Hogyan “klónozunk” “mamutot”

church_elephant.jpg

Nem romlott el a billentyűzetem, nem véletlen a sok idézőjel, hanem csak azt próbálom jelölni, hogy nem a szó klasszikus értelmében vett “klónozásról” lesz itt szó, s így a folyamat végén nem is igazi mamutot lelünk majd.

Az egész téma azért került most elő, mert pár hete került fel az Inquiring Minds podcastjei közé egy interjú George Church-csel, a Mikulás kinézetű, néha kicsit őrült tudós attitűdű harvardi professzorral, ahol sok egyéb dolog mellett hosszan szó esik Church egyik legújabb kedvenc vesszőparipájáról, a kihalt élőlények “felélesztéséről”, a deextinkcióról is.

És ellentétben a közel két évvel ezelőtti nagy vihart kavart Spiegel interjúval, amikor Church kicsit szabadjára engedve a fantáziáját meglebegtette (racionális célokat meg sem jelölve) a neandervölgyiek potenciális klónozását, ezúttal kifezetten összeszedetten érvelt nem csak amellett, hogy miért lenne kívánatos a mamut-szerű nagytestű és hidegtűrő vastagbőrű élőlények visszahozása, de egy kifejezetten racionálisnak tűnő kutatási tervet is felvázol, ami -mint az a beszélgetésből kiderül – tulajdonképpen már megvalósítás alatt van.

Ha objektíven nézzük, tulajdonképpen két módon képzelhető el a mamutok újraélesztése: a hagyományos klónozás révén (ahogy annak idején Dolly-t, a birkát is létrehozták), azaz egy mamut-tetemből elképesztően ép sejtmagot nyernek ki és azt egy ázsiai elefánt sejtmagtól megfosztott petesejtjébe ültetik. A másik pedig, hogy egy ázsiai elefánt genomját “szerkesztik” át annyira, hogy az új faj legyen az eredmény.

Első olvasatra az előbbi tűnhet egyszerűbbnek, de mint korábban utaltunk rá, nem ennyire banális a dolog. Eleve, hogy a műveletet elkezdjük, annyira ép DNS-re lenne szükségünk, ami gyakorlatilag nem létezik az eddig beazonosított fosszíliákban, ráadásul – a klónozási technológia alacsony sikerességéből kiindulva –  sok száz próbálkozáson kellene keresztül menni, hogy esetleg egy kis mamutbébi megszülethessen. A sok száz próbálkozás egy elefánt esetében pedig finoman szólva sem praktikus.

mammoth_cloning.png

A másik lehetőség, hogy egy ázsiaielefánt-genomot alakítunk át a modern genom-szerkesztési technológiákkal, hogy minél jobban hasonlítson egy mamutgenomra. Azért pont ázsiai elefántot, mert ez a faj a mamutok ma élő legközelebbi rokona, olyannyira, hogy a mamut és ázsiai elefánt közti genetikai távolság egyes felmérések szerint nem több, mint az afrikai szavannai és erdei elefántpopulációk közti távolság, és ennek megfelelően nagyobb a valószínűsége, hogy a genom-szerkesztés eredménye egy életképes embriót adna.

A nagy kérdés persze, hogy milyen genetikai változásokat akarunk eszközölni az ázsiai elefánt genomjában? Teljesen “mamutizálni” a genomot nem lenne se praktikus (technológiailag milliónyi mutációt bevinni, szinte kivitelezhetetlen), se célszerű. Utóbbi azért nem, mert a sok-sok eltérés közül, amit a mamut és elefánt genomok közt fellelhetünk, nagyon sok az egyszerű polimorfizmus, aminek igazából nincs funkciója. Célszerű lenne olyan tulajdonságokra szűkíteni (első körben mindenképpen) a listát, amelyekről tudjuk, hogy fontosak lehetnek ahhoz, hogy egy mamutszerű élőlény a sztyeppén életbenmaradhasson, s ha ez megvan megvizsgálni, hogy azon gének, melyek ezeknek a tulajdonságoknak a kialakításában fontos szerepe van, miként különböznek a kihalt és ma is élő vastagbőrűek között.

Persze az is nagy kérdés, hogy valódi klónozás hiányában hogyan vizsgálható meg mindez és ez az a pont, ahol a Church-interjú igazán izgalmassá válik. Church ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy már létrehoztak elefántsejtekből laboratóriumban fenntartható sejtvonalakat, és ezekbe 15 különböző mutációt be is vittek. A tervük az, hogy ezeket a sejtvonalakat ráveszik, hogy a megfelelő szövettípust hozzák létre, és azoknak a sejteknek a viselkedését figyelnék meg. Ez ésszerű és költséghatékony megoldásnak tűnik, és bizonyos esetekben szinte biztos, hogy könnyen megfogható eredményhez vezethet.

Az egyik ilyen példa (ha várakozásaim nem csalnak meg), az a hemoglobin (Hb) esete lesz. Ez a molekula a vörösvértestekben található és az oxigén szállításáért felel. De nagyon más lenne a működési optimuma, mondjuk Dél-Ázsiában (ahol az elefántok élnek) és mondjuk Szibériában, mégpedig azért, mert alacsonyabb hőmérsékleten sokkal kevésbé szereti leadni az oxigént. Ennek megfelelően a mamutok hemoglobinja, pusztán logika alapján, is különbözhetett a ma élő elefántokétól – s ezt a genetikai vizsgálatok alá is támasztják.

hb-mammoth.jpgA molekuláris törzsfák szerint ugyanis a mamutokhoz vezető evolúciós úton olyan mutációk jelentek meg az egyik hemoglobin molekulát kódoló HBB/HBD génben, amelyek jelentősen megkönnyítik az alacsony hőmérsékleten az oxigén leadását. Amikor pár éve az elefánt és mamut Hb molekulákat in vitro rendszerekben (vagyis sejten kívül, egy csőben) hasonlították össze, akkor pont ezt is kapták. Ennek megfelelően azt várnánk, hogy ezeket a változásokat beillesztve az ázsiai elefánt genomjába, és a sejtkultúra sejtjeit rávéve arra, hogy vörösvértestekké differenciálódjanak, az így kapott sejtek alacsonyabb hőmérsékleten is képesek kell legyenek az oxigén hatékony leadására.

További jellegzetes tulajdonságok szintén a nagytestű növényevők hideghez való adaptációját segíthetik, ilyenek lennének a bőralatti zsírréteg felhalmozása, a faggyúmirigyek működése, vagy – evidens módon – a szőrzet sűrűsége és vastagsága. 

Ha jól megfigyeljük, egy ázsiai elefánt sem teljesen szőrtelen, de természetesen a szőrzet ebben az esetben kb. úgy viszonyul a mamut bundájához, mint az emberi mellkasszőrzet egy csimpánz prémjéhez: a szőrszálak nem csak ritkábbak, de vékonyabbak és rövidebbek. Viszont a szőrtüsző felépítésében nem egyetlen sejttípus vesz részt, így az egyszerű sejtdifferenciálási módszer, ami a vörösvértesteknél működne, itt nem vethető be, hiszen sokkal komplexebb struktúrákat kell létrehozni laboratóriumi körülmények között.

hair_follicle_dish.jpgItt jön be a képbe az idén tragikus körülmények között elhunyt Josiki Szaszaj által kifejlesztett ún. “organoid” technológia, melynek a lényege rövide az lenne, hogy ha egy különleges gélben növesztjük és differenciáltatjuk a sejteket, akkor nagyon komplex háromdimenziós struktúrék is létrejöhetnek. Számos szövetrendszerre adaptálták már az organoidokat, így idegrendszer mellett bél- és tüdő-jellegű organoidokat is létrehoztak “lombikban” és bizony, szőrtüszőket is.

Ezt a technológiát kellene tehát alkalmazni, olyan elefánt-sejtvonalak esetében, ahol a szőrfejlődésben fontos gének mutációit visszük be.

Ha pedig ezekkel az “in vitro” módszerekkel sikerül olyan mutációkat meghatározni, amelyek az emlegetett tulajdonságok kialakítását valóban elősegíthetük, akkor ezek egy bizonyos kombinációját kell majd egyetlen sejtvonalba bevinni. A következő lépés az lesz, hogy a genom-szerkesztett sejteket rávegyék, úgy működjenek, mint egy megtermékenyített petesejt. Ez egerekben ma már szinte rutinfeladatnak számít, de persze hogy mindezt mennyire lehet majd elefántokra adaptálni, az egy nagy kérdés… Bonyolult lesz a dolog, de talán közel sem annyira lehetetlen, mint a mezei klónozás.

S hogy mi az a racionális cél, ami miatt az egészbe érdemes belevágni? Itt Church más kutatók munkájára hivatkozik, akik vehemensen érvelnek amellett, hogy az északi sztyeppék mamutokkal való benépesítése egy nagyon racionális lépés lenne, ha azt akarjuk, hogy ezeken a vidékeken a talajban fagyott formában levő szervesanyag ne bomoljon tovább és kerüljön szén-dioxid formájában a légkörbe. Az elmélet szerint ugyanis a mamutok által dominált biomok (“mamut-sztyeppék”) esetében az intenzív legelés miatt vékonyabb vegetáció alakulna ki, ami a földfelszín közelében akár tíz fokkal hűvösebb hőmérsékletet eredményezne. Ez pedig bőven elegendő lenne arra, hogy a felszín alatt található permafrost réteg fagyott maradjon és a benne levő szén ne kerülhessen a légkörbe. 

Ha elfogadjuk ezt az ökológiai érvelést, ha nem, az interjú alapján egy biztos: Church eltökéltnek tűnik abban, hogy szőrös és hidegtűrő elefántokat hozzon létre, s ha csak ennek nincs valami, előre nem látott biológiai akadálya, csak idő kérdése, hogy sikerüljön neki. S hogy majd ezeket az állatokat mamutoknak fogjuk-e tekinteni vagy nevezni, az meg maradjon egyelőre a jövő kédése.  

A deextinkciós rész az alább beszúrt podcastben valahol 26:47 körül kezdődik (a másik téma is nagyon érdekes, de az egyértelműen egy külön posztot érdemel majd egyszer). A Church-elefánt duó képe a BusinessInsider cikkéből származik.

 


Campbell KL, Roberts JE, Watson LN, Stetefeld J, Sloan AM, et al. (2010) Substitutions in woolly mammoth hemoglobin confer biochemical properties adaptive for cold tolerance. Nat Genet 42(6): 536-40.
Lindner G, Horland R, Wagner I, Ataç B, Lauster R (2011) De novo formation and ultra-structural characterization of a fiber-producing human hair follicle equivalent in vitro. J Biotechnol 152(3): 108-12.

26 thoughts on “Hogyan “klónozunk” “mamutot”

 1. uzrksghfskbuzs (törölt)

  Durva, hogy pár éve a filmekben/videojátékokban szereplő génmódosított majmok és egyék állatfajták témáján csak nevettem, erre tessék, a nem is olyan távoli jövőben ebből valószínűleg valóság lesz.

  Jó cikk volt, köszi.

  Reply
 2. lyken

  ” az északi sztyeppék mamutokkal való benépesítése egy nagyon racionális lépés lenne, ha azt akarjuk, hogy ezeken a vidékeken a talajban fagyott formában levő szervesanyag ne bomoljon tovább és kerüljön szén-dioxid formájában a légkörbe.”
  Technológiailag bámulatos. De miből gondolják, hogy a sztyeppelakók nem fogják levadászni őket? Majd szépen megkérik őket rá? Vagy hogyan?

  Reply
 3. Névtelen

  tenyleg jo volt, bar a biologiahoz nemigazan ertek, de a cikk alapjan egyre jobbak a kilatasok, hogy kezunkbe vegyuk a sorsunk.

  Reply
 4. Vidéki László

  TOPIC OFF

  “egy interjú George Church-el,”
  ez az -al, -el forma már úgy terjed a neten, mint a pestis. Nincs ilyen főnévrag a magyarban! Csak olyan, hogy -val, -vel, ami hasonul! Jelen esetben -csel. Tehát Churchcsel esetleg Church-csel.
  Úgy mint pöcs, pöccsel. 🙂

  TOPIC ON

  Reply
 5. protézisesh

  A cikk tenyleg osszeszedett, de eddig egyetlen oelda sincs a vilagban, amikor az istent jatszo ember beavatkozasa a helyi bioszferaba jol sult volna el. Mindig invazio, problema lett belole. Akar a kinai verebek kiirtasara, akar a nyulak ausztraliai elszaporitasara, akar a magyar busara gondolok, gáz lett belole. En nem piszkalnam a tajgat….

  Reply
 6. Göntér László

  Klónozás, genetikai módosítás! Azt hiszem, hogy ezek a jövő technológiái, de én úgy vélem, hogy a távoli jövőé. A klónozással kapcsolatban nem látom, hogy a klónozott “teremtmények” miként szaporodnának, mert a dolly utódaival sem találkozunk. Lehet, hogy végül előállítják az egy szem “mamutot”, de az, hogy mamut csordák legelésszék le a szibériai füveket, számomra ugyancsak futurisztikus képnek tűnik. Ismereteim szerint, a genetikailag módosított szervezeteknek , a szaporodási képességével van a gond, hiszen nem véletlenül kell minden évben GMO-s vetőmagot vetni és nem elég a tavalyi termésből kiválogatni az idei vetőmagot.

  Reply
 7. érwmiki

  mókás, ahogy a tudomány szent nevében “racionalizmus”ról prédikálnak.

  amikor minden gondolkodó ember tisztában van vele, hogy:
  Tudomány = folyamatos tévedések sorozata

  Reply
 8. Kerengődervis

  @protézisesh: Ez bizony elég nagy gond, de nem a bioszférakutatók, meg génmódosítók tehetnek róla, hanem azok a seggfejek, akiket valójában csak a saját zsebük érdekel és döntő befolyásuk van.

  Reply
 9. Névtelen

  @wmiki: De a gondolkodó emberek azt is tudják, hogy a vallás pedig folyamatos hazugságok sorozata. És a gondolkodó emberek még azt is tudják, hogy a tévedésekből még jó dolog is kisülhet, ellenben a hazugságoktól minden csak rosszabb lesz.

  Téged csak az zavar, hogy a tudomány a vallásod minden állítását cáfolta már, fordítva viszont ilyesmi nem történt.

  Pl. ahhoz sem vallás, hanem tudomány kell, hogy oszthasd az észt a neten.

  Nekünk is és neked is jót tenne, ha olyan helyre költöznél, ahol nincs nyoma a tudománynak.

  Reply
 10. a Vakond

  @Göntér László:
  “hiszen nem véletlenül kell minden évben GMO-s vetőmagot vetni és nem elég a tavalyi termésből kiválogatni az idei vetőmagot.”

  sajnos lövésed sincs a témáról, itt pl a hibridvetőmagot kevered a GMO-val 🙂
  azaz a GMO-s kukoricának is ugyanúgy életképes a vetőmagja, mint a hagyományosnak, de a kukoricában évtizedek óta hibridvetőmagokat használnak, ami azt jelenti, hogy minden évben elő kell állítani újra, vagy a minősége leromlik, es mindig visszavetve második harmadik évben már jóval kevesebbet terem. de attól még terem 🙂

  Reply
 11. Kerengődervis

  @Ylim: Bizonyára úgy gondolod, hogy megcsontosodott dogmákra épülnek a vallások. A hazugság az tudatos félrevezetés. Ezzel a vallásos ember hite miatt nem vádolható. Viszont meggondolandó érwmiki számára, van e értelme itt megnyilvánúlni.

  Reply
 12. Szűtté mamá? Szűjjé!

  Szerintem ragasszunk egy elefántra jakszőrt, meg két nagyobb agyarmásolatot. Úgysem tapizna senki egy ekkora állatot, 5 méterről meg így is megteszi. 🙂

  Reply
 13. aszterixagall

  @ post

  Azt nem értem teljes mértékben, hogy miért kell hemoglobinoknak annyira különbözniük. Világos, hogy kint hideg van, de mamutban kb olyan a hőmérséklet, mint az elefántban. Vagy van lényeges különbség?

  Reply
 14. protézisesh

  @Kerengődervis: olcso mentség ez minden kutato szamara. Az atombomba, a szornyu vegyi- es biologiai fegyverek kifejlesztoit is ezzel mentegetik: ok csak kifejlesztették, nnem ok tehetnek rola, hogy rosszra/rosszul hasznaltak fel…

  Igenis a tudosok/kutatok felelossege, hogy buta politikusok/penzemberek kezebe adnak olyan eszkozoket, amiknek hatasat, kovetkezmenyeit SENKI nem tudja felmérni!

  Reply
 15. Kerengődervis

  @protézisesh: Mentegetem én is azokat, akik tényleg csak keresik az emberiség boldogulását. A többiek, mert vannak ilyenek is tesznek a fejünkre, de ma ezekről inkább ne beszéljünk. Nem hiszem, hogy ebben a csoportban akad ilyen genetikus.

  Reply
 16. dolphin

  @aszterixagall: A perifériás keringésben lehet ennek szerepe, mert különösen a felszíni erekben valószínűleg nem fix ~37 fokos hőmérséklet lesz, hanem a külső és belső hőmérséklet valami kombinációja. Szerintem.

  Reply
 17. aszterixagall

  @dolphin:

  Köszönöm. Értem, amit írsz, de nem gondoltam volna, hogy pont egy ekkora állat (kicsi felület/térfogat arány) esetben van ennek jelentősége. Ha az oxigén felvételről lenne szó, az világos lenne, mert könnyen elképzelhető, hogy a tüdőben igenis van jelentős hőmérséklet különbség.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.