Sörélesztő háziasítás

      9 hozzászólás Sörélesztő háziasítás című bejegyzéshez

xl_2116_yeast-tp.jpg

A sör története közel egyidős az emberi történelemmel. Ötezer éves sumér agyagtáblák örökítik meg a korai sörözéseket, és még régebbi, a mai Kína illetve Irán területéről előkerülő agyagedények falain is fellelhető a habos rekreációs ital nyoma.

A folyamat során az egész erjedési folyamat lelkét biztosító mikroorganizmus, a Saccharomyces cerevisiae élesztő gomba is különös evolúción ment keresztül, amint arra már egy korábbi, sörfőzésről szóló impakták apropóján írt posztban is pedzegettem. De most a Cell-ben jelent meg egy tanulmány, ami páratlan mélységben tárja fel, hogy miként is jött létre az az élesztő-sokaság, ami ma az emberi fogyasztásra kerülő termékek (különös tekintettel az alkoholokra) jelentős részének előállításában szerepet játszik 

A tanulmány szerzői a korábban ismert 24 mellé újabb 157 S. cerevisiae izolátum genomját határozták meg (ezek között volt 102 ipari sörfőzéshez kapcsolható törzs, valamint 19 borkészítéshez, 11 tömény erjesztéshez, 7 saké erjesztéshez, hét spontán erjesztéshez, öt bioetanol szintézishez, négy kenyérkészítéshez használt törzs és végül két laboratóriumi is). A 181 genomszekvencia alapján szerkesztett filogenetikai fából első pillanatra jól látható, hogy a specializáció, illetve földrajzi helyzetük szerint öt nagy csoportba különülnek el a különböző élesztő törzsek.

A “bor” csoport mellett két különböző “sör” csoport lelhető fel, egy “ázsiai” (a saké törzsek minden ebben vannak) és egy “vegyes” (mixed) társaság, ahova kenyér- és sörélesztők mellett vad izolátumok is bekerültek. 

beer_yeast_phylogeny.jpg

A két sörös csoport megléte, illetve a második sör (Beer 2) és a bor klád közeli rokonsága azt mutatja, hogy a sörélesztők háziasítása legalább kétszer történt meg a történelem során, másodjára olyan vidéken, ahol közben borkészítés is folyt.

Érdekes még, hogy a nagyobbik sörös csoporton belül földrajzilag különül el három alcsoport: a belga/német sörök élesztői, valamint a brit és amerikai sörök készítéséhez szükséges mikroorganizmusok. Utóbbi kettő közeli rokonsága azt is mutatja, hogy a telepesek nemcsak a sörkészítés tudományát vitték magukkal az Újvilágba, de az Óvilág élesztő törzseit is, hiszen az amerikai sörfőzdék nem a helyi élesztőket kezdték használni, hanem a brit szigeteken már beváltakat.

Érdemes még a fa ágaira is egy pillantást vetni: látható, hogy a sörélesztők esetében ezek sokkal hosszabbak, mint a bor élesztőinél: ennek a biológiai oka az, hogy a sörélesztők gyakorlatilag klonálisan szoaporodnak az egyes sörfőzdékben, átoltják őket az egyik főzetből a másikba, ergo folyamtaosan ideális körülmények közt vannak, ami viszonylag gyors evolúciót tesz lehetővé. Ezzel szemben a borélesztők, amelyeknek csak szezonálisan van alkalmuk igazán nekibuzdulni és a mustban szaporodni, a szüreten kívüli időszakot a szőlészetek körül a vadonban kell kibekkeljék. Ez önmagában is egy szelekciót jelent (hiszen nem veszíthetik el a képességüket, hogy ilyenkor is fennmaradjanak), ráadásul ezekben a mostoha időszakokban nem is nagyon szaporodnak, illetve jó eséllyel hibridizálódhatnak a helybeli vad élesztőpopulációkkal, ami mind-mind csökkenti az evolúciójuk sebességét.

A sörélesztők idealizált környezete a másik irányba segítette elő az evolúciós változást. Mint más élőlények esetében is, az állandó környezet génvesztéshez vezetett. Ezeknek az élesztőknek a genomja sok helyen “elsatnyult”, gyakran egész kromoszómákat vesztettek el. Számos sörélesztő a klonális szaporodás miatt elvesztette a szexuális szaporodási képességét is – vagy csak aszexuális szaporodásra képes eleve, vagy életképtelen spórákat termel, így visszakerülve a természetes, “vad” környezetébe teljesen életképtelen lenne. 

A háziasítás azonban természetesen azokon a jellegeken látszik meg a legjobban, amelyekre az ember vagy közvetlenül szelektált, vagy közvetve, az alkalmazott módszerei révén. Nem meglepő módon jól látható például, hogy a sörélesztők általában kevesebb alkoholt termelnek, mint a bor-, saké-, vagy bioetanol élesztők. Az is megfigyelhető, hogy a borélesztők sokkal jobban tolerálják a rezet (ami klasszikusan a permetező szerekben van), illetve a szulfitokat (amivel a boros hordók kénezése miatt találkozhatnak), mint a sörélesztők. Ugyanakkor a borélesztők sehol nincsenek, amikor a sörkészítés során megjelenő maltotrióz hasznosításáról lenne szó, amiben pedig a különböző sörélesztők jeleskednek.    

beer_yeast_domestication.jpg

A sörélesztők emberi szelekciójának másik nagyon fontos eleme természetesen az aroma volt. Ennek megfelelően, a sörfőző mesterek azokat a törzseket részesítették előnyben, amelyek ideális aromákat termeltek, ezért is van olyan kevés sörélesztő, ami 4-vinil-guajakolt (4-VG) hozna létre. A 4-VG ugyanis egy jellegzetes fokhagyma szegfűszeg aromát ad, ez pedig a legtöbb sör esetében kifejezetten nemkívánatos (kivételt képeznek a búzasörhöz használt Hefeweizen törzsek), így a sör kládokban rengeteg olyan izolátum van, ahol ezen  aroma előállításában fontos PAD1 és FDC1 génekben funkcióvesztést okozó mutációk vannak. (Ezek a mutációk nem is mind egyformák, ami azt mutatja, hogy több helyen, konvergens erőfesztíések zajlottak a 4-VG kiszelektálásának irányába.)    

beer_yeast_4vg.jpg

Ez a fajta ismeret, plusz a teljes genomszekvenciák simerete, egyébként már tipikusan olyan tudás, amely segítségével újfajta sörélesztő törzseket lehet kitenyészteni, hiszen ha vannak olyan törzsek, amelyek heterozigóta formában már hordoznak PAD1 vagy FDC1 mutációkat, a megfelelő molekuláris markerekkel megkereshetjük azokat az utódokat, akik már csak a funkcióvesztéses allélt tartalmazzák. Ezek az utódok pedig jellegzetesen más aromát hordoznak majd, mint őseik. (De persze nem csak erre a két génre használható ez a fajta célzott, molekuláris nemesítés/háziasítás, hanem szinte bármelyikre.)

Végül, de nem utolsó sorban, az adatsor arra is alkalmas hogy megsaccoljuk, mikor is indult meg a sörélesztők komolyabb háziasítása – mikortól folyik az átoltásuk egyik főzetből a másikba, mióta nem kell a természetes közegükben helytálljanak (sokáig, akárcsak néhány tradicionális belga sörfőzdében, a levegőben terjedő élesztőkre bízták a dolgot, de ezek, akárcsak a borélesztők, ilyenkor számos más körülménynek kellett megfeleljenek).

A nagyobb és ősibb első sör klád esetében ez i. sz. 1573-1604 körülre tehető, míg a borélesztőkkel közelebbi rokosnágot élvező második klád esetében is. sz. 1645-1671 közöttre. Ez lehetett tehát az az időszak, amikor a családias, háztáji sörfőzést felváltotta az ipari körülmények között való tevékenység.

[A fedőkép innen származik.]


Gallone B, Steensels J, Prahl T, Soriaga L, Saels V, et al. (2016) Domestication and Divergence of Saccharomyces cerevisiae Beer Yeasts. Cell 166(6): 1397-1410.e16.

9 thoughts on “Sörélesztő háziasítás

  1. fordulo_bogyo

    Nagy erdeklodessel olvastam… 😉
    Aprosag, ebben a mondatban azt hiszem a masodik eleszto nem bor, hanem soreleszto szeretett volna lenni: “Ugyanakkor a borélesztők sehol nincsenek, amikor a sörkészítés során megjelenő maltotrióz hasznosításáról lenne szó, amiben pedig a különböző borélesztők jeleskednek. “
    Kedesem is lenne: miert eletkeptelen egy csak aszexualisan szaporodo mikroorganimus? ” vagy csak aszexuális szaporodásra képes eleve, vagy életképtelen spórákat termel, így visszakerülve a természetes, “vad” környezetébe teljesen életképtelen lenne. “

    Reply
  2. dolphin

    @fordulo_bogyo: Köszi, javítva :-). Életképtelenség: nem csak az aszexualitás miatt, de ettől függetlenül a legtöbb organizmus esetébe, ahol fakultatív szexualitás van egyértelműen kimutatható, hogy változó környezetben azt preferálják, és ha esetleg vannak olyan populációk, amelyek már képtlenek arra, azok nagyon nagy sezelekciós hátrányban vannak. Egyszerűen azért, mert a szexuális szaporodás okozta genom csere-bere nélkül nagyon nehezen tudnak kijavítódni a káros mutációk (lásd: Müller’s ratchet), illetve nem tudnak elterjedni a hasznos innovációk.

    Reply
  3. fordulo_bogyo

    @dolphin: Koszonom, igy ertem. Az en ertelmezesemben ez eletkepes ugyan a vad kornyzetben, de szelekcios hatranyban van a szexualizalni kepes vad tipusokkal szemben.

    Reply
  4. dolphin

    @fordulo_bogyo: Ezt mutációja válogatja, mert lehetnek olyanok, amivel már csak a sörfőző “üstben” tud életbenmaradni, de ha kikerül onnan nem lesz számára a hőmérséklet/tápanyag/stb. alkalmas az életbenmaradásra.

    Reply
  5. fordulo_bogyo

    @dolphin: Ertelek es egyetertek… ez azonban fuggetlen attol, tud-e ivarosan szaporodni… ha nem elt ul az uston kivul, akkor tan ideje sincs kivarni a megmento szexpartnert. 😉
    Csak azon ragodok, hogy onmagaban a szex hianya nem osszegyeztethetetn a szabad elettel… csak megneheziti azt.

    Reply
  6. mr.tejföl

    Ha Emil Hansen, csak a 19. század végén különítette el az első tiszta sörélesztő kultúrát, akkor nem értem, hogy használhatták az élesztőt azt megelőzően.
    A 1516-os Bajor Sörtisztasági törvény sem említi a sör összetevői közt az élesztőt, csak a vizet, a malátát és a komlót.

    Reply
  7. dolphin

    @mr.tejföl: A legvalószínűbb, hogy az élesztő konkrét ismerete nélkül leginkább átoltottak “valamit” a korábbi erjesztésből. (Illetve belga sörök esetében még ma is előfordul, hogy a levegőben terjedő élesztőket használják).

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.