Már jönnek is a genetikailag módosított emberek?

tri_pronuclear.jpg

Futótűzként járta ma be a tudomány rovatokat, hogy kínai kutatók megcsinálták az első genetikailag módosított emberi embriókat, ahogy azt már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett. A viszonylag obskurus Protein & Cell című szaklapban megjelent tanulmányt elolvasva, azonban egész biztos nem kell attól tartanunk, hogy holnaptól beindul az emberi génmódosítás nagyüzemben (bár úgy tűnik Kínában van valamiféle akarat erre). Sőt egyelőre ezek az eredmények, ahogy azt a Nature News-nak nyilatkozó kutatók is hangsúlyozták, inkább azt támasztják alá, hogy az egy hónappal ezelőtt meghirdetett moratóriumnak nagyon is itt van az ideje.

A két nagy szaklap, a Science és a Nature által is visszadobott cikk ugyanis a nagyfokú etikai aggályokon kívül is túl sok kérdést hagy nyitva. Amit talán a legfontosabb hangsúlyozni, hogy nem valódi, életképes (diploid) emberi embriókon zajlott a kísérlet, hanem olyan “selejtes”, in vitro megtermékenyítési procedúrából (IVF) származó zigótákon, amelyeket két hímivarsejt is megtermékenyített, ezáltal másfélszer akkora a genetikai állományuk, mint egy normális egyednek, így biztos életképtelenek.

A kínai kutatók eredeti célja az volt, hogy bebizonyítsák, a modern géneditálási technikák segítségével olyan genetikai betegségeket is lehet orvosolni, mint a hemoglobin molekulát kódoló HBB gént érintő örökletes béta-talasszémia. Csakhogy az a géneditálási rendszer, ami remekül működött előzőleg az emberi sejtvonalakon, bőven hagyott kívánnivalót ezekben a fura, abnormális embriókban. Csak az embriók 14%-ban következett be a megfelelő “genomeditálási” lépés (ott is csak bizonyos sejtekben), ráadásul számos esetben nem csak a megváltoztatni kívánt gén sérült, hanem olyan genomi szakaszok is, amelyeknek valamelyest hasonló szekvenciája volt (vagyis a folyamat nem volt kellően specifikus, ami miatt számos nemkívánt következménnyel kellene számolni). Hogy ennek mi az oka, arról senkinek nincs fogalma jelenleg – az is lehet, hogy a “selejtes” IVF embriók valami fura tulajdonsága okozza ezt, persze az is elképzelhető, hogy valódi, életképes embriók esetében ugyanezt találják.

A tanulmány eredményei jól mutatják, hogy még bőven van mit tanulnunk genomeditálásból, azaz lenne értelme annak a bizonyos moratóriumnak, mielőtt tovább lépünk ezen a téren. Ugyanakkor ez a racionális gondolat a témára rákattant kínai kutatókat valószínűleg nem fogja meghatni: Nature News informátorai szerint legalább négy kínai csoport foglalkozik jelenleg emberi embriók géneditálásával.

[A poszt eredetileg a ScienceMeetup blogjában jelent meg. Annyi update azonban elkel, hogy azóta több Akadémia is mozgolódni kezdett, hogy valamilyen épkézláb szabályozást találjanak ki erre.]


Liang P, Xu Y, Zhang X, Ding C, Huang R, et al. CRISPR/Cas9-mediated gene editing in human tripronuclear zygotes. Protein Cell 6(5):363-72.

8 thoughts on “Már jönnek is a genetikailag módosított emberek?

 1. fordulo_bogyo

  @Untermensch4: “Még jó hogy van ez a forradalmi újítás az “egyház és állam szétválasztása” nevű.”
  Az egy masik orszagban van (ott ahol en elek).
  Magyaroroszagon szo sincs errol, ott allami finanszirozast kapnak az egyhazak.

  Reply
 2. Untermensch4

  @fordulo_bogyo: Nem védeni akarom a rendszert de az egyházaknak adott rendszeres állami pénzek koncepcióját azzal indokolják hogy ez a “törlesztése” annak az egyházaktól államosított vagyonnak aminek az egyösszegű kifizetése több államcsődre elég hiányt eredményezne. Hogy ez az indoklás mennyire van átfedésben a valósággal azt nem vizsgáltam de ha jól tudom pl németországban is van szja-ból egyházi %, oszt mégse tobzódnak a valláskárosult politikusokban…

  Reply
 3. Tgr

  @Untermensch4: Németországban, ha az adóbevallásodon egyháztagnak tünteted fel magad, hozzácsapnak az adókulcsodhoz +8%-ot (vagyis szabályos egyházi adót fizetsz, az állam csak segít beszedni). Az egy tiszta rendszer, csak Magyarországon éhenhalna belőle az egyház.

  “Nem védeni akarom a rendszert de az egyházaknak adott rendszeres állami pénzek koncepcióját azzal indokolják hogy ez a “törlesztése” annak az egyházaktól államosított vagyonnak aminek az egyösszegű kifizetése több államcsődre elég hiányt eredményezne.”

  Ez nem az SZJA-1% állami kiegészítésére vonatkozik, hanem az azon felül adott egyházi támogatásra (és egyébként kevés erkölcsi alapja van, mert az egyházak kb. annyira tisztességes módon tettek szert a vagyonukra, mint amennyire tisztességesen elvették tőlük). Az 1%-kiegészítésről valami olyasmi volt a törvény indoklásában, hogy átmeneti rendelkezés, amíg a magyar társadalom hozzá nem szokik az 1%-os rendszerhez (eredetileg talán 2006-ig tervezték). Aztán persze ott felejtődött.

  Reply
 4. Untermensch4

  @Tgr: @fordulo_bogyo: Csak hogy kerüljük a félreértést: Az alig érzékelhető külpolitikai vonalat leszámítva nem tartom jó ötletnek hogy így oldották meg a “visszaállamosítást”, akkor tartanám jó üzletnek ha a vatikán támogatná cserébe a gyarmati gény-bejelentést a Ferencjózsef-földre vagy ilyesmi… 🙂 Az egyházak meg elvileg “császárnak ami a császáré” elven dolgoznak tehát meg kellene hogy elégedjenek a már adózott jövedelmekből történő önkéntes befizetésekkel. A társadalom jól “hozzászokott” hogy 1%-ot ilyen furfangos név mögött lopnak el a pénzéből, a többi %-ot meg máshogy… 🙂 Azt nem értem hogy a “nagy” egyházak miért asszisztálnak hozzá hogy ezzel a rendszerrel őket is lejárassák..?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.