Nyílt levél a TEDxDanubia szervezőihez

A kismadarak a fülünkbe súgták, hogy a TED franchise hamarosan megrendezésre kerülő magyarországi rendezvényén hatalmas kedvencünk (de nem tudományos témákban) Tasi István, az ÉRTEM oszlopos tagja lesz az egyik előadó, aki az állati ösztönök apropóján kreacionista felvilágosítást készül tartani.

Mivel a TED eddig remekül működött kreacionisták nélkül is (sőt, épp azért működött remekül, mert nem áltudományos marhaságokkal foglalkoztak), nyílt levélben fordulunk mind a magyar szervezőkhöz (igen, ezúton is csókoltatjuk a HVG-t), mind az amerikai brand tulajokhoz. Mivel borítékolható, hogy Tasiék olvasata az lesz, hogy a gonosz evilucionisták el akarják őt hallgattatni, íme a levél teljes szövege.

(UPDATE: közben a szervezők visszaírtak, hogy Tasi, közös megegyezéssel mégsem szerepel. Szóval happy end, és még valószínűleg mi sem kellettünk hozzá ;-).)

Kedves Szervezők!

Őszinte tisztelői vagyunk a TED kezdeményezésnek, amely elgondolkodtató és látványos ismeretterjesztő előadások révén méltán vált világszerte többezer ember számára megbízható információforrássá és ösztönző erővé.

Ezért döbbenten és csalódottan vettük tudomásul, hogy a Budapesten 2010. január 21-én megrendezésre kerülő TEDx Danubia elnevezésű rendezvény egyik előadója, Tasi István „A természet IQ-ja” címmel készül előadni.

A TEDx honlapja “elfogulatlan, üzleti, vallási vagy politikai céloktól mentes” programot ígér. Véleményünk szerint azonban ez az elv sérülni fog, ha Tasi István (Isvara Krisna dász), a védikus kreacionizmus szószólója, a magyar intelligens tervezés-mozgalom (ÉRTEM) frontembere, az említett címmel előadást tart.

Saját beszámolója alapjánTasi István az állati viselkedés témájáról kíván beszélni. Ez zavarba ejtő, tekintve, hogy Tasi István nem részesült az állati viselkedéssel kapcsolatos képzésben, nem végzett kutatásokat ezen a téren és egyetlen lektorált publikációhoz sem járult hozzá az etológia, vagy a tágabban vett biológia témakörében (sőt, ugyanez elmondható róla általában a természettudományokkal kapcsolatban).
Tasi úr előadásának címe megegyezik a Magyarországon 2002-ben kiadott (angol nyelvre 2009-ben lefordított) könyvének címével, amelyben amellett érvel, hogy az állati viselkedés bizonyos aspektusai olyannyira bonyolultak, hogy a természetes szelekció általi evolúció nem adhat valószínű magyarázatot létrejöttükre. A könyv a krisnás teremtéstörténetet „elfogadható, logikus” magyarázatként kínálja[1] olyan esetekben, ahol Tasi István szerint a tudományos ismereteink hiányosak. Tasi úrnak természetesen joga van abban hinni, amiben csak akar, azt viszont hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tudományos közösség ezekkel a nézetekkel, tudományos tartalom hiányában, nem foglalkozik. A legtöbb nagy tudományos társaság egyhangúlag elutasítja a kreacionizmus minden formáját, így az intelligens tervezést is, és nem tekinti azokat az evolúció alternatívájának[2]. (Érdemes megjegyezni, hogy Tasi István az intelligens tervezésről tartott előadásait mint „mélyebb prédikációs témákba” történő „bevezetést” értékeli[3], így véleményünk szerint a témában mutatott érdeklődése messze áll a puszta tudományos kíváncsiságtól.)

Figyelembe véve a szakképzettség teljes hiányát, valamint az áltudományos nézetek terjesztésében játszott szerepét, Tasi István nyilvánvalóan nem alkalmas arra, hogy előadást tartson az állati viselkedés témakörében. Az is látható, hogy semmilyen biológiai jellegű témában nem lenne képes megütni a korábbi TED rendezvények előadóinak színvonalát.

Szeretnénk kiemelni, hogy nem Tasi István meghívása ellen tiltakozunk. Szívesen meghallgatnánk nézeteit olyan tudományterületekről, ahol ismeretei kétségbevonhatatlanok, például vallási kérdésekről vagy kulturális antropológiáról.

Azonban az a véleményünk, hogy a fentebb említett előadását elfogadva a TEDx Danubia szervezői méltánytalan helyzetbe hozzák mind az előadássorozat közönségét, mind a jóhírű TED védjegyet. Ezért arra bíztatjuk a szervezőket, hogy kérjék meg Tasi Istvánt, változtassa meg előadásának tárgyát és a szakterületéhez közel álló témáról beszéljen. Ne hagyják, hogy egy TEDx esemény egy áltudományos nézeteket népszerűsítő kirakatrendezvénnyé silányuljon.

Köszönettel,
Ambrus Géza Gergely, pszichológus
Dr. Héja Géza
László, neurobiológus (javítva 2010.08.31.)
Dr. Hutvagner György, egyetemi oktató, University of Dundee
Dr. Kampis György, tudományfilozófus
Dr. Kessler Jenő, paleoornitológus
Dr. Lendvai Ádám, viselkedésökológus
Dr. Meszéna Géza, biofizikus
Nádori Gergely, középiskolai tanár
Dr. Sápi Attila, kutató vegyész
Tisljár Roland, pszichológus
Dr. Varga Máté, fejlődésbiológus
Zsámboki János, biológus
Zsiros László Róbert, tudományos ismeretterjesztő


[1] Hornyánszky Balázs, Tasi István (2002). A természet IQ-ja. Budapest: Kornétás Kiadó. p 138
[2] List of scientific societies explicitly rejecting intelligent design  – Wikipedia
[3] István Tasi (Isvara Krishna dasa) What if there is no evolution? dandavats.com, 2008.

A levél angol nyelvű változata itt érhető el (PDF) és aki csatlakozni kíván az akcióhoz, az itt írhat alá egy petíciót.

UPDATE 2: Ugyan a petíció gyorsan értelmét vesztette és lezárult, azért külön szemfülességi díjat osztunk ki Tóth Csabának és Polgári Dávidnak, akik már ennyi idő alatt aláírták. Köszi srácok! 😉

UPDATE 3: Az aláírók közt hosszú ideig hibásan szerepelt Héja László neve. Ezért elnézést kérünk.

(Non-Hungarian speakers please be advised, the English version of the letter can be found here, and here is a petition which you can sign in case you want to support us. The petition was removed, as the organizers informed us, that Mr. Tasi was removed from the list of speakers.)

18 thoughts on “Nyílt levél a TEDxDanubia szervezőihez

  1. TEDx Danubia

    Nagyon sajnáljuk, hogy a kismadarakra hagyatkoztak, és bennünket, a szervezőket nem kérdeztek meg, mit gondolunk, hogyan áll a program és egyetlen előadás szinopszisára sem voltak kiváncsiak, így vontak le messzemenő következtetéseket.

    Reply
  2. frank

    Meg kell hagyni, azért elég gyenge a felhozatal. Nekem nagy csalódás, hogy a magyar szervezők ennyit bírtak összehozni. Természettudomány elenyésző arányban van 🙁

    Reply
  3. Antal Dániel

    Nem is tudom, hogy mi a szánalmasabb, hogy Mr Tasi bekerült a TEDx-re, vagy hogy ennek hatására még ki is rúgták. Én elmegyek, bár a programban szerintem rengeteg a töltelék, inkább majd ott formálok véleményt.

    Reply
  4. Jocó

    Kedves TEDx Danubia

    A kismadarak az igazságot csiripelték?
    Igen.
    Tasinak előadása lett volna.
    Akkor nem mindegy honnan van az infó?

    A szervezők lehetővé tették Tasinak, hogy előadást tartson?
    Igen.
    Akkor nem mindegy mit gondolnak?

    A Critical Biomass az egész TEDx-et kritizálta vagy csak Tasi előadása miatt problémázott?
    Csak Tasi előadása miatt.
    Akkor hogy jön ide a többi előadás?

    A messzemenő következtetés maximum annyi, hogy az ID-nak nevezett agyrém az USA-ban aggasztó támogatottságnak örvend, és hiba lenne a hiper-korrektség jegyében ezt kis országunkban is bevezetni…

    Reply
  5. Ismeretlen_10065

    @TEDx Danubia:

    Mivel a levél elküldésének ill. a poszt aktiválásának időpontjában Tasi István neve még az előadók közt szerepelt úgy gondolom sajátos minket hibáztatni. Különösen azok után, hogy az egyik aláírónk még _karácsony előtt_ felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy mi a gond Tasi tervezett előadásával. Viccelünk egymással, vagy az komoly felvetés, hogy Tasi István saját könyve címét és tartalmát felhasználva, esetleg nem az ID-ről beszélt volna (mint azt a szinopszisos utalás sejtetni akarja)…?

    Reply
  6. Ambrus Géza Gergely

    Tisztelt TEDx Danubia!

    Szeretném megkérdezni Öntől, mi lenne az a messzemenő következtetés, amit mi levontunk?

    Hogy Tasi István elő fog adni?
    – Tasi István előadása a programban levelünk elküldése után még legalább fél óráig szerepelt.
    – Tasi István életrajza az előadók között még mindig szerepel.

    Hogy Tasi István az állati viselkedésről fog előadást tartani?
    – Ő maga állította a levélben hivatkozott videóban.
    – Ismerjük a könyvét, ami az előadás címét is adta.

    Hogy erre nem kvalifikált
    – Az információ bárki számára hozzáférhető. Utánanéztünk, nem kvalifikált.

    Hogy Tasi István előadása nem üti meg a színvonalat?

    – Mint írtam, ismerjük Tasi István munkásságát, régi történelme van a természettudománynak álcázott áltudományos nézetek terjesztésében (lásd pl. http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2009/12/15/Tasi_iskolaba_megy/ ). Ismerjük írásait, korábbi előadásait. Ismerjük az általa vezetett szervezetek céljait. Minden okunk megvolt feltételezni, hogy ezt az alkalmat is “mélyebb prédikációs témákba” történő “bevezetésként” használja majd.

    – Mint már írtam, ismerjük a “Természet IQ-ja” című könyvet, melyről előadást kívánt tartani. Tartalma ugyancsak alátámasztja állításainkat.

    Nem gondolom, hogy messzemenő következtetéseket vontunk volna le.

    Ha mégis, kérem ossza meg velünk, mi lenne ez a messzemenő következtetés?

    Ha figyelmesen elolvassa levelünket, láthatja, hogy minden releváns információ a rendelkezésünkre állt ahhoz, hogy aggodalmunkat fejezzük ki Tasi István előadásával kapcsolatban.

    Reply
  7. Géza

    @TEDx Danubia:
    Természetesen, Önöknek, szervezőknek a kizárólagos joga eldönteni, kiket hívnak meg – és ezzel definiálják a rendezvényük jellegét. Levelünk vétele után is választhatták volna, hogy a programban maradhat olyan előadás, amelyet a velünk egyetértők áltudománynak tartanak. Akkor a TED egy olyan fórum. Nem ezt választották. Az Önök döntése, mi véleményt mondtunk.

    Reply
  8. Gábor

    Tisztelt Criticalbiomass!
    Sajnálatos, hogy az oly alapos, tényekre támaszkodó, és szakmailag elkötelezett biológusok belemennek ilyen alaptalan vádaskodásba, csak azért, mert egy vitapartnerük vallási hovatartozása, illetve világnézete “szúrja a szemüket”. Egyetértek a TED kommentjével, miszerint Tasi István szinopszisának ismerete nélkül érdemtelen vádakkal illették mind őt, mind a TED szerkesztőségét, hiszen István “saját megnyilatkozása” (ami pár másodperces, figyelemfelkeltő szó) messze nem következett, hogy szakmai kompetenciáján túl akar előadást tartani. Remélhetőleg a szerkesztők belátják hibájukat, és a “harcot” olyan szintre korlátozzák, ahol az valóban etikus és a magyar közélet amúgy is megkülönböztetésre hajlamos hangulatát nem szítják tovább szélsőséges irányban. Tisztelettel, FGábor

    Reply
  9. Unas

    Gábor:

    Van ennek a Tasinak kulturális antropológiában joga megszólalni? Foglalkozott ez az ember valaha azzal amit tanult? Én nem találom a publikációit, vagy az eredményeit, a diploma meg kikopik.

    Egyáltalán feltetted-e az a kérdést magadban, hogy ez “címeres ökör” ért-e bármihez is? Mert semmit nem citáltál ide ezzel kapcsoltban, csak fröcsögsz, hogy szegényt bántjuk…

    A másik, Tasi hittérítő, és TUDJUK, LÁTJUK olyan kérdésekben kíván felszólni amihez nem ért, a célja is egyértelmű, akkor mit bűvészkedsz a szavakkal, he?

    – Egy olvasó. –

    Reply
  10. Ismeretlen_124057

    Kedves Gábor!

    A fenti nyílt levél megírásának idején még a természet IQ-járól akart a jó ember előadást tartani, a bemutatkozó videón is erről beszél. Ebben a kérdésben minden a kompetenciáját és a motivációit illető gyanút megalapoz eddigi munkássága.

    Vallási nézetei senkinek nem szúrják a szemét, sőt én tapsolnák a legjobban ha 15 percen át csak a Krisna hitről beszélne, nem pedig a baktériumok csillóiról.

    Reply
  11. Pacsker

    Na pont ezért nem mentem a TEDx-re! Tudományból átment térítésbe.

    Gratulálok a bejegyzés szerzőinek és támogatóinak: így kell ezt! (Bár hamarabb találtam volna meg! De ezentúl olvasótok leszek!)
    Üdv!

    Reply
  12. YoTi

    Vajon mi történne, ha Isten templomába meghívnának egy ateista szkeptikus tudóst előadni, a tudomány templomába pedig egy püspököt prédikálni?
    Vagy ilyesmi csak egy irányba működhet?
    Talán, egyszer…
    ha felcsapok álhívőnek…. 😀

    Reply
  13. Unas

    Konkrétan itt nem a vallással van a probléma, hanem a vallás kötősébe bújtatott népbutítással.

    Hogy, miért teszik ezt? Mert Magyarországon a Krisan-völgy egy gusztustalan üzleti vállalkozás. Ha vannak áltudományok, akkor vannak álvallások is. A hányingert az kelt minden jó érzésű emberben amikor a két “állvállalkozás”, az ISTENI pénz nevében egyessül. Hare Krisan! Hare PÉNZ!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.