Bad Science

      10 hozzászólás Bad Science című bejegyzéshez

A “Bad Science” nagy valószínűséggel az elmúlt évek egyik legjobb könyve mindazok számára, akiknek elege van abból, hogy lassan már a csapból is az “ezós gondolkodásmód” folyik, és látszólag komoly emberek is marokszámra tömik magukba és családjukba a multivitamin tablettákat, ill. halolajkapszulákat. A könyv szerzője, Ben Goldacre, foglalkozására nézve orvos, szombatonként pedig a The Guardian kolumnistája. Azonos című, szombatonként jelentkező rovata menetrendszerű pontosággal szedi le a keresztvizet a védőoltásokkal ijesztgető kóklerekről, a sületlen “milyenazideálisfagyi” típusú egyenleteket tudományrovatban leközlő újságokról, a homeopatákról, táplálkozási gurukról – mindazokról, akiknek tevékenysége tudományosnak nem nevezhető, mégis előszeretettel bújnak a tudományosság álcája mögé.

A könyv eredeti kiadása is ezeket a problémákat vette végig, igencsak olvasmányos stílusban. Egy kivétellel: Goldacre blogjában gyakran ír az ún. AIDS-tagadókról, azokról akik szerint nem a HIV vírus okozza a megbetegedést, és az antiretrovirális szerek valójában csak a gonosz gyógyszeripar pénzszerző machinációinak tekinthetők, hatásuk pedig amúgy sincs, csak mellékhatásuk. Az első kiadásból hiányzik az erre vonatkozó fejezet, mint a napokban kiderült azon okból, hogy tavaly még perben állt az AIDS-tagadók egyik emblematikus alakjával, Matthias Rath-al. Mára azonban a per véget ért, pont időben, hogy az extra fejezet bekerülhessen a második kiadásba; aki pedig az elsőt már megvette, az letöltheti a plusz oldalakat. (Akinek pedig még nem volt szerencséje a könyvhöz, ízelítőt kaphat belőle.) 

Rath munkásságában nemcsak az a szürreálisan borzasztó, hogy emberek millióinak az életét teszi tönkre (Nádori Gergő részletesen is ír a fejezetről), hanem az is, hogy sok más szélhámostól eltérően neki valóban van tudományos végzettsége, így tisztában kell legyen azzal, hogy mit csinál. Szomorú módon az AIDS-bagatelizáló klubba még más fajsúlyos kutatók is bekerültek, pl. Peter Duesberg, akinek az egyik legjobb “tanítványa”, Christine Maggiore pár hete halt meg AIDS-ben. Három évvel élte túl hároméves kislányát, akit szintén ez a kór vitt el…

10 thoughts on “Bad Science

  1. Ismeretlen_51269

    Jó lenne, ha lefordíthatnám, csak nem vagyok benne a könyvkiadói pikszisben : ) Jó a stílusa, az információtartalma, ánblokk tetszik.

    Reply
  2. kóder

    A bejegyzés tetszik, kár hogy nem vagyok angolban mgfelelő szinten, ésrdekelne a könyv.
    Egyvalamiről viszont valamikor lemaradhattam…

    “látszólag komoly emberek is marokszámra tömik magukba és családjukba a multivitamin tablettákat, ill. halolajkapszulákat”

    Nem egészen értem, hogy a vitamin meg a speckó zsírsav fogyasztása hol zárja ki a komolyságot. Ha jól sejtem, az a szöveg mondanivalója, hogy ezek a dolgok olyan ezós cuccok, semmi valós hatásuk nincs, ami nekem nem tűnik reálisnak, bár a halolaj hatásaiban tényleg nem vagyok biztos. Vagy a marokszámon van a hangsúly?

    Reply
  3. Ismeretlen_10065

    A halolaj-kapszulaknak _semmilyen_ bizonyitott hatasa nincs; a vitaminoknal pedig nem a kis meretu, esszeru adagokkal van a baj, hanem a dr. Lenkei fele megadozisokkal, amelyekrol kifejezetten tudjuk, hogy karosak. (Bocs a tavirati stilusert, de most nincs tobbre idom).

    Reply
  4. AL_

    Szerintem is jó lenne ez a könyv magyarul, nagyon kéne valami oda az első tízbe a könyvesboltokban a Szendi és hasonló könyvek mellé. (az amazon.co.uk-n eddig akárhányszor néztem benne volt az első harmincban).

    És nem csak azért, mert az utolsó(?) fejezet az MMR oltás témáról szól, rövidítve fenn is van blogján:
    http://www.badscience.net/2008/08/the-medias-mmr-hoax/

    Köszi a pluszfejezetet, az én példányomban még nincs benne.

    Reply
  5. kóder

    pfff.. a halolaj cuccból még én is ettem pedig nagyon nem vagyok ezós.. fene beléjük hogy így átcseszik az embert..

    Reply
  6. Miki

    “A halolaj-kapszulaknak _semmilyen_ bizonyitott hatasa nincs”
    Ebben biztos vagy? Az Omega 3 index nem pont az ellenkezőjét állítja? Az O3 esseznciális zsírsav, amire szükségünk van. NEm azt akartad inkább írni, hogy jobb táplálékkal bevinni?

    Reply
  7. Ismeretlen_20867

    dolphin: szerintem két különböző hatásról beszéltek.

    Te az intelligencia-növelésről, Miki pedig a zsírsav-arány eltolásáról.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.