Bőrszínek – 2.

Az elmúlt év legvisszatérőbb témája az állati szőrszínezet, vagyis pigmentáció evolúciója volt, így talán stílszerű, hogy az év utolsó postjának tervezett, de persze az új évbe átcsúszó beírás is ezzel a témával foglalkozzon.

Mondjuk a pigmentációs posztok közt talán meglepő módon ez alkalommal egy nem-emlős gerincesről lesz szó. Ugyanakkor a rendszeresebb olvasók számára nem lesz meglepő utóbbi kiléte, hiszen az evodevo kutatások egyik új sztárjáról lesz szó, a tüskéspikóról. Az új eredményt ugyanaz a David Kingsley (illetve csoportja) követte el, aki korábban a pikók tengeri és édesvízi változatai közt megjelenő csontozatbeli különbségek molekuláris okait kutatta.

Ezúttal is az említett két populációhoz nyúltak vissza, de ez alkalommal nem a hasúszók jelenlétére és csontlemezek számára koncentráltak, hanem a halak színére. Ugyanis felfigyeltek arra, hogy az édesvízi tüskéspikók lényegesen világosabbak, mint tengeri társaik. Ráadásul ez nemcsak egy helyen figyelhető meg, hanem számos, földrajzilag egymástól távol levő tóban, valószínűvé téve, hogy a halak “kivilágosodása” többször, párhuzamosan végbement.

A két populáció keresztezése, illetve az így kialakuló utódok molekuláris térképezése (részleteket lásd az előző tüskéspikós posztban) után a gyanú a pikók 19. kromoszómájának egy jól behatározható régiójára esett, oda ahol a Kit Ligand (Kitlg) nevű gén található, amely a KIT nevű receptorhoz kötődni képes fehérjét kódolja. A KIT receptor maga már ismerős lehet a pigmentáció-ínyencek (valaki súgja meg, hogy az angol “aficiando”-t lehet-e magyarítani? ;-)), hiszen a közelmúltban ennek a génjét hozták kapcsolatba a fehér lovak színtelenségével is, így a Kitlg kézenfekvő jelöltnek tűnt.

Kicsit figyelmesebb kutakodás aztán kiderítette, hogy feltehetőleg valóban a Kitlg mutációja okozza a világos színt az édesvízi pikókban, de nem egy ún. “strukturális” mutációról van szó (vagyis nem a gén kódolta fehérje szekvenciája változott úgy meg, hogy a ligand működésképtelen lett), hanem a gén szabályozásában bekövetkezett változásról: a Kitlg számos olyan testrégióban nem íródik át a világos halakban, ahol egyébként tengeri társaikban átíródna.

Mint pár sorral feljebb már említettem, egymástól távoli, így nem rokon édesvízi populációk egyaránt világosak, kézenfekvőnek tűnt, hogy a párhuzamos evolúció egy klasszikus példájával állunk szemben, ahol nagyon hasonló tulajdonságok alakulnak ki egymástól függetlenül – esetenként nagyon hasonló módon. A pikó pigmentáció esetében a különböző tavi populációk szinte megegyező Kitlg változást mutatnak, ami gyanússá tette, hogy a mutáció már az eredeti, tengeri populációban is jelen volt, s később megfelelő környezetekben elterjedt a halak között. Néhány tucat tengeri hal górcső alá vétele kiderítette, hogy valóban ez a helyzet: pár százalékos gyakorisággal a Kitlg szabályozó mutációja jelen van sötét populációkban is. Hogy pontosan mi volt az az előny, ami miatt aztán a mutáció előnyössé vált a tavakban, arról egyelőre csak találgathatunk.

A KitKitlg páros a pigmentsejtek túlélését és méretét szabályozzák, így szerepük logikus a pigmentáció alakításában, de vannak más funkcióik is pl. a vérképzésben, szaporodóképességben vagy éppen a térbeli tájékozódás kialakításában. Ez utóbbi azért érdekes, mert az édesvízi tüskéspikókban miközben a bőrben és kopoltyúban csökkent a Kitlg koncentrációja, az agyban növekedett. Tehát elképzelhető, hogy a tavi környezetben előnyösebb a világosabb szín és ennek kialakulását kísérte a gén átíródásának megnövekedése az agyban. de az sem kizárt, hogy a tavak aljzata igényelt másfajta tájékozódást, mint a tengerek nyílt vize, és ez vezetett a Kitlg agybeli szabályozásának megváltozásához, ami mellett másodlagos a színbeli különbségek kialakulása. Hogy mi a pontos helyze, azt majd további kutatások deríthetik ki.

Ami miatt a Kitlg története különösen izgalmassá válik, az az, hogy számos európai és ázsiai populációban ez a gén azok között található, amelyek komoly szelekción mentek keresztül az utóbbi pár tízezer évben. Mint az mindenki számára triviális, az említett földrajzi területeken élő emberekre egyaránt a világosabb bőrszín a jellemző: mivel a kisebb UV sugárzás miatt nem kell annyira védjék a bőrüket sötét pigmenttel és inkább a D-vitamin szintézisükre tudnak koncentrálni, amihez történetesen nem árt a napfény. (A hasonlóság mellett talán egy különbséget is hangsúlyoznék: a pikókkal ellentétben, az ősi emberi populációkban valószínűleg nem volt jelen a mutáns allél, az magától alakult ki később.)

Az emberi bőrszínt természetesen nem egy, hanem számos gén együttes hatása alakítja ki. Azonban a Kitlg történetesen nem az első olyan gén lenne, amelynek szerepét egy hal segítségével tisztázták; erre a címre egy ioncsatorna, az slc24a5 pályázhat. Persze a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az emlős bundák színét gyakorta alakító MC1R, melanocortin receptor és vele egy jelátviteli útvonalban levő fehérjék szintén szerepet kapnak az emberi bőr- ill. szőrzet színek különböző árnyalatainak kialakításában: a napokban jelent meg például egy olyan tanulmány is, amely az izlandiak és hollandok körében megfigyehető haj-, szem- és bőrszín variáció tetemes részének okát a Kitlg ill. egy másik slc ioncsatorna mellett, az Mc1r-ben és molekuláris partnereiben lelte.


Miller CT, Beleza S, Pollen AA, Schluter D, Kittles RA, Shriver MD, Kingsley DM (2007) cis-Regulatory Changes in Kit Ligand Expression and Parallel Evolution of Pigmentation in Sticklebacks and Humans. Cell 131: 1179-1189.
Sulem P, Gudbjartsson DF, Stacey SN, Helgason A, Rafnar T, et al. (2007) Genetic determinants of hair, eye and skin pigmentation in Europeans. Nat. Genet. 39(12): 1443-1452.

5 thoughts on “Bőrszínek – 2.

  1. Ateesh

    Szia! Gondolom, az “aficionado” szóra gondoltál. Ez egy, a spanyolból változtatás nélkül átvett szó az angolban (a szomszédság miatt nagyon sok ilyen van). Néha ff-fel írják, de ez már az angol rokon szó, a affection/affectionate visszahatása.

    Az “aficionar” főnévi igenévből képzett befejezett melléknév igenév. “a person who likes, knows about, and appreciates a usually fervently pursued interest or activity : devotee

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    Hamut szorok a fejemre, valoban nem angol szo. 🙂 A jelentese az megvan, de mint irtad, pl. az inyenc (ami talan a legkozelebb all hozza) nem mindig illik ua. a szovegkornyezetbe.

    Reply
  3. Mackósajt

    “(A hasonlóság mellett talán egy különbséget is hangsúlyoznék: a pikókkal ellentétben, az ősi emberi populációkban valószínűleg nem volt jelen a mutáns allél, az magától alakult ki később.)”

    Biztos vagy ebben? Mintha olvastam volna valahol, hogy egyes afrikai népeknél jelen lévő foltos bőrfehérséget összefüggésbe hozták az európaiak bőrszinével.

    Más: nem tudod véletlenül mennyire jelentős a különbség a D-vitamin termelés hatékonyságában bőrszín szerint? Az európa árnyékosabb felén megtelepedett afrikai bevándorlók gyerekeinek voltak ebből gondjaik? (Persze nehéz ügy, mert ha lettek is volna, a doktorbácsi felírta a vitamint…)

    Egyáltalán mennyire kell behatolnia a bőrbe a napfénynek a D-vitamin képződéshez? Hol zajlik pontosan ez a folyamat? Azért kérdezem, mert szöget ütött a fejembe: egyáltalán nem biztos, hogy valódi adaptációs előnyt jelent a világosabb bőr a vitaminképződés frontján, ha a fekete bőr is elég hozzá.

    Bocs, hogy méltatlanul hanyagolom a tüskés pikókat. 🙂

    Aficionado: én műértőnek fordítanám, de tény, hogy ez sem adja igazán vissza.
    “a person who is very knowledgeable and enthusiastic about a particular activity or subject.” (Az Oxford English szerint.)

    Reply
  4. Ismeretlen_10065

    A most elerheto SNP adatok fenyeben az afrikaiakra nem jellemzo a KITL allel heterozigotasaga. Persze, az adatbazis novekedesevel ezt a nezetet lehet, hogy revidealni fogjak, de a mostani adatok fenyeben ez tunik a legvaloszinubbnek, lasd az illusztraciot is.

    A D-vitamin az epidermiszben termelodik (ami a bor kulso retege), annak viszont a melyebb retegeiben. Ez nehany mikrometer lehet szerintem, de nem leltem most pontosan.

    Hogy mekkora hatranyban vannak a sotetebb boruek, szinten nem elhanyagolhato kerdes, de nyilvan attol is fugg, hogy mennyire sotet a boruk, hiszen a feketenek is tucatnyi arnyalata ismert borszinekben. De ez egy letezo hatrany, mert (ha az atlagot vesszuk) ugyanannak az ereju napfenynek kozel hatszorosa kell, fekete boru egyenekben mint feherekben, egysegnyi D-vitamin eloallitasahoz. Persze ehhez nem kell sotet borszin, eleg lehet egyszeruen tul sok es gyakori naptej, vagy ruhaviseles: pl. a burkaban levo nok nagyon gyakran szenvednek massziv D-vitamin hianyban. (Ez remelem valamennyire megvalaszolja a masik kerdesedet is: ahogy csokken az evi napfeny mennyisege, egyertelmuen adaptivva valik.)
    http://href.hu/x/4c6z

    Reply
  5. Kupac

    Aficionado: az az érdekes helyzet állt elő, hogy a jelentését legjobban a “-buzi” (szleng) utótag adja vissza, azaz: pigmentáció-buzi. Ezt persze nem lehet leírni egy ilyen igényes cikkben 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.