Szőkék, feketék

Európában a szőke színkomplexió általában világos bőrszínnel jár együtt, de a két jelleg közti kapcsolat nem törvényszerű. Jól mutatja ezt a mai nap megjelent cikk, amely a melanéziai szőkék szőkeségének okát firtatja.

A fekete bőrű melanézek 5-10%-a szőke hajú, amivel Európa után a második legnagyobb arányú világos szőrzetű populációval rendelkeznek. Durván 40-40 darab szőke és fekete hajú melanéz genomjának a feltérképezése révén fény derült arra, hogy a szőkeség oka egy tirozináz-rokon fehérje (TYRP1) 9. kromoszómán levő génjében bekövetkező mutációban keresendő. Utóbbi következtében a 93. pozícióban levő arginin ciszteinné alakul (R93C). Ez egy olyan recesszív mutációt hoz létre, ami feltehetőleg csökkentő a pigmentszintézisben fontos fehérje működését. (Csak csökkenti és nem megszünteti, mert a teljes funkció-kiesés albinizmushoz vezet.)

A tanulmány másik érdekessége, hogy az Óceánián kívüli populációk rendelkezésre álló genom szekvenciáját is átfésülték, hogy máshol milyen gyakoriságú az R93C mutáció. Mint kiderült, kvázi nulla, vagyis a melanéz szőkeség, az európai szőkeségtől gyakorlatilag független módon alakult ki.

Hogy van-e, volt-e valamilyen adaptív vonatkozása a jelleg elterjedésének, vagy mindössze a véletlennek köszönheti a fennmaradását a mutáció, az egy elég fogas kérdés, és sajnos erre még nincs válasz (s nagy kérdés, hogy időgép hiányában valaha lesz-e).


Kenny EE, Timpson NJ, Sikora M, Yee M-C, Moreno-Estrada A, et al. (2012) Melanesian Blond Hair Is Caused by an Amino Acid Change in TYRP1. Science 336: 554.

1 thought on “Szőkék, feketék

  1. Kutasi Viktor

    Jared Diamond külön fejezetet szentelt a Harmadik csimpánz…-ban a szexuális evolúciónak (ha így hívják egyáltalán a fogalmat): „Segíti a vörös haj és szeplő az íreket a manófogásban?”. Az önmagában nem adaptív előny, hogy egy „szép”, azaz szexuálisan vonzó ember nagyobb valószínűséggel hagy hátra több utódot?

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.