápák teljesen egészségesnek és jól tápláltnak bizonyultak, ráadásul hármuk gyomrában friss zsákmányt is találtak, láthatóan nem éheztek. Úgy tűnik az élősködőjük megvakította őket, de ez nem okozott nekik különösebb hátrányt.

 

Borucinska JD, Benz GW and Whiteley HE (1998): Ocular lesions associated with attachment of the parasitic copepod Ommatokoita elongata (Grant) to corneas of

Greenland sharks, Somniosus microcephalus (Bloch & Schneider). Journal of Fish Diseases 21, 415-422

2 thoughts on “A cápa szeme

  1. Ghoosty

    Lehet, hogy hülyeség, de az nem lehetséges, hogy valamiféle szimbiózis alakult ki köztük és ez a rák közvetít információt a cápának?

    Reply
  2. Ismeretlen_169975

    @Ghoosty:

    A cikkben megemlítettek egy olyat, hogy az ottani halászok szerint a cápák csaliként használják a szemükből kilógó rákot, mert arra a kisebb halak könnyen rárabolnak, de erre semmi bizonyíték sincs, lehet, hogy csak mese.

    Az információközvetítést én inkább elvetném, mert a rák kapaszkodási pontján csak egy gyulladt, heges pukli marad, nem nagyon hiszem, hogy ott komoly információáramlás történne, de én is csak találgatok, lehet, hogy tévedek.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.