Coursera: Introduction to Genetics and Evolution

Ha esetleg valaki még nem hallott a Coursera-ról, akkor épp itt az ideje, hogy a hiányosságot pótolja: talán hosszú idő óta – leszámítva a khmm bizonytalan jogi környezetben működő torrenteket – ez a legfontosabb kezdeményezés az oktatási esélyegyenlőtlenségek megszüntetésének irányában (a másik Kalifornia új tankönyvtörvénye, de az még előbb meg is kell valósuljon).

Egy ingyenes online tanulási felületről van szó, ahol a világ legjobb egyetemeinek oktatói tartanak kurzusokat több tízezer embernek. Saját próbalgatásaim szerint kifejezetten felhasználóbarát a dolog és az egyre szélesedő kínálatban szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a számítását.

És persze mindez jó aporpó, hogy megragadjam az alkalmat, hogy az egyik előadást (ami csak a héten kezdődött, így bátran lehet még hozzá csatlakozni) külön kiemeljen: Mohamed Noor, a Duke University genetikusa beszél genetikáról és evolúcióról. A blog rendszeres olvasói számára sok téma és példa már ismerős lehet, de azért akadnak meglepetések már az első hét anyagában is, így a mimikri kiemelkedő példája a lampisilis kagylókban.

4 thoughts on “Coursera: Introduction to Genetics and Evolution

  1. Bazsi

    Nagyon jó ez a coursera, fel is vettem néhány kurzust. Az, aki mint én, megelégszik azzal, hogy csak hallgatja az előadásokat, a youtube-on is talál rengeteg érdekes dolgot. Legutóbb Robert Sapolsky human behavioral biology sorozatát néztem végig: http://www.youtube.com/watch?v=NNnIGh9g6fA.

    Hasonlóan ígéretesnek tűnik a YaleCourses sorozat:
    http://www.youtube.com/user/YaleCourses/videos?view=1. Még nem néztem meg pontosan, de úgy tűnik, érdekes dolgokról van szó, humán és természettudomány vegyesen.

    Reply
  2. Ismeretlen_67215

    A MOOC-k valami egészen fantasztikus korszakváltást fognak hozni az oktatásban szerintem, kb. olyat, mint a p2p a zenehalgatásban vagy a Wikipédia az enciklopédiaírásban.

    És lassan már annyi van belőlük, hogy követni is nehéz. Már olyan oldal is van, ami csak MOOC kurzusok listázásával foglalkozik:
    http://coursetalk.org/

    Reply
  3. csibu

    Szokásos módon ad hoc olvasom a CB-t, így csak most néztem rá a Courserára – wow, jelentkeztem is pár kurzusra. Tök jók, köszi az infót!!!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.