A macska lefetyelés mechanikája

Hogyan igyunk kéz nélkül? És ha szürcsölni sem lehet (mint egy tehénnek)? És ha a nyelvünkkel sem tudjuk “kanalazni” a folyadékot (mint egy kutya)? Akkor marad a macskák által is járt út. De mi is az?

Az MIT-n dolgozó Pedro Reis pár éve a macskáját figyelve rájött, hogy a macskák folyadékbevitele egy érdekes biomechanikai probléma. Ráadásul gyorsan történik, így szabad szemmel alig követhető. Persze ez ma már nem gond, így gyors kamerákkal el lehet kapni, hogy pontosan mi is történik.

A macska nyelve, a végén kicsit meggörbülve érinti meg a folyadékfelszínt, és kihasználva annak a tehetetlenségét egy folyadék-oszlopot kezd felfele húzni. Persze az oszlopra a gravitáció is (ellen)hat, így kulcsfontosságú, hogy mielőtt utóbbi hatásánál fogva a folyadékoszlop összedőlve visszazuhanna a tálba, az állat bezárja a száját. A nyelv mérete, a lefetyelés gyorsasága, mind-mind fontos paraméterek ebben a folyamatban, amelynek a hatásosságához, mint azt minden nap sok macska vizestálja bizonyítja, azonban aligha fűződhet kétség.

Bővebben Reis honlapján, a Not Exactly Rocket Science blogon, és az origon.


Reis PM, Jung S, Aristoff JM, Stocker R (2010) Hox Cats Lap: Water Uptake by Felis catus. Science doi: 10.1126/science.1195421

4 thoughts on “A macska lefetyelés mechanikája

  1. Olman

    A Time Warp sorozat első részében volt, hogy a kutya, amikor iszik, ugyanezt csinálja, csak hátrafele görbülő nyelvheggyel, nehogy az orrába lökje az összes vizet.

    Reply
  2. Pepe

    Szerintem az is közre játszik abban, hogy a macska ilyen ügyesen tud inni, hogy a nyelvén apró “kampók” vannak, amivel a folyadékot “kanalazni” tudja.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.