Szentágothai vs. Szentágothai

Tömören a tény: az idei Homeopátia napja c. esemény fővédnöke dr. Szentágothai Klára.

Elsőre a sors szeszélyes fintorának tűnik, hogy a rendszerváltás utáni első magyar szkeptikus társaság (akkor még Tényeket Tisztelők Társasága) elnökének, a legendás Szentágothai János professzornak a lánya ilyen eseményt vesz a neve alá, de több ez mint egyszerű generációs szülő-gyerek világnézeti konfliktus. Hiszen Szentágothai prof édesapja, Schimert Gusztáv a második világháború előtti magyar homeopátia kiemelkedő alakja volt, így, ha úgy tetszik, Szentágothai Klára csak egy régi családi hagyományt élesztett fel. (Mert ugyan maga Szentágothai professzor homeopátiáról alkotott véleményére én nem találtam pontos utalást, ugyanakkor, mint arra itt is utalnak, nehéz elképzelni, hogy bona fide szkeptikusként azt gondolta volna, hogy a dolog működőképes.)

Schimert Gusztáv védelmében azonban annyit mindenképpen felhozhatunk, hogy az ő idejében, bár a homeopátia hatásmechanizmusa, a hígítások és Avogadro-szám ismeretében már bőven kétségbevonható kellett legyen, még nem vizsgálták meg szigorú kísérletes körülmények között, hogy valóban van-e hatása a homeopátiás készítményeknek. Ma azonban, több tucatnyi kettős-vak kísérlet után, tudjuk, hogy a placebo felett nincs hatásuk, így Szentágothai Klára ill. homeopátiában hívő orvostársainak álláspontja nem igazán védhető racionálisan.

A dolog másik pikantériája persze, hogy itt egyszersmint annak a Réthelyi Miklósnak a feleségéről van szó, akinek kezében van (egyebek mellett) a magyar egészségügy sorsa. Így remélhetőleg a stop.hu információi pontosak és a miniszter maga nem osztja felesége nézeteit. Mert a legutolsó dolog amire szükségünk lenne, az a szűkös gyógyítási források hatástalan gyógymódokra való elpazarlása. Hiszen nem véletlen, hogy a hosszú homeopátiás múltra visszanéző Egyesült Királyságban, a helyi egészségügy racionalizálásának egyik eleme a homeopátia állami támogatásának felszámolása lett.

16 thoughts on “Szentágothai vs. Szentágothai

  1. tamaskodo

    A homeopatias szerek olcsobbak, mint a hatoanyagot tartalmazo keszitmenyek. Nem lennek meglepve, ha allami szinten tamogatnak a hasznalatukat, egyszeruen gazdasagossagi alapon.

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    Generikus homeopátiás készítményekben a jövő. Otthon a vízcsap előtt lehet előállítani, vagy Pez cukorkákat kell rebrandelni ;-).

    Reply
  3. li

    A generikus homeopátia zseniális.
    – Az jutott eszembe, hogy mivel a homeok közt sok a gyógyszeripar nyerészkedési vágyát szidja, talán ezt az érvelést kellene alkalmazni, és rámutatni a homeopátia kapitalista-nyerészkedő jellegére…

    Reply
  4. Ateesh6800

    Az Európai Parlamentben, Andor jelenlétében hangzott el egy képviselő szájából, hogy mivel az antibiotikum-rezisztencia a táphoz adagolt antibiotikumokkal kezelt állatok szervezetéből átkerülhet az emberi szervezetbe, érdemes lenne megfontolni, hogy a disznóknak, marháknak, baromfifélének inkább homeopátiás szereket kéne adagolni. Két dologtól esett le az állam: (1) attól, amit hallottam, és (2) attól, hogy senki nem reagált rá sehogy.

    Két kérdés: (1) Lehet-e tudni, hogy pl. az Európai Bizottságnak van-e álláspontja homeopátia-ügyben bármely politikája keretében? (2) Vizsgálták-e már, hogy a homeopatikus szerek hatnak-e mondjuk a lovak pókjára vagy a kergemarhakórra (hehe)?

    És akkor bónuszkérdés: (3) Létezik-e állatoknál placebóhatás?

    Reply
  5. ateesh6800

    Köszi a (3)-at! “The proverbial bottom line is that an animal’s mental and emotional state has a profound influence upon its physical health. And, human contact has a positive impact on the well-being of animals of all age groups, and produces an array of physiologic, emotional and health effects.” … Erősen úgy tűnik, hogy a “human contact” szerepe kicsit egybemosódik a placebóhatással. Mindenesetre nem lepne meg, ha lenne placebóhatás az emberhez szocializált állatfajoknál/egyedeknél a kontakttól függetlenül is.

    Reply
  6. Ismeretlen_20867

    “Az Európai Parlamentben, Andor jelenlétében hangzott el egy képviselő szájából, hogy mivel az antibiotikum-rezisztencia a táphoz adagolt antibiotikumokkal kezelt állatok szervezetéből átkerülhet az emberi szervezetbe, érdemes lenne megfontolni, hogy a disznóknak, marháknak, baromfifélének inkább homeopátiás szereket kéne adagolni.”

    Inkább szigorúbbra kéne venni a tiltást, és szélesebb körre kiterjeszteni. (Igaz, ez nem tenne jót a nagyüzemi állattartásnak, de ezzel én együtt tudnék élni :))

    Reply
  7. Tgr

    Állatoknál is van számmottevő placebóhatás, bár ez vélhetőleg a placebót beadó emberen keresztül fejti ki a hatását.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17233886
    ebben a kísérletben homeopatikus gyulladásgátlók hatásosságát vizsgálták patkányokon, viszonylag objektív szempontok szerint (lábtérfogat-változást mértek, vakon). Több homeopatikus szer is szignifikáns javulást hozott; amikor a kísérletet megismételték úgy, hogy a szer beadása is vakon történt, minden hatás megszűnt.

    Reply
  8. j.

    Bár szkeptikusnak tartom magam az élet dolgait tekintve, de sajnos be kell vallanom: nálam, a Kedvesemnél, és a gyerekeinél működik a homeopátia. Lehet, hogy placebohatás, lehet, hogy hiszek benne.. nem tudom. Tény, hogy a p.. h.. szertől (direkt nem írok nevet) a hirtelen előjövő, szó szerint kiütésekkel tarkított allergiám 1 órán belül eltűnt. Ilyen azelőtt nem volt, pedig a kalciumban is hiszek 🙂
    Ma Lukács Bélát olvastam, és volt egy érdekes gondolata a csillagászat Marssal kapcsolatos ’50-es évekbeli álláspontjával kapcsolatban. Akkor azt hitték, folyók vannak a marson, és zöld, mohaszerű növények. Akkoriban ezt senki nem kérdőjelezte meg!
    Mi van akkor, ha a “tudomány mai állása szerint nem magyarázható” dolgokat 50 év műlva valaki megmagyarázza?
    Persze vannak tények – amiket folyton megkérdőjelez valaki. Így megy előre a világ – ami, mint tudjuk, geocentrikus, és a középpontban álló föld lapos.. 😉

    Reply
  9. ID_EGEN

    “A francia virológus, Luc Montagnier döbbentette meg munkatársait egy rangos nemzetközi kongresszuson, amikor bemutatott egy új, a vírusfertőzés kimutatására alkalmas módszert, amely nagymértékű hasonlóságot mutat a homeopátia alapelveihez. Montagnier ezen a kongresszuson mondta ki, hogy a kórokozó baktérium vagy vírus DNS-ét tartalmazó oldat, és ez vírus lehet a HIV vírus is, “képes alacsony frekvenciájú rádióhullámok kibocsátására”, amelyek kiváltják a környező vízmolekulák “nanostruktúrába” rendeződését. Ezek a vízmolekulák, szerinte, szintén képesek rádióhullámok kibocsátására.

    Megerősítette, hogy a víz képes ezt a tulajdonságát megtartani, még akkor is, amikor az eredeti oldatokat már nagymértékben felhígították, egészen addig a pontig, amikor már az eredeti DNS valójában eltűnt az oldatból. Ilyen módon, erősítette meg, a víz képes megtartani az “emlékét” annak az anyagnak, amellyel kapcsolatba került – és az orvosok felhasználhatják ezt az emissziót, ezt a tulajdonságot a betegség kimutatására.”

    Reply
  10. Gábor

    “Akkor azt hitték, folyók vannak a marson, és zöld, mohaszerű növények. Akkoriban ezt senki nem kérdőjelezte meg!”

    Tévedsz. Méghozzá kétszeresen is.
    Egyrészt mert sokan megkérdőjelezték, másodszor pedig abban, hogy a hipotézisről (feltételezésről) az hiszed az tudományos tény. Nem. A feltételezést a tudományban kutatni szokás, nem hinni abban amire nincs bizonyíték! És láss csodát tényleg kutatták, pl.: űrszondákat küldtek oda…

    Reply
  11. tamaskodo

    J: “Mi van akkor, ha a “tudomány mai állása szerint nem magyarázható” dolgokat 50 év műlva valaki megmagyarázza? ”

    Nem az a baj a homeopatiaval, hogy nincs magyarazata (magyarazat van, tobbfele is), hanem az, hogy nem mukodik (ha tisztesseges osszehasnlito vizsgalatban nezik).

    ID_EGEN:
    Valoban megdobbento, de nem igaz az allitas.

    Reply
  12. Tgr

    j: persze lehetett akár placebóhatás is, de azt érdemes tudni, hogy a homeopatikus szerek szabályozása eléggé hézagos, gyakorlatilag bármire rá lehet írni, hogy homeopatikus szer, akkor is, ha van benne hatóanyag. A homeopatikusként hirdetett szerek egy része teljesen konvencionális gyógyszer vagy gyógynövény, és ezek valóban hatnak (csak nem homeopatikusan).

    Reply
  13. Ismeretlen_134551

    angolok másik mániája a chiropraktoros móka: a csontkovács helyrerakja a csigolyád, és hipphopp elmúlik a perforált vakbél meg a rák… Nagyot néztem egy ilyen bolt/klinika kirakatánál, mi mindent tudnak “gyógyítani”

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.