A hagyományos növénytermesztés veszélyei 4. A természetes GM-csirkék

kektojas01.jpgA mai cikket az egyik régebbi bejegyzés hozzászólásai között javasolta Tgr. Ugye általában úgy gondoljuk, hogy az olyan élőlények, amik genomjába a belátható múltban nem-fajtársaikból származó idegen gének jutottak be, azok GM-nek számítanak. Találni -e ilyeneket a jelenleg is tenyésztett állataink között? Meglepő módon igen, Zhepeng Wang és munkatársai azt vizsgálták meg, hogy mi okozza három tyúkfajta jellegzetes tulajdonságait.

A legtöbb tyúk fehér vagy barna héjú tojásokat tojik, azonban több olyan fajta is ismert, amelyik két kék tojásokat rak. A cikkben hármat vizsgáltak ezek közül, a chilei Araucana -t, és a kínai Dongxiang és Lushi fajtákat, mindhárom száz évesnél régebbi fajta. Mindhárom vonalban a kék tojás rakás dominánsan öröklődő tulajdonság, amelyet egyetlen autoszómás gén allélje okoz. A gént hagyományosan oocyan -nak nevezik, a recesszív allélje az o a domináns az O. Ezt már 1933 -ban leközölte Punnett, Wangék annyival tovább mentek, hogy azonosították is az O gént. Kapcsoltsági elemzéssel, SNP -k felhasználásával az O gén helyét egy százhúsz kilobázisnyi genomi szakaszra szűkítették. A csirke genom szekvenciájának ismeretében tudták, hogy ez a szakasz négy gént tartalmaz, ezek közül azonban csak a SLCO1B3 fejeződik ki kizárólag a kék tojást tojó Dongxiang tyúkok ivarszerveiben, míg a barna tojást tojó Dongxiang tyúkokéban nem. E mellett a homozigóta (OO) csirkék ivarszerveiben két-háromszor magasabb volt a SLCO1B3 génjének kifejeződése, mint a heterozigótákban (Oo). Találtak egy SNP -t az SLCO1B3 gén egyik exonjában, aminek az öröklődése teljes egyezést mutatott az oocyan gén öröklődésével. Ezek után megszekvenálták az SLCO1B3 gént, hogy mutációkat keressenek benne, meglepő módon azt tapasztalták, hogy a géntől upstream irányban egy 4,2 kb méretű retrovírus genom töredék található a kék tojást tojó tyúkok genomjában, ami a barna tojást tojókból hiányzik. A szekvencia alapján egy EAV-HP madár retrovírus maradványát találták meg, ez látható a második ábrán, a retrovírus három génjéből egy deléció nyomán a pol teljesen eltűnt és a gag és env gének egy-egy szakaszát is érintette a deléció.

kektojas02.jpg

Meglepő módon az Araucana csirkékben ugyanez a retrovírus beépülés található meg, ám nem ugyanezen a ponton, huszonhárom bázispárral távolabb helyezkedik el a géntől, mint a Dongxiang és a Lushi tyúkokban, úgyhogy ezek a tyúkok nem egy közös ősi oocyan gént hordoznak, hanem hanem két teljesen független retrovírus beépülés nyomán jöttek létre Kínában és Chilében. Ez szép példája annak, hogy bizony a hagyományos mezőgazdaság is felhasznál a jószág genomjába beépült idegen géneket, csak molekuláris adatok híján eddig senki sem tudta, mitől kék mondjuk a Dongxiang csirke tojása, így félni sem félt tőle senki sem, szabadon tenyészthető. Ellenben gondoljunk bele milyen vihart kavarna, ha mondjuk valaki közölné, hogy laboratóriumban állított elő egy retrovírus genomba építésével egy kék tojást tojó csirkét!

Wang Z, Qu L, Yao J, Yang X, Li G, et al. (2013) An EAV-HP Insertion in 5′ Flanking Region of SLCO1B3 Causes Blue Eggshell in the Chicken. PLoS Genet 9(1): e1003183. doi:10.1371/journal.pgen.1003183

7 thoughts on “A hagyományos növénytermesztés veszélyei 4. A természetes GM-csirkék

  1. fordulo_bogyo

    Ez nem GMO, mert ez a termeszetben magatol elfordult.
    A GMO egyetlen definicioja: az ember szandekosan, tudatosan celzottan allitja elo.

    Ha valaki csak piszkalja terv nelkul, es abbol jon ki valami, az OK.

    Reply
  2. Sexcomb

    @fordulo_bogyo:

    Azért gondolkodjunk el, mi történne, ha a Monsanto bejelentené, hogy egy retrovírust épített a csirke genomba és így kék tojást tojó tyúkokat állított elő, amiket minden hatásvizsgálat nélkül egyszerűen csak árulni kezdenek majd emberi fogyasztásra! A “környezetvédők” őrjöngve kérnének atomcsapást a cég telephelyére. De így, hogy véletlen jött létre, így semmi gond, az nyilván nem lehet veszélyes, ha retrovírusok csak úgy véletlenszerűen ide-oda beülnek a genomba.

    Reply
  3. Avatar

    Szerintem ez csak azt bizonyítja, hogy a globális háttérhatalomnak titokban már 100 éve is meg volt a technológiája a GMO-hoz, csak akkor még óvatosan a világ végén (Chilében és Kínában) tesztelték, hogyan lehet bevinni géneket, meg hogy mit szólnak az emberek a kék tojáshoz.
    :))))

    Reply
  4. Sexcomb

    @Avatar: Lehet, hogy a Bilderberger-csoport volt, szövetségben a szabadkőművesekkel, akik évszázadok óta küzdenek az illuminátusok ellen, de időnként odacsapnak Stirlicznek is.

    Reply
  5. fordulo_bogyo

    @Sexcomb: Pontosan errol van szo. Hogy az a baj, hogy a Mnsanto (vagy mas kutatolabor) fejleszti.

    Ha valaki talalna egy kukoricavaltozatot (vagy keresztezessel letrehozna egyet), ami oli a hernyokat, az ellen senkinek nem lenne kifogasa, meg akkor sem, ha a B.th. toxinnal beture azonos feherjet termelne.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.