Mire jó a GMO 26. – Moon Parka

img_moon_parka_angle.pngA pókselyem fantasztikus anyag, egy fehérjefonál, tehát biológiailag lebontható, mégis erősebb az acélnál. Elég sokoldalúan felhasználható, a sebészetben, golyóálló mellényekben, célzókészülékekben próbálták eddig ki, de nyilván számos más értelmes dologra is jó lenne. Egyetlen aprócska hátránya akad: A pókok elég nehezen tarthatóak ipari körülmények között, így a pókselyem bár elméletileg sokoldalú nyersanyag, igazából sohasem játszott semmilyen komoly szerepet sem.

Azonban úgy tűnik, ez lassacskán megváltozik. A japán Spiber cég nagy dobásra készül: A pókselymet alkotó fehérjét GM-baktériumban termeltették meg és valahogyan fonalat szőttek belőle. Nyilván az egész találmánynak ez a legkényesebb része, erről írnak a legkevesebbet. Viszont az eredmény lenyűgöző: 2016 -ban a boltokba kerül a fenti képeken látható North Face kabát, ami GM-baktériumok által termelt pókselyemből készült. Nyilván én azt remélem, hogy ez legalább akkora forradalmat indít majd el, mint az első baktériumban termelt inzulin az orvostudományban, de majd idővel úgyis elválik. Mindenesetre ha a kedves olvasók jövő karácsonyra ajándékot szeretnének nekem venni, előre szólok, hogy egy Moon Parkánál semminek sem örülnék jobban. 

10 thoughts on “Mire jó a GMO 26. – Moon Parka

  1. Amanitin3

    “ígérem októbertől májusig hordom majd.”

    szerintem igen gyorsan elszállna a lelkesedésed

    “The material upgrades a jacket already meant for the most extreme arctic conditions”

    nekem mondjuk kevésbbé világos, hogy ebből miért jó kabátot csinálni. Hegymászókötél, azt érteném.

    Reply
  2. Sexcomb

    @Amanitin3: Itt valószínűleg a gombhoz a kabátot elvet követik. Nyilván évek óta szöszmötölnek ezzel a dologgal, először megtermeltették a selyemfehérjét, aztán évekig hegyezték az eljárást, míg sikerült ötvenezerszer olcsóbbá tenni, hogy ipari méretekben is alkalmazhassák, de ekkor még fogalmuk sem volt róla, hogy majd Moon Parka lesz belőle. Aztán nyilván kétségbeesetten kerestek olyan céget, ami a jelenleg tapasztalható elsöprő GMO ellenesség mellett is bevállalna egy ilyen terméket, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a szőrmekabátok mintájára nem kezdik el a Greenpeacesek festékkel leönteni az ilyen kabátot viselőket. Úgyhogy gyanítom a válasz egyszerűen annyi, hogy ez a cég vállalta és éppen kabátból akartak újat piacra dobni, ezért lett belőle kabát és nem hegymászókötél.

    Reply
  3. Amanitin3

    @Sexcomb:

    nem hiszem, hogy a grinpisznek ezzel baja lesz. Nekik azzal van bajuk, amikor GMO-kat szabadjára engednek a bioszférában. Legalábbis nem hallottam még olyat, hogy valaki pl az inzulin ellen tiltakozott volna. Bár biztos van.

    Reply
  4. Sexcomb

    @Amanitin3: Az aranyrizs ellen is tüntetnek, pedig én azt sem gondoltam volna soha.

    Egyébként nyilván más dolog nem gondolni, hogy tüntetnek ellene és befektetni néhány millió dollárt, mellette kockáztatni, hogy keresztes háborút hirdetnek ellened mint a Monsantó ellen.

    “Nekik azzal van bajuk, amikor GMO-kat szabadjára engednek a bioszférában.”

    Garantálhatja valaki, hogy nem sohasem szökik ki egy selyemtermelő baktérium sem a gyárból?

    “Legalábbis nem hallottam még olyat, hogy valaki pl az inzulin ellen tiltakozott volna. “

    Tapasztalataim szerint a sötétzöldek túlnyomó többsége nem tudja, hogyan termelik az inzulint.

    Reply
  5. Amanitin3

    “Garantálhatja valaki, hogy nem sohasem szökik ki egy selyemtermelő baktérium sem a gyárból?”

    a valóságot garantálni egy másik dolog, de a szabályozás szerint elég szigorúan tilos beleönteni ezeket a csapba. Én a magam részéről nem is szoktam 🙂

    Reply
  6. fordulo_bogyo

    “”Garantálhatja valaki, hogy nem sohasem szökik ki egy selyemtermelő baktérium sem a gyárból?”

    NEM. Nincs garancia.

    De milyen eselye van kiszokes utan a hetkoznapi bacikkal szemben? Nulla. Ennel a selyemtermelesnel (ami ugy nincs ingyen a bacinak, es semmi haszna nincs belole) sokkel kisebb hatrany is eleg ahhoz, hogy 10-20 generacio* utan nyoma se maradjon.

    * baciknal ez par nap kerdese

    Ugye nem aggodunk azert, hogy a kukorica kiszokik a farmrol es elarasztja a prerit, az erdot? Ha nem vetjuk, ha nem kapaljuk stb, akkor nulla az eselye a tulelesre es negativ az elszaporodasra.
    A buza miatt sem aggodunk…
    Hm?

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.