Bolygó idegek és az evolúció

A “bolygóideg” (nervus vagus) neve nem teljesen véletlen, hiszen az agytörzsből kiindulva testünk egészen távoli pontjait is eléri. Egy leágazása azonban egészen különleges és bizarr utat jár be: ez az ún. alsó gége ideg (angolul – a képaláírások végett – recurrent laryngeal nerve).

A jobboldalon ez a kulcscsont alatti verőeret, a baloldalon pedig az aorta-ívet megkerülve visszafut a nyakba, hogy végül a gége beidegzését elvégezze. A fölöslegesen befutott út látszólag teljesen értelmezhetetlen, hiszen a felső gége ideg (superior laryngeal nerve), minden különösebb lacafacázás nélkül, egyenesen fut ugyanahoz a szervhez. Nincs értelmes tervező, akinek ilyesmit képes lenne papírra vetni és ennek megfelelően kreacionista körökben inkább kerülik ezt a témát.

Pedig az alsó gége ideg nagyon is logikus utat jár be – ha figyelembe vesszük a fejlődéstani és evolúciós kötöttségeket. A sérv kapcsán már hangsúlyoztam, hogy az evolúció hozott anyagból dolgozik, és nem tervez előre. Vagyis ami ott és akkor hasznos az megmarad, hiába lesz évmilliókkal később félresikerült tuning-barkács hangulata egy-egy kései leszármazottnak.

Ha a fent vázolt rendszert (bolygó-ideg, gége, szív közeli nagy erek) tanulmányozzuk, elengedhetetlen, hogy felismerjük mi is a közös egyes elemeiben: mindannyian a negyedik és a hatodik embrionális kopoltyúív származékai. (Így emberben történetesen egymás szomszédai, mert az 5. kopoltyúív ki sem alakul)

A fejlődés korai szakaszában, mint minden gerinces embrióban, bennünk is könnyen felismerhetőek ezek a kopoltyúívek. Csak míg a halakban ezekből valódi kopoltyúk alakulnak ki (tipikus kopoltyú szervekkel), az emlősök esetében a fejlődés későbbi szakaszaiban, jelentős átrendeződés nyomán, mimikai izmok, hallócsontocskák, a gége, a pajzsmirigy elemei jönnek létre az embrionális kopoltyúívek különböző szöveteiből. Az egykor egymás fizikai közelségében kialakuló idegek, izmok és erek végül a test egészen különböző pontjain kötnek ki, ám kezdeti kapcsolatuk nem tűnik el nyomtalanul.

A már említett, hatodik embrionális kopoltyúív a gége izmait hozza létre, és ezt idegzi be a bolygóideg 6. kopoltyúívből származó eleme, az alsó gége ideg. Az erek átrendeződése azonban egy potenciálisan rövid útból létrehozza a hosszadalmas kitérőt.

Az érhálózat ezen a területen igencsak nagy plaszticitást mutat: kezdetben jól látható az ívekből eredő szelvényesség, ám a szívkamrák kialakulását okozó morfológiai folyamatokkal párhuzamosan egyes érpárok felszívódnak, míg mások esetében csak az egyik oldali ér tűnik el. A negyedik kopoltyúív esetében a jobboldali érből a kulcscsont alatti verőér, a baloldaliból pedig az ún. aortaív jön létre: az átrendeződési folyamat végén mindkettő igencsak közel helyezkedik el a szívhez. S ez egyben azt is jelenti, hogy mintegy “letolják” azokat az idegeket, amelyek a hatodik kopoltyúívből alakulnak ki, azoknak pedig egyre hosszabb utat kell bejárniuk, hogy megtartsák kapcsolatukat célizmaikkal. 

Halak esetében a kezdeti állapotok értelemszerűen nem változnak meg ilyen drámaian a fejlődés során, így értelemszerűen nem kell furcsa kanyarokat tegyen az alsó gége ideg hal-homológja sem. Ha pedig valaki netán úgy érzi, hogy a néhány tíz centiméternyi út nem is annyira “fölösleges”: egy-egy zsiráf esetében, a megnyúlt nyak következtében, közel öt méteren át bolyong céltalanul az ideg. 

27 thoughts on “Bolygó idegek és az evolúció

  1. fairi

    Tervező útjai kifürkészhetetlenek,buta biológusoknak esélyük sincs kitalálni ennek a célját!:)
    (Elárulom a titok:Anno a nagy tervezés közben ki kellett kapcsolódnom(10 millió lény megtervezése nagy munka,nem igaz?),és akkor felhajtottam egy kis galaktikus pálinkát. Megtörtént a pech elcsúszott kezemben a cerka,sajna radír már elkopott addigra…)

    xDxDxD

    Reply
  2. ID_EGEN

    Ha a bolygóideg az evolúcióval jött volna létre, és annyira rossz megoldás lett volna, lenne, hogy kiszelektálódott volna. Mivel létezik; ezért teremtett. Ha nem értjük a tervező szándékait, az nem cáfolja a teremtést.

    Reply
  3. Ismeretlen_10065

    Nem “annyira rossz” (hiszen az egyed eletkepes) csak szuboptimalis. Kiszelektalodni meg aligha fog, mert nem valoszinu, hogy az a sok genetikai valtozas, ami a kikuszobolesehez lenne szukseges, egyszerre megjelenne.

    “Ha nem értjük a tervező szándékait, az nem cáfolja a teremtést.”

    Vagyis az “elmeletetek” nem cafolhato, hiszen barmilyen kinos tenyre ra lehet huzni, hogy “nem ertjuk a tervezo celjat vele”. Az ID igaz, mert csak.

    Reply
  4. Kertész Ádám

    Én azt is észrevettem, hogy nem szögletesen kanyarodik az ideg. Pedig akkor tuti látszana rajta hogy tervezett. Meg ha benne lenne, hogy melyik a test, meg a fázis, meg a gyári szám, meg hogy made in. Ha mindez nincs, és van egy kis egyedfejlődési játék a képletben akkor ugyebár random mű az egész, és feledhető az összes többi logika az összrendszerben, és hogy mindez még egy külső ökoszisztémával is egybeépül..

    Reply
  5. Kertész Ádám

    Kérdés lehet az is, hogy az aorta miért megy át a bronchuson, de ez gyorsan megvan. Így nem törik meg az íve. Én így vélem. Az ideget körbevevő anatómiai körülményt nem ismerem. Hogy inszalag mellet fut-e vagy ilyesmi. Nem lepne meg, ha logika volna ebben az elrendezésben. Egyéb iránt akár spirális, vagy kígyózó is lehetne valamennyi idegünk, és erünk, akkor is működne, de valamiért nem olyanok.

    Reply
  6. Ismeretlen_154044

    http://ertem.hu/page/hiba-van-teremtesben/

    Hiba lehet ugyan a teremtésben, de az értelmes tervezettség mozgalom kiveti az ilyeneket maguk közül… 😀

    Bónusz pontot érdemelnek az ID-sek, mert bár magára a cikkre nem mernek linkelni, de az innen származó kép url-jéből már kiderül, hogy mivel is vitatkoznak…
    Vagy ez inkább csak hanyagság és nem az etikus viselkedés hirtelen fellángolása?

    Reply
  7. Ismeretlen_10065

    Ezt már olvastam, és akkor gyorsan meg is jegyezném, hogy így már nem is egy, hanem rögtön három idegvégződés apropóján kell megmagyarázniuk IDs barátainknak, hogy azokhoz miért csak ilyen kacifántos úton lehet eljutni! God of the gaps-típusú érvelés rulez!

    Reply
  8. Ismeretlen_154044

    Ha nem jön be az egyszerűsíthetetlen komplexitás, akkor hátha bejön az “egyszerűsíthető lenne, de mégse az” komplexitás. 🙂

    Reply
  9. Ismeretlen_169975

    Valahogyan hadilábon állnak a hivatkozásokkal az ÉRTEM írói. Letörne a kezük, ha esetleg az olvasó azt is tudná, mivel vitatkoznak?

    Reply
  10. Reálpista

    ócska trükk

    Mivel hogy az élőlények általában a földön nem végleges méret állapotukban reprodukálódnak így a teremtőnek egy építő programot kellett írnia ami a fenti ábra szerint néz ki és működik,használható,feladatát teljes mértékben ellátja még akkor is ha 5 méter lenne mivel idegszálról van szó.Megfigyelhető ez a jelenség bármely ember teremtette gépezetben is ahol a kissebb vezetékek kaotikus rendezettlenséget mutatnak és eltekeregnek pl egy repülőgépben,a repülő mégis hibátlan működik. Beszélhetünk arról is hogy ha egy kis ebihal szerű a kezdeti ember állapot mért nem lesz belőle halacsak ,honnan a komplexitás ismerete amiből fölépíti magát egy kifejlett emberré hisz ez fölfoghatatlan információ mennyiség egy ebihalnak vagy dns nek vagy akármilyen alszintnek ami ráadásul nem is gondolkozik.A megoldás:a teremtés folyamatos a szellemünk hatására történik márpedig a magzat már tudattal rendelkező szellem a foganás pillanatától aki nem hiszi menjen vissza hipnózisba és rájön,erre még egy példa az épületek létrejövetele hogy egy matériást is mondjak de ugyan az a kettő mindkettőt a szellem hozza létre ,az magától soha nem épülne fel csak leomlana,elpusztulna idővel pont fordítva mint amit az evolució állít.

    Reply
  11. att

    Re: Reálpista@12

    Jól értem, hogy ezek szerint a békáknak (merhogy ugye az lesz az ebihalból, nem halacska) meg a rovaroknak, sőt, az egyszerű telepes állatkáknak is van tudata meg szelleme? Sőt, annyira fejlett, hogy tudja irányítani az állat fejlődést, hogy pont az legyen belőle, aminek lennie kell. (Kérdés: mi szükség ebben a te rendszeredben a DNS-re pl.?) Miért nem növeszt akkor mindegyik embert — végül is mi vagyunk a legfejlettebbek, nem? Vagy a tudatokat irányító tudat ezt ügyesen leszabályozza ama ismeretlen terv szerint?

    Egyébként pedig a kérlek hozz példát olyan repülőre, amiben egy kábel úgy megy egyik helyről a másikra, hogy közben megkerüli a fél repülőt anélkül, hogy a kanyar környékén leágazzon, holott majd’ egyenesen is mehetne. Szerintem, ha valaki ilyen repülőt tervez azt hamar kirúgják, ugyanis ez a megoldás legalábbis pazarló, meg talán interferáló hatása is lehet.

    Reply
  12. Reálpista

    re att

    Igen jól mondod minden élőlénynek van tudata,szelleme és teremtője ami csak a rá vonatkozó irányban építi fel azt az anyagot pl fűszál vagy ember ,anyag anyag . A DNS olyan mint az az anyag rendszámtáblája amiben leolvassuk ,semmi egyéb mint egy vonalkód ami azonosítja az élőlényét.Az hogy mitől mozognak rajta benne a molekulák és rakosgatják építgetik fel a testet érdekes kérdés ha nincs tudatuk de a valószínűbb hogy valaki irányítja a folyamatot a mi dimenziónkon kívül mivel a mat tudomány szerint is az anyagnak nincs tudata,intelligenciája.Röviden mi csak látunk egy folyamatot de a miértjére nincs válasz annál inkább minél nagyobb nagyításban vizsgáljuk ,egy szint alatt már csak elméletek maradnak pl tömegvonzás,energia,relativitás.Érző növények számoló lovak human calculatorok félévszázados tények bizonyítva hogy anyag és IQ nem összefüggő fogalmak magyarul nem a fejbe tanulsz mint azt sugallják manapság és nem anyagi a tudat.
    A repülő meg elfogadottan 100% tudatos tervezés mégis telis teli van esztétikai hibával annak ellenére hogy tervezésénél nem egy 3mm es csapágygolyóból kellett kinöveszteni.A kis vezetékek egymáson eltekeregnek a csatornában értettem ne túlozzunk.

    Reply
  13. att

    Re: Reálpista@14

    Azt meg tudnád magyarázni, miért nem mozgatja az a tudat úgy az anyagot, hogy “életben maradjon” pl. egy halálos betegség esetén (ld. rák)? Vagy ebben az esetben a rákos sejteket irányító tudat különbözik a gazdaszervezet sejtjeit egyébként irányító tudattól, és annál “körmönfonttabb”? És akkor most az irányító tudat az szervezet (pl. ember) szintű, vagy elemi (pl. sejt(*)) szintű (esetleg köztes)? Vagy az elemi szintűek aggregálódnak szervezet szintűvé (azaz a téged irányító tudat a sejtjeidet irányító tudatok valamilyen összegződése)?

    Egyébkét tudod bizonyítani ezen tudatok létezését(**), vagy csak fogadjuk el (dogma), hogy így van, mert csak?

    * Menjünk még alacsonyabb szintre? Molekulákat, atomokat, elektronokat, kvarkokat irányító tudatok?
    ** Mit is jelent a “létezni” szó ilyen metafizikai tudatra vontakoztatva?

    Reply
  14. Reálpista

    re punderstibbons

    http://www.youtube.com/watch?v=AbASOcqc1Ss Tessék egy élő példa ahol a srác látomásokban kapja meg a számsor eredményét ő formákat lát és ezeket alakítja át számokká.Vagy ott van Kim Peek aki csak végignéz a könyv oldalain és minderne emlékszik ami benne volt írva és több száz könyvre visszamenőleg. Ezek a példák is engem igazolnak végig.De feltételezzük hogy a tag a szembelévő beépített ember mikro arc izom rezdüléseiből 😀 olvasta ki a 30 jegyű eredményt ja meg a pí t órákon át a fülére mondták egy kis láthatatlan fülessel mi?

    Reply
  15. Reálpista

    at tombenko

    Akkor ismétlés ,Az hogy te konstatálsz változást a sejtben és ezt ráfogod a DNS re mivel gyakorlatilag megteheted mivel összefüggés van kettejük közt és ez bizonyítható , viszont ez semmilyen választ nem ad arra hogy a DNS miért változott meg vagy minek a behatására .Majd ha megvan ez az alszint kifejtése akkor jöhet a következő alszint ami már az atomok körül van és arra is írhatsz egy képletet ami az összefüggést ábrázolja és ezt a végtelenségig folytathatod (fraktál) de a miértre soha nem kapsz választ legalábbis materialista (anyagi)választ.Az anyag csak az intellektus megtestesülése ,ha nem lenne intelligencia nem lenne anyag márpedig az evo azt akarja elhitetni veled hogy anyag véletlenül fejlődik felfelé egyre intelligensebbé idő hatására miközben ennek csak az ellenkezőjére van példa a természetben.De ha te tudsz mondani anyagokat testeket élőlényeket melyeket nem lehet matematikailag (értelemmel) leírni akkor még az is lehet hogy megtérek DW istának .:)

    Reply
  16. Kupac

    Tényleg srácok? (att, tombenko, pounderstibbons et al.)
    Pista nem tud leírni két összefüggő mondatot. Egyáltalán mivel vitatkoztok? Az idehányt szóhalmazokkal? Szerintem hagyjátok, ráadásul az értelmetlen vita teleszemeteli az RSS-t. Eleinte még vicces volt, de kezd unalmas lenni. Köszi!

    Reply
  17. Reálpista

    re att

    Ha már így rákérdeztél hát legyen de ez a biológiai gondolkodásnak idegen lesz pedig valójában már te is látod igen jól hogy csak anyaghalmaz szintek (nagyságrend) vannak amit tudományágak vizsgálnak pl bigyó a molekulák szintjén vizsgálódik. Fizikusok már “ezer éve” bebizonyították hogy minden halmaznak egy adott szinten van egy rá jellemző frekveciája (tehát nem statikus hanem mozog és ennek információ tartalma is kell legyen) pl nap föld híd borospohár baktérium atom a saját frekijét rásugározva felerősödik és szétszakad szétrobban meghal stb.Tehát minden anyag mozgásra bírható adott szinten adott információ felfogásával,nem félreértelmezve a besugárzással mikor azért mozdul el valami mert nagy energiával besugárzod (bár ez is a tudat megnyilvánulása közvetetten!)Minden anyag sugároz ki tulajdonságot itt a különbség az hogy élő képes fogadni (ezt aztán fölhasználja) ,halott pedig nem de nem is csinál semmit azon kívül hogy lejjebb bomlik a halmaz szinteken . Tehát a tudat nem más mit az adott szinten lévő anyag információ felvevő képessége de hogy ez mitől van,mitől lett materiális válasz nincs mert a mat tudomány csak az anyagok közötti interakciót vizsgálja (hatja!) adott szinteken és mivel az anyagi világ egy fraktál (se eleje se vége) ,a vizsgáló eszközök egy alsó felső határ közé szorulnak ,ami kiesik az nem lehet több feltételezésnél.
    Válaszoljak: az “irányító tudat”. Szóval nem a tudat irányítja az anyagot hanem az anyag viselkedik tudatosan és ezt látjuk.
    A tudat helye? Hibás a kérdés mert a tudat megnyilvánulásának van helye és ez az anyag adott szintje,formája fraktál.
    Az anyag elhelyezkedése információfelvétel (“irányító tudat”) szempontjából a fraktál bármely pontja lehet. Magyarul az információ tenger 100%-a kicsatolható az univerzumunk bármely pontján.
    És igenis hogy küzdenek* a rákos meg az ép sejtek saját magukért aztán vagy az egyik győz vagy a másik és ez kihat a fraktál más szintjeire is egy pontig.
    *saját inf felfogó képességükkel.

    Reply
  18. dolphin

    @nevergone: Javítottam, köszi. Sajnos ilyenből renegeteg van, mert annak idején, amikor a freeblogról átjöttünk a blog.hu-ra, az összes belső kereszthivatkozás tönkrement és csak egyenként, amikor szem elé kerülnek, tudom őket megjavítani.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.