Kopasznyakú barátaink

Az erdélyi kopasznyakú tyúk ugyan kétségtelenül nem a legmegnyerőbb külsejű tenyészállatok közé tartozik, ugyanakkor haszna kétségbevonhatatlan. Paradox módon jobban bírja a hideget, mint csupatoll rokonai, ráadásul nagyobb és jobb tojástermelő is.

Persze nem árulok zsákbamacskát, ha elismerem, egy fejlődésbiológus számára a fenotipikus névadó bélyeg legalább annyira érdekes (sőt), mint az említett többi tulajdonság.

Miért kopasz tehát a tyúkfajta nyaka? Első közelítésben a toll-tüszők hiánya okozza mindezt. Mint azt az alábbi ábrán is látni lehet, a megfelelő festést (pl. β-catenin expressziót megjelenítve) alkalmazva, már a fejlődő embrióban is hiányoznak a tüszők. Így a kérdésünk máris így szól, ennek vajon mi lehet a biológiai magyarázata. A válaszhoz hosszas géntérképezés jelentette az első lépést.

.Ennek eredményeként sikerült a gyanúba keverhető genomi régiót egész jól leszűkíteni, olyannyira, hogy mindössze öt darab gén jöhetett számba felelősként a jelleg kialakításáért.

Érdekes módon, miután megszekvenálták őket, kiderült, hogy egyikük kódoló-szekvenciája sem tartalmaz mutációt, vagyis nem a klasszikus “nem működik a fehérje” esettel állunk szemben, hanem minden jel szerint egy sokkal “elegánsabb” szabályozó mutációval.

Az említett öt jelölt kifejeződését megvizsgálva, kiderült, hogy az egyik, konkrétan a BMP12 expressziója igencsak megnőtt a kopasznyakú embriók nyaki területén.

Mivel a többi négy gén kifehjeződése nem, vagy csak alig változott, értelemszerűen ez lett a legjobb vizsgálandó jelölt. Mivel ma már elég széleskörű lehetőségeink vannak a BMP jelátviteli útvonal befolyásolására, nem okozott gondot letesztelni, hogy mi lesz, ha mesterségesen felpörgetjük normál csirkékben vagy épp meggátoljuk kopasznyakú embriókban.

Plusz BMP12 hatására nem kopasznyakú tyúkokban is leáll a tolltüszők kialakulása a nyakban. Érdekes módon azonban, a jelleg csak ott jelentkezik, még akkor is , ha közben a testet fedő bőrt is ugyanilyen kezelésnek tesszük ki. A párhuzamos kísérlet is működik: DM és SB rövidítésű (valódi név nem lényeges) BMP-gátló reagneseket alkalmazva szőrtüsző indukció figyelhető meg a kopasznyakú embriók nyaki területén.

Mi következik mindebből? Leginkább az, hogy a nyak különösen érzékeny a BMP koncentrációra. A cikk hosszú része taglalja ennek a molekuláris okát, ebbe most nem mennék bele, de maradjunk annyiban, hogy a lényeg az, a nyakban erősebb a retinolsav-jelátvitel, mint a testben, és ez a BMP molekulák hatását katalizálja.

Egyébként érdekes módon embrionális korban a vad típusú csirkék nyakában kevesebb tüsző van (pont az “érzékenység” miatt), mint a testen, de felnőtt korra a különbség eltűnik, és a toll viszonylag egyenletesen borítja az egész állatot. Az ok nem új tüszők megjelenésére, vagy meglevől elsorvadására vezethető vissza, hanem inkább arra, hogy a test jobban nő, mint a nyak, így a bőrnek is jobban kell feszülnie a lefedéséhez, ami azzal jár, hogy az embrionálisan sűrűn levő testi tolltüszők eltávolodnak egymástól.

Igazán érdekes kérdés, persze, hogy mindennek van-e valami köze a kopasznyakú fajta jobb tojáshozamához, vagy hőtűrőképességéhez. Mivel a mutáció konkrétan egy inszerció a genomi szekvenciában, nem zárható ki, hogy a BMP12 embrionális expressziója mellett más gének felnőttkori kifejeződését is befolyásolja. Hogy valóban így van-e, azt majd később tudjuk csak megmondani.


Mou C, Pitel F, Gourichon D, Vignoles F, Tzika A, et al. (2011) Cryptic Patterning of Avian Skin Confers a Developmental Facility for Loss of Neck Feathering. PLoS Biol 9(3): e1001028. doi:10.1371/journal.pbio.1001028

3 thoughts on “Kopasznyakú barátaink

  1. Ismeretlen_10065

    Próbálom megérteni a kérdést, de nem megy. Én vajon miért dolgozom egy Gangeszban őshonos halon? A mexikói vaklazacot vajon miért amerikai és japán kutatók tanulmányozták a legtöbbet? Az afrikai karmosbékát, aka Xenopust, miért nem csak Afrikában tanulmányozzák? Szerintem mert, ha egy biológiai kérdés érdekes, akkor választ akarsz találni rá, azért. És az igazán érdekes kérdések nem röghöz kötöttek.

    Reply
  2. Pierre

    Szerintem arra céloz, hogy a választásuk a többi kopasznyakú tyúk helyett miért éppen az erdélyit választották.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.