Toll-evolúció

      13 hozzászólás Toll-evolúció című bejegyzéshez

xkcd-BAD_theory.pngA blog régi olvasói jól tudják, hogy többször is terítékre került a madár-dinó kapcsolat boncolgatása, elősorban a tollas dinoszaurusz leletek apropóján. Ilyenkor gyakran a mi remek primavis kollegánk írta le, hogy a mainstreammel szemben, ő miért a Birds Are Not Dinosaurs (BAND) álláspont híve (lásd itt vagy itt).

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a többség továbbra is a madarakat az egykor domináns Therapoda dinók ma is élő rokonainak tartja és ebben a kontextusban értelmező a különböző leleteket.

Az utóbbi napokban több cikk is foglalkozott a tollak evolúciójával, és ebben az értelmezésben, a tollas dinók toll-szerű képletei nem konvergens evolúció eredményei, hanem valóban a mai madártollak evolúciós előzményeinek tekinthetők.

A Science rövid összefoglaló cikke azt boncolgatja, hogy miként is jelentek meg a tollak, pontosabban milyen kültakaró-előzményeket feltételezhetünk kialakulásuknál.

Az biztosnak látszik, hogy egyes (a madarakhoz rokonságban közelebb álló) therapodák, mint a Mircoraptor, esetében valódi tollakat láthatunk a testfelszínen. Távolabbi rokon therapodák esetében viszont mindössze szálszerű, üreges képződményeket találtak csak eddig, igaz, van amikor egyetlen tőről több ilyen szál is ered.

Ezek alapján biztos nem lapos pikkelyekből alakultak ki a mai tollak, sokkal inkább a tollgerincre emlékeztető szálakhoz adódtak később “ágak” és jött létre a mai formájában a madártoll.

A közelmúltban azonban kiderült, hogy szál-szerű filamentumok néhány repülő dinó, illetve Triceratops fajok esetében is található. Kérdés tehát, hogy ezeknek azonos eredete van a Theropod filamentumokkal, vagy párhuzamosan alakultak ki. A kérdés azért merül fel, mert a theropodákhoz rokonságban a másik két csoportnál közelebb álló sauropodáknál nem írtak le hasonló képleteket. Márpedig, ha ez valóban így van, akkor vajon itt elvesződtek a filamentumok, vagy sosem volt nekik ilyesmi? (Az alábbi ábra – nagyobban itt – segíti a problémát jobban megérteni.)

feather_evo.jpg

Ami biztosnak tűnik, hogy a tollak feladata eredetileg nem a repülés lehetett, hanem a test szigetelése, illetve sok esetben a szexuális szelekció (gondoljunk a pávafarokra) jelenthette azt az erőt, aminek következtében a tollazat egyre bonyolultabbá változott (és gyakran a lábakon is bonyolult struktúrák jelentek meg). Hogy eztán az állatok egyszerű siklórepülésből váltottak aktív repülésre, vagy már a kezdetektől fogva próbáltak csapkodni, az a terület sokat vitatott témáinak egyike jelenleg.

És végül mindez, a nagyszerű Carl Zimmer elmesélésében:

(Az első kép, természetesen, zseniális xkcd alkotás.)


Clarke J (2013) Paleontology – Feathers before flight. Science 340:690-2.

13 thoughts on “Toll-evolúció

  1. hot-spot (törölt)

    A csirke lábain még látszanak a pikkelyszerű rücskök a bőrön,ha alaposabban megfigyeled.Szóval szerintem a pikkelyből lett az a bőrtípus,amiből aztán toll nőhetett,mivel a jégkorszakban máshogy nem éltek volna túl némely dinók.

    Reply
  2. wmiki

    jah…
    csak a címet néztem, azt hittem arról lesz szó, hogy az íróeszközök mind-mind véletlenül jöttek létre, bármiféle tervezés nélkül
    elvégre senki nem látott még toll-tervezőt, tehát a tervező nem létezik!!

    de már látom, hogy a szokásos, rajzokkal bizonyítjuk az evolúció elméletet a hívek számára index címlapos poszt ez is

    Reply
  3. wmiki

    ahh… és előzetes moderáció is van
    nehogymár holmi eretnek kételkedők szóhoz jussanak…

    elnézést, hogy radikális gondolataimmal megzavartam az áhítatot
    további jó imádságot!

    Reply
  4. kpityu2

    Laikusként az a kérdés merül fel bennem, hogy ha a tollas dínók nem a madarak ősei, hanem konvergens evolúció eredményei, akkor miért nincsenek tollas erszényesek, tollas emlősök, tollas hüllők?
    Az áramvonalasság és a szárnyprofil konvergens evolúciójára lehet példa talán pl. a cápák, delfinek, és a pingvinek hasonlósága, de van-e ilyen hasonlóság repülő állatok esetében?

    Reply
  5. kotyomfitty

    XKCD rulez 🙂
    Csak azert kattintottam a cikkre, hogy belinkeljem a raptorofob palcikaembermuvesz ur vonatkozo alkotasat, erre ott figyel gyarilag 🙂

    Reply
  6. dolphin

    @wmiki: Ugyan, már csak azért sem törölném ki, mert mi van ha valaki tényleg troll-evolúciót szeretne nézni. Így legalább annak is tudunk valamit mutatni. Kezdetleges forma ugyan, de valahonnan el kell indulni.

    Reply
  7. Tom Benko

    @wmiki: “ahh… és előzetes moderáció is van
    nehogymár holmi eretnek kételkedők szóhoz jussanak…”
    Na ja, mint Tasiéknál. Csak itt, látod, már meg is jelentél, én meg ott még nem. Már hat éve…

    Reply
  8. hot-spot (törölt)

    @kpityu2: A tollad dinók a madarak ősei.
    Hogy értsd,a fejlődés valahogy így nézett ki;
    -szervetlen dolgok
    -szerves lények
    -magasabb szerveződésű lények
    -halak
    -hüllők
    -madarak-emlősök
    Valahogy így.

    Reply
  9. Névtelen

    @wmiki: Te olyan szánalmasan buta vagy, hogy nem tudsz zavarni semmit.

    Jókat röhögünk rajtad és a butaságaidon.

    Egyébként nem a rajzok bizonyítják az evolúciót, a rajzok csak szemléltető eszközök.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.