GMOk ingyen

      2 hozzászólás GMOk ingyen című bejegyzéshez

A közhiedelemmel ellentétben a szabadalmi védettség nem örökre szól, hanem bizony húsz év alatt lejár, onnantól bárki ingyen használhatja a találmányt. Ez a szabadalom lényege, egyfajta kompromisszum, a feltaláló adott ideig kizárólagosan forgalmazhatja a találmányát, ez serkenti a kutatást, gyakorlatilag ez idő alatt keres vele annyi pénzt, hogy legközelebb is kedve legyen pénzt fektetni egy új találmányba, azonban egy idő után elveszíti ezt a jogát, onnantól a találmánya az emberiség közkincsévé válik, ez biztosítja, hogy ne alakulhassanak ki monopóliumok. A biztos haszonért cserébe a föltaláló vállalja, hogy pontosan leírja a találmányát, hogy a húsz év elteltével segíthesse mások munkáját.

A biológiai találmányok sem kivételek, például 2015 márciusában lejár a RoundupReady technológia szabadalmi védettsége, vagyis három hónap múlva bárki teljesen szabadon használhatja a Monsanto szabadalmát, anélkül, hogy bármilyen jogdíjat fizetne nekik. Az első fecske az UA 5414RR nevű szója, amelyet az Arkansasi Egyetemen készítettek és amelyet külön jogdíj fizetése nélkül használhat bárki, félretehet belőle magot, elvetheti a következő évben, vagy azt csinál vele amit csak akar.

Vagyis a Monsanto szabadalmainak lejártával azonnal megindult a találmányuk teljesen szabad fölhasználása. Éppen ezzel szolgálja a szabadalmi rendszer az emberiség közös hasznát, ezt a találmányt a Monsanto alkotta meg, eredetileg ők fektettek bele pénzt, e nélkül a befektetés nélkül valószínűleg nem létezne, mégis mostantól közkinccsé vált, bárki szabadon használhatja a maga hasznára, akkor is, ha soha egyetlen fillért sem fizetett a Monsantónak.

 

 

2 thoughts on “GMOk ingyen

  1. unpopular.puffin

    Kivéve a Magyarok, hála törvényeinknek. Ezt nem tetted hozzá. 🙂
    Ez egyébként az első gmo, vagy csináltak már előtte is olyat, amit fel is használtak?

    Reply
  2. Sexcomb

    @unpopular.puffin:
    A FlavrSavr paradicsom korábbi 1994 májusában kapott engedélyt, de az már nincs a piacon, sajnos. Ha régebbi GMOkat akarunk, az első rekombináns inzulint 1984 -ben dobták piacra, ez volt az első, gazdasági hasznot is hajtó GMO, de ugye ez nem szántóföldön termesztett növény.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.