Igyál tejet – már, ha bírsz…

Mint azt mind a külföldön, mind Mo-n folyó kampányok hangsúlyozzák, tejet inni jó dolog, hiszen tápláló és a benne levő kálcium gátolja a csontritkulást. S még ha néha meg is akad a tekintetük egyes boltok “laktóz-mentes” tej-készítményein, a legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket valamilyen speciális étel-allergiában szenvedők vásárolják.

Pedig az ún. laktóz-(tejcukor)intolerancia egyáltalán nem egy ritka állapot, a Föld felnőtt lakosságának többsége képtelen megemészteni a tejcukort. Emiatt, ha ők tejet isznak, annak hasfájás, gyomorgörcs, hasmenés a vége.

Az egészben az a furcsa, hogy gyerekként mindannyiunk számára fontos tápanyagforrást jelent az anyatejben rejlő cukor és ennek megfelelően boldogan meg is emésztjük (ezzel a felnőtt korukban tejcukor-érzékenyeknek sincs gondjuk). De a tinédzserkor hajnalán egyesekben kikapcsolódik a laktóz lebontását végző enzim, a laktáz termelése. Ennek meg van a maga logikus oka is: ezeknek az embereknek a környezetében (pl. aboriginek, kínaiak, számos dél-kelet ázsiai és afrikai földművelésből élő törzs) felnőttként a szervezet már nem találkozik tejjel, így aztán fölösleges az abban levő cukrot lebontó enzimet továbbra is termelni. Vagyis a laktáz (LCT) gén expressziója kikapcsol.

Számunkra, emberek számára ez az ősi, “normális” állapot és a laktáz időn túli szintetizálása az evolúciós újdonság. Ez valamikor az állat-szelídítés elterjedésének idején jelent meg, amikor a tehenek, azaz a tej közelsége mindennapos lett. Ilyen körülmények között a laktáz jelenléte már előnyt jelentett, hiszen egy gazdag és viszonylag állandó tápanyagforrás kiaknázását tette lehetővé.

A laktáz gén bekapcsolva hagyása a szabályozó régiójában bekövetkezett nukleotida változáshoz köthető, és a bennünk, európaiakban, leggyakrabban jelen levő, C->T nukleotida polimorfizmus ~14 kb-ra található magától a géntől (történetesen egy tök másik gén, az MCM6 egyik intronjában, jól példázva, hogy a szabályozó régiók nem tisztelik a klasszikus definíciók gén-határjait). Innen a neve is: C/T-13910. (A teljes képhez tartozik, hogy Európán belül északon a lakosság több mint 90%-a laktóz-toleráns, délen azonban csökken ez az arány és a spanyoloknak csak kb. a fele birkózik meg a tejcukorral.)

De, mint arra frissiben fény derült, ez a polimorfizmus (SNP) nem jellemző más, nem európai eredetű, laktóz-toleranciával rendelkező csoportokra. Számos kelet-afrikai pásztorkodással foglalkozó nomád törzs esetében nyoma sincs a C/T-13910 SNP-nek, ugyanakkor ezekben a populációkban is magas a laktóz-tolerancia aránya. A Kenya, Szudán és Tanzánia területén elő csoportokban más, a laktóz lebontással kapcsolatba hozható polimorfizmusokat leltek a laktáz gén közelében – érdekes módon egyébként szintén kb. 14 kb-ra magától a géntől.

Az újonnan felfedezett polimorfizmusok közül három volt nagyon jellegzetes, ezek a G/C-14010, a T/G-13915 és a C/G-13907. S bár mindhárom esetében kimutatható, az általuk szabályoztt gén aktivitásának növekedése, a minták egyenlőtlen eloszlásából adódó statisztikai malőrök miatt, csak az elsőről állíthatjuk nagy bizonyossággal, hogy a C/T-13910-hez hasonlóan a laktóz-tolerancia okozója.

(A mellékelt ábrán látható a laktáz és MCM6 gének körül található 98 kb-nyi régió nukleotida-polimorfizmusainak népességeken belüli eloszlása, ill. a különböző elolszlások egymással való rokonsága – a nyíl a szóban forgó DNS szakasz ősi alapállapotát (haplotípusát) jelöli.)

A C-14010 allél durván 5,000-7,000 éve alakult ki (a fent is használt jelölésben a G az adott helyen levő nukleotida ősi állapotát mutatja), ami megfelel a pásztorkodás kelet-afrikai elterjedésének.

A tejcukor emésztési-készség, azaz laktóz-tolerancia kialakulása talán a leglátványosabb példája (eddig) a konvergens molekuláris evolúciónak: mivel egy adott tulajdonság (ez a felnőttkori tejivás) előnyt biztosított több, különböző ember-csoport számára, egymástól függetlenül kialakult egy hasonló megoldás ennek biztosítására: a laktáz gén kései aktivitásának biztosítása. És mivel a fent említett polimorfizmusok egymáshoz viszonylag közel vannak, még az is feltételezhető, hogy mind egyazon (most még ismeretlen) transzkripciós-faktor kötődését szabályozzák.


Wooding, SP (2007) Following the herd. Nat Gen 39: 7-8.
Tishkoff, SA, Reed, FA, Ranciaro, A, Voight, BF, Babbitt, CC et al. (2007) Convergent adaptation of human lactase persistence in Africa and Europe. Nat Gen 39: 31-40.

2 thoughts on “Igyál tejet – már, ha bírsz…

  1. fordulo_bogyo

    Valakinek ajanlottam a cikketeket, es az illeto felvedezett egy erdekes reszt benne, nezztek ra, mi a velemenyetek?

    “gyerekként mindannyiunk számára fontos tápanyagforrást jelent az anyatejben rejlő cukor és ennek megfelelően boldogan meg is emésztjük (ezzel a felnőtt korukban tejcukor-érzékenyeknek sincs gondjuk”
    Hogy-hogy nincs gondjuk? Hát dehogy nincs! Pont azért, mert tejcukor érzékenyek, nem???”

    Arra gondolok, hogy “az anyatejben rejlő cukor” valojaban “az anyatejben rejlő feherje” akart volna lenni, csak eliras tortent, de lehet, hogy tevedek.

    Reply
  2. fordulo_bogyo

    Ma, korabban kerdeztem itt valamit egy mondat ertelmevel kapcsolatban, kerlek tekintsetek semmisnek a kerdest (meg nem jelent meg, mar ne is jelenlen meg), kozben valaki megmagyarazta, ertem es jol van ugy, ahogy irtatok.
    Koszi, es bocs!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.