A természetes GMO 2.

      9 hozzászólás A természetes GMO 2. című bejegyzéshez

Tomato_Hornworm_Parasitized_by_Braconid_Wasp.jpgMa is arra szeretnék egy példát mutatni, hogy a természetben mi minden kerülhet be egy élőlény genomjába csak úgy. Régebben már írtam olyan élősködő darazsakról, amelyek egy szimbionta vírus segítségével fertőzik meg a gazdaszervezetüket, de a ma bemutatott szervezetek kicsit tovább viszik az együttélést. A Brachonideae és az Ichneumonidae családba tartozó mintegy negyvenezer darázsfaj tagjai ugyanis nem egyszerűen egy szimbionta vírust hordoznak magukban, hanem a genomjukba épültek a vírus gének, így a saját kromoszómáikról íródnak át a gazdaállatot megfertőző vírusrészecskéket kódoló gének.

darazsvirus01.jpgA darazsak minden egyes sejtmagjában megtalálhatóak a vírus gének, azonban csak egy kis sejtcsoportban íródnak át, a petefészek mellett található csészesejtekben. A csészesejtekből viszont enveloppal ellátott vírusrészecskék szabadulnak ki, amelyeket a petékkel együtt juttat a darázs a gazdazervezetbe. A gazdák általában molyok lepkék, ezekre a daraszakra jellemző a nagyon szűk gazdaspecifitás, egy darázsfaj egy-két lepkefajt képes csak megfertőzni, ezek alapján ez nem is meglepő. A vírusrészecskék a lepke lárvájába jutva gátolják az immunválaszt, ezzel segítve a darázslárva fejlődését. A darázs genomban a vírus gének két különböző helyen találhatóak meg. Az egyik az a genomi szakasz, amely a csészesejtekben a vírusrészecskékbe csomagolódik, ez jut át a molylepkébe is, a provírus. A másik szakasz érdekesebb, mivel ez is víruseredetű géneket tartalmaz, amelyek részben egymás közelében, részben a genomban elszórtan helyezkednek el, ezek nem kerülnek be a vírusrészecskékbe, ám ezek kialakításához szükségesek, a Nudivírus-szerű génkészlet. A virionba kerülő gének messze nem elegek a vírus szaporodásához, például a vírus DNS vírus létére nem tartalmaz DNS polimeráz enzimet kódoló gént, így egymagában nem tud szaporodni, kizárólag akkor képződnek vírusrészecskék, ha kifejeződnek a darázs genomban ülő génjei is. Így nem is betegíthetik meg a darazsat, hiszen ha egy sejtjében nem fejeződnek ki a szükséges, a províruson kívül található gének, a vírus nem tud benne szaporodni.

darazsvirus02.jpg

Nyilván az eddig elmondottakból következik, hogy a vírus a lepkébe jutva sem fog majd tudni szaporodni. De akkor mit csinál? Kicsit részletesebben ismerjük a Microplitis demolitor nevű darázs és az általa hordozott vírus (MdBV) sorsát. A szúrás után a virionok főleg a hemocitákat és a zsírtestet fertőzik, így bénítva meg a Pseudoplusia includens nevű gazda immunrendszerét. A szerzők egy sejtvonalat alapítottak a P. includens sejtjeiből, ezt CiE1 -nek nevezték el, ebben a rendszerben sokkal könnyebben vizsgálható, mi történik a vírus bejutása után. A sejtek a fertőzés után elveszítik a tapadóképességüket, azonban ezt a jellegzetességüket később is megtartják, nyolc hónappal és harminckilenc passzálással a vírusfertőzés után még mindig rosszul tapadnak és belőlük még mindig kimutatható a MdBV vírus genomja, ami meglepő, mivel a vírus önmagában nem tud szaporodni, így ennyi idő alatt réges-régen el kellett volna vesznie az eredetileg bejutott vírusmennyiségnek. Ez látszik a harmadik képen, az A minta a kontroll, a B minta egy hónappal a vírus bejutása utáni a C a nyolc hónappal későbbi állapotot mutatja. Megállapították, hogy a vírus gének nagy része kifejeződik ezekben a sejtekben. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a vírus genomja beépült a sejtvonal genomjába is, így volt képes a sejtekkel együtt szaporodni. Ellenőrizték, hogy a valódi virionok ugyanígy működnek -e valódi lepke gazdáikon és nem meglepő módon azt találták, hogy a természetben lezajló fertőzés során is az MdBV virionokban található DNS beépül a gazda sejtjeinek a genomjába, így a nélkül tudják fenntartani a szükséges gének kifejeződését, hogy a vírus szaporodna a sejteken belül.

darazsvirus03.jpg

Tehát összefoglalva: A szabad természetben csak ebben a két családban több tízezer darázsfaj röpköd, amelyek genomjában egy vírusgenom található, ami működik is, szaporodásképtelen vírusrészecskéket hoz létre, amelyekkel a darázs gazdaszervezetének, egy lepkének az immunrendszerét bénítja meg, de azért a biztonság kedvéért a gazda hemocitáinak a genomjába is üzembiztosan beépíti a virionban található géneket, amiknek egy része a régi vírus genom maradványa, más része új, eukarióta eredetű. De ez természetesen nem veszélyes, hiszen nem GMO.

Beck, M. H., Zhang, S., Bitra, K., Burke, G. R., & Strand, M. R. (2011). The encapsidated genome of Microplitis demolitor bracovirus integrates into the host Pseudoplusia includens. Journal of virology, 85(22), 11685-11696.

Strand, M. R., & Burke, G. R. (2013). Polydnavirus-wasp associations: evolution, genome organization, and function. Current opinion in virology.

9 thoughts on “A természetes GMO 2.

  1. fordulo_bogyo

    Egy aprosag:

    “A gazdák általában molyok, ezekre a darazsakra jellemző a nagyon szűk gazdaspecifitás, egy darázsfaj egy-két lepkefajt …”

    Attol tartok, hogy az angol “moth” szo tagabb ertelmu, mint a magyar moly. Amit magyarul molynak nevezunk az angolul is valoban moth (ruhamoly, etelmoly), de angol moth-nak nevezi az osszes fesus csapu, babjat beszovo lepket, igy a hatalmas ejszakai lepkeket is, amiket magyarul szendereknek nevezunk (pl ejjeli nagy pavaszem, halalfejes lepke stb), a bagolylepkeket stb.
    Az illusztraciokent hasznalt kepeden a paradicsomszender (tomato hornworm) hernyoja lathato.

    Nem tudok igazan jo magyar forditast az angol “moth” szora, en lepket, ejjeli lepket, szendert irnek a szovegkornyezettol fuggoen.

    Reply
  2. fordulo_bogyo

    @Sexcomb: Nekem konnyu, mert angol nyelvteruleten elek, nagyon kedvelem a nagy ejjeli lepkeket, es utalom a konyhaban a etelmolyokat.

    Egyebkent ha jol tudom, rendszertanilag nincs kulonbseg, mind a butterfly (lepke) mind a moth (ejjeli lepke, szender, bagoly, moly tarsasag gyujtoneve) a rovarok osztalyaba es a lepkefelek rendjebe tartoznak.
    Sok csalad, nem(zetseg) es faj tartozik a lepkek koze, es a moth = heterocera egy nem szokvanyos rendszertani kategoria, talan alrend a Heterocea es a Rhopalocera (a pillangok)?

    Kingdom: Animalia
    Phylum: Arthropoda
    Class: Insecta
    Order: Lepidoptera
    (unranked): Heterocera

    en.wikipedia.org/wiki/Heterocera

    Reply
  3. az igazi karcsi

    Egyetértek ezen cikkek céljával, viszont az a cikk szerintem itt nem igazán felel meg ennek. Valóban szép példája a természetben előforduló géntranszfernek, csak éppen senkinek nem áll szándékában élelmezési vagy egyéb céllal parazita darazsak által fertőzött hernyókat termelni. Így aztán nem valami jó analógiája a gmo kajának. És ha valami gmo-ellenes olvassa, könnyen érezheti, hogy ez a gén-beépülés dolog ez tényleg egy borzalmas történet, látszik, itt is károsítja az immunrendszert.

    Reply
  4. Sexcomb

    @az igazi karcsi:

    Akkor ha arról írok, hogy a vírus genomokat is DNS polimerázok sokszorosítják, az olvasó úgy érezheti, hogy valami borzalmas, hiszen az ő sejtjeiben is DNS polimerázok másolják az örökítőanyagot?

    A mezei GMO ellenzők mind úgy kezdik, hogy a génmanipuláció természetellenes, tehát irtandó. Mint a mellékelt ábra mutatja, egyáltalán nem, a természetben is bepottyantja egyik élőlény a génjeit egy másikba. Ettől függetlenül sajnos egy vallási őrülttel nem lehet érvelni, az egyszeri GMO ellenző már rég megkötötte magát, hogy ő ezt útálja, akármit írok vagy nem írok, nem lehet meggyőzni. A törzsgárda tapasztaltaim szerint teljesen ugyanolyan valláskárosult, mint a kreacionisták.

    De ha van jobb ötleted, hogyan vagy miről kellene írni, szívesen fogadom.

    Reply
  5. az igazi karcsi

    Szia! Igen, valószínűleg van olyan olvasó, aki úgy értelmezi, kellő médiahiszti háttérrel megtámogatva. Emlékszel, amikor arról ment a parázás, hogy a csokit abortált emberi magzatokból készítik, hiszen vannak benne olyan adalékanyagok, melyeket teszteltek hek sejteken? 🙂
    Ahogy mondod, aki elvakult, és mellé nulla természettudományos műveltséggel bír, annak kb bármiről lehet írni, nem érdekli. Úgyis csak lefizetett téged a monsanto.
    De aki valóban kíváncsi, és nincs meg benne előre az egyetlen igaz válasz, arra hathatnak azok a cikkek, melyek a “senki nem tudja, milyen veszélyeket rejthet ez a technológia, úgyhogy inkább ne is kísérletezzünk vele, mert a ddt-vel is mi volt” érvvel mennek szembe. Tehát mutatják, hogy a puszta ténye a génmódosításnak nem okoz nagyobb kockázatot, mint bármilyen növényt elvetni, vagy hogy a jelenleg használt gmo-k transzgénjei miért nem lehetséges, hogy egészségügyi problémát okozzanak az azt elfogyasztó embernél, hasznos lehet.
    A fenti cikk is érdekes önmagában, én szívesen olvastam, csak szerintem nem nyugtat meg senkit, hogy ilyen módon a természetben is előfordul gén beépülése, mert nem az látszik rajta, hogy ez nem okozna gondot a host szervezetnek.

    Reply
  6. Sexcomb

    @az igazi karcsi:

    Az alapprobléma az, hogy a természet önmagában egy rohadt hely, az élőlények jelentős része minden erejével a többiek romlására tör.

    “Tehát mutatják, hogy a puszta ténye a génmódosításnak nem okoz nagyobb kockázatot, mint bármilyen növényt elvetni, vagy hogy a jelenleg használt gmo-k transzgénjei miért nem lehetséges, hogy egészségügyi problémát okozzanak az azt elfogyasztó embernél, hasznos lehet. “

    Ez pont erre példa. Negyvenezer darázsfaj űzi naponta az ipart, juttatja be szorgosan a génjeit a lepkékbe de eddig még egyetlen ember egészségét sem károsította ez.

    “A fenti cikk is érdekes önmagában, én szívesen olvastam, csak szerintem nem nyugtat meg senkit, hogy ilyen módon a természetben is előfordul gén beépülése, mert nem az látszik rajta, hogy ez nem okozna gondot a host szervezetnek. “

    Már bocsánat, de a mezőgazdaság önmagában elég sok kárt okoz a természetnek, kivágjuk a fákat, elüldözzük az állatokat, kapáljuk a gyomokat. Egy búzamező több ezer állatnak és növénynek káros, csak az embernek meg a búzának jó, azzal mégsincs senkinek sem baja.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.