Habemus Designatorum? – 2.


A hír rövid, következményeit azonban nehéz megsaccolni: leváltották George Coyne Atyát, a vatikáni obszervatórium vezetőjét. Coyne atya az intelligens tervezés (ID) kérelelhetetlen kritikusának számít, s tavaly igen keményen nekiment Christoph Schönborn bécsi érseknek, amikor utóbbi az ID fellegvárnak számító Discovery Institute lobbizására igencsak "tervezés"-barát hangot ütött meg, s II. János Pál 1996-os nyilatkozatát az evolúció elfogadásáról "lényegtelennek" minősítette.

Lehet, hogy mindössze arról van szó, hogy a Vatikánban úgy érezték, hogy időszerű a fiatalítás az obszervatórium élén, de a Schönbornnal való összekapás miatt néhányan máris azt sugallják, hogy Coyne egyszerűen azért került lapátra, mert a hierarchiában felettelevőnek mondott ellent.

Hogy ebben van-e valami valóság-mag, vagy sem, illetve jelez-e valamilyen változást a Vatikán álláspontjában, arról talán jobb képünk lesz pár héten belül, a XVI. Benedek által szervezett evolúció-szeminárium után. Egy januári L'Osservatore Romano cikk fényében nem tűnik valószínűnek, hogy gyökeresenen megváltozna a vatikáni álláspont, de persze ki tudja.

ápdéjt (2006/08/29): Közben kiderült, hogy Coyne Atya leváltására létezik racionális magyarázat is: egyes lapértesülések szerint vastagbélrák miatt kemoterápiás kezelésre kell járjon. Ugyanakkor kétséges, hogy az összeesküvés-elmélet hívők gyanakvását elolszlatja-e ez az információ, amikor a Vatikánon belüli ID fanok már nyilvánosan előre isznak a medve bőrére, ui. állítólag XVI. Benedek mégiscsak közelíteni igyekszik majd a Róm. Kat. egyház állapontját az ID hívőkéhez. Hogy ez pontosan mit jelent, az hamarosan elválik.

5 thoughts on “Habemus Designatorum? – 2.

  1. Ismeretlen_45355

    A New Scientist már egy ideje élére állt a normális emberek Intelligens Design elleni küzdelmének, és szinte minden héten megjelentet vészharang kongató cikkeket: például egy felmérésről, mely szerint csak Törökországban hisznek kevesebben az evolúcióban, mint az Egyesült Államokban (40% nem hisz benne, 20% nem tudja). Itt van két cikk mostanából:
    Why doesn’t America believe in evolution? http://www.newscientist.com/article/mg19125653.700?DCMP=NLC-nletter&nsref=mg19125653.700
    Enemy at the gates http://www.newscientist.com/channel/being-human/mg18825201.300-enemy-at-the-gates.html
    Ilyenkor komolyan büszke vagyok arra, hogy európai vagyok. Itt nem keverik bele a vallást a valósággal (bocs, ha valakit ezzel megsértettem). De ezen a földrészen ritkábban mond olyat egy államfő, hogy az evolúció, és vmi intelligens tervezésnek nevezett, suttyom-isteni teremtés egyenrangú elméletek (Bush Remarks Roil Debate on Teaching of Evolution, NYT http://molcsa.web.elte.hu/evol.pdf)

    Reply
  2. Tgr

    “tavaly igen keményen nekiment Christoph Schönborn bécsi érseknek, amikor az ID fellegvárnak számító Discovery Institute lobbizására igencsak “tervezés”-barát hangot ütöt meg”

    Ebből hiányzik egy “az” (meg egy t is).

    Szvsz nem sok értelme van összeesküvéselméleteket gyártani, amíg ki nem derül, ki az utódja. Gondolom, az obszervatóriumot a jövőben is tudós fogja vezetni, akkor pedig nagyjából ugyanaz lesz a véleménye.

    Reply
  3. Ismeretlen_10065

    Köszi, javítottam. Az emil cím egyébként technikailag az oldalon magán nem jelenik meg ;-P, de sajnos a blog-motor az nem az én kompetenciám.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.