Beleink Útjaiban Élő Közösség

Év végén a maratoni zabálásokat követő tespedésben előszeretettel filózunk az elhízás veszélyein (na persze nem teljesen alaptalanul). Ugyanakkor többnyire ilyenkor sem gondolunk arra a töb milliárdnyi baktérium alkotta mikrobiótára, amely beleinkben élve segít a káposzta, bejgli, stb feldolgozásában.

Igazából, hacsak nincs valami krónikus problémánk, vagy valami bakteriális fertőzés okán szedett antibiotikum-rengeteg épp nem pusztítja el ezeket a szorgos bacikat (hosszabb időre a mellékhelyre szögezve bennünket), nem is nagyon veszünk ezek létéről tudomást.

Pedig szerepük koránt sem elhanyagolható, hiszen képesek a beleinken áthaladó, saját emésztő enzimeink által kezelhetetlen tápanyag hatékony feldolgozására, amely folyamat melléktermékeit mi is hasznosítani tudjuk.

Ezért van, hogy ha egy egészséges egér bélflóráját egy steril környezetben felnőtt (ergo bélflóra nélküli) egérbe "átültetik", a recipiens egér változatlan táplálkozás mellett is jól láthatóan zsírt kezd el felhalmozni.

A bélflórát alkotó mikrobiális közösség leggyakoribb lakói a Bacteriodetes és Firmicutes nemzettségbe tartoznak. Egészséges táplálkozású egyének beleiben (egerekben és emberekben egyaránt) ez baktérium típus adot arányban van jelen. Ez az arány azonban elhízott egerekben eltoldódik: 50%-al kevesebb Bacteriodetes lesz jelen, a Firmicutes aránya pedig ennek megfelelően növekszik.

Emberekben is hasonló folyamat figyelhető meg elhízáskor, fogyókúra (legyen az zsír- (FAT-R) vagy szénhidrát szegény (CARB-R)) során pedig éppen az ellentétje: a Firmicutes fajok relatív mennyisége csökken, a Bacteriodeteseké pedig növekszik.

És ennek a változásnak (mindkét irányban) a szó szoros értelmében súlyos következményei vannak. A Firmicutes nemzettség tagjai ugyanis sokkal hatékonyabbak a különböző cukrok lebontásában, s így a táplálékból még több energiát tudnak kivonni, a gazdaszervezet számára is. Ez az extra energia pedig zsír formájában fog tárolódni a has, a nyak, a combok és a fenék zsírszöveteiben.

A bél-mikrobióta fontosságának felismerése lehetővé teszi, hogy a bypass műtét mellett talán más megoldást is találjanak azok számára, akik egyébként kórosan képtelenek lefogyni.

Nature video-exkluzív a témáról.



Ley, RE, Turnbaugh, PJ, Klein, S, Gordon, JI (2006) Human gut microbes associated with obesity. Nature 444: 1022-1023.
Turnbaugh, PJ, Ley, RE, Mahowald, MA, Magrini, V, Mardis, ER, Gordon, JI (2006) An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature 444: 1027-131.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.